Connect with us

Arhitektura

Tribina: ​POTKROVLJA – nadgradnja, adaptacije, održivost i zaštita kulturnog nasleđa

Objavljeno

:

objekat GV51 je delo koje potpisuju arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković iz projektnog studija ENND

🕦 Datum, vreme i mesto održavanja tribine:
četvrtak, 2. jun, u 19h, multifunkcionalna sala Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Na tribini govore:
arh. Ela Nešić, biro ENND
arh. prof. Ivan Rašković, biro AGM
ist. um. Marko Stojanović, BAB

Izgradnja novih objekata, sa uređenim potkrovljima ili nadgradnja postojećih uz adaptaciju potkrovnog prostora, već nekoliko decenija je nerešiv rebus za grad Beograd. Zgrade se neadekvatno nadgrađuju, sa više etaža nego što je planom detaljne regulacije dozvoljeno za tu lokaciju, a podižu se i potkrovlja koja svojom estetikom (ili odsustvom iste) potpuno odudaraju od izvorne zgrade ili njenog okruženja. Kako bi ovaj problem, bar u užem starom jezgru, dobio odgovarajuće rešenje, možda je potrebno da za početak, govorimo i prezentujemo neke pozitivne primere iz arhitektonske prakse.

OBJEKAT GV51

Višestruko nagrađivan, kako domaćim tako i inostranim priznanjima, objekat GV51 je delo koje potpisuju arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković iz projektnog studija ENND. Ova smela nadgradnja sa Dorćola pravi je primer kako autorska arhitektura može adekvatno da pruži odgovore na zahteve investitora, a da pri tom ne naruši zaštićeno kulturno-istorijsko okruženje.

STAMBENI OBJEKAT NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Iako još uvek u fazi izgradnje, projekat ovog stambenog objekta, arhitekte prof. Ivana Raškovića iz projektnog studija AGM, ne prestaje da intrigira najbliže komšije i slučajne prolaznike. Ova vešta interpolacija pomirila je okolnu zaštićenu istorističku arhitekturu sa savremenim pristupom u projektovanju autorske arhitekture. Kao nezaobilazi motiv zgrade prisutan je i tradicionalni dvovodni krov, koji je budućim korisnicima ostavio slobodu za opremanje i korišćenje potkrovnog prostora.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno