Connect with us
Novosti

Nagradu ŽAD za životno delo „Jelisaveta Načić“ 2024. poneće istaknuta arhitektkinja Milenija Marušić

Žensko Arhitektonsko Društvo (ŽAD) sa ponosom objavljuje dodelu prestižne nagrade za životno delo Jelisaveta Načić za 2024. godinu, koja se dodeljuje u čast izvanrednog doprinosa arhitektonskoj zajednici. Ovog puta, nagrada će biti dodeljena istaknutoj arhitektkinji Mileniji Marušić, koja je svojom stručnošću, vizijom i odlučnošću obeležila domaću arhitektonsku scenu.

Svečana ceremonija dodele nagrade održaće se u petak, 1. marta, u 18:30 časova, u prostoru Silosi na Dunavskom keju 46, Dorćol. Pre same dodele, s početkom u 18 časova, biće otvorena peta ŽAD izložba pod nazivom „Oživljavanje“.

Milenija Marušić svoju impresivnu karijeru započela je sredinom šezdesetih godina prošlog veka, u okviru Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS). Kroz autorski rad, u saradnji sa suprugom Darkom Marušićem, ostvarila je niz značajnih projekata među kojima se ističu južni delovi blokova 61 i 62 na Novom Beogradu, naselje Cerak Vinogradi, stambeni kompleks Cvećara na Dedinju, stambeno-poslovni objekti u Bulevaru kralja Aleksandra i Bulevaru revolucije, zgrada Metals banke u Novom Sadu, Vrtić Plava Ptica i mnogi drugi.

Njihov rad je višestruko nagrađivan, a ističu se Velika nagrada Saveza Arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo 1993. godine, Nagrada ULUPUDS-a za životno delo 2018. godine, Nagrada iz fonda Đorđa Tabakovića za izuzetan stvaralački doprinos u oblasti arhitekture iste godine. Njihov doprinos je takođe prepoznat i šire, jer su brojni objekti koje su projektovali deo kulturne baštine Republike Srbije.

U obrazloženju dodele nagrade, ŽAD ističe da je istinska vrednost stvaralaštva Milenije Marušić teško sagledati kroz niz nagrada koje su dobili tokom godina. Njihov rad najbolje osvetljavaju principi projektovanja koje su primenjivali, ističući kontekstualnost, jedinstvo prostora, ambijentalnost i evoluciju ideja. Njihova posvećenost, principijelnost i ljubav prema arhitekturi ostavili su dubok trag u domaćoj i svetskoj arhitektonskoj zajednici.

Dodelom nagrade ŽAD za životno delo Jelisaveta Načić za 2024. godinu, Milenija Marušić postaje inspiracija i podsticaj za nove generacije arhitekata, ističući važnost integriteta i posvećenosti struci u svakom koraku profesionalnog puta.

Ovogodišnja, do sada peta ŽAD izložba, koja nosi naziv „Oživljavanje“ održaće se od 01. do 03.marta u prostorijama Silosi, na Dorćolu u Beogradu.

najava programa izložbe ženskog arhitektonskog društva

Program pete ŽAD izložbe

Prvog dana nakon otvaranja i svečane dodele nagrade za životno delo „ Jelisaveta Načić“, biće upriličen koktel. Tokom naredna dva dana, održaće se četiri panela, koja će se baviti od oživljavanja, odnosno arhitektonskih doprinosa rekonstrukciji objekata i oživljavanju gradova, preko urbane reciklaže, odnosno privremenog korišćenja i održavanja istorijskog, industrijskog i urbanog nasleđa u očuvanju resursa i identiteta gradova, do uspešne ženske prakse i biznisa u arhitekturi, gde će preduzetnice u Srbiji, odnosno članice ŽAD-a, izneti svoja iskustva, znanja, izazove sa kojima su se susretale i susreću, kao i uspesima koje su ostvarile. Poslednji panel, drugog dana, baviće se uticajem veštačke inteligencije u arhitekturi, o njenim prednostima i manama.

Moderatori i panelisti biće poznata imena iz struke, te je pravo zadovoljstvo biti deo takvog skupa, odnosno izložbe koja će biti otvorena za posetioce drugog i trećeg dana od 12h do 20h.

Domaćini izložbe: Silosi Beograd, GAIA pokret

Sponzori: Alumil, JAF, ACO, Testeral, Light Studio

Vreme održavanja: 01.03.- 03.03.2024.

Mesto održavanja: Silosi, Dunavski Kej 46, Dorćol Beograd

Logo ŽAD

Šumatovačka 110a, 11000 Beograd
email: info@zad.rs