Connect with us
Materijali

Termoizolacija – polazi┼íte energetske efikasnosti

Termoizolacija predstavlja redukovanje provo─Ĺenja toplote to jest toplotne energije izme─Ĺu dva objekta razli─Źitih temperatura. U slu─Źaju gra─Ĺevinske struke i arhitekture, termoizolacija se odnosi na smanjenje provodljivosti toplotne energije izme─Ĺu gra─Ĺenog objekta i spolja┼ínjeg prostora.

Odr┼żavati prihvatljivu temperaturu u zgradama greju─çi ih ili hlade─çi zahteva potro┼ínju velike koli─Źine energije i uti─Źe na globalnu potro┼ínju energije. Danas, kada je ekolo┼íka odr┼żivost postala imperativ i direktno uti─Źe na ekonomsku odr┼żivost, dobro izolovan objekat je energetski efikasan i samim tim ┼ítedi svom vlasniku novac.

Termoizolacija zidova staklenom vunom

Termoizolacija zidova staklenom vunom

Kod dobro izolovanog objekta temperatura je ujedna─Źena u celom objektu. Ova ujedna─Źenost temperature ogleda se u ujedna─Źenosti i po vertikalnoj i po horizontalnoj osi. Kada se ka┼że vertikalna osa misli se na to da je temperatura ujedna─Źena celom visinom prostora, od poda do tavanice kroz sve spratove prostora, dakle od ─Źlanaka to temena korisnika tog prostora bez obzira na kom spratu u objektu se korisnik nalazi. Horizontalna ujedna─Źenost podrazumeva ujedna─Źenu temperaturu celom povr┼íinom prostora, od spolja┼ínjih zidova i tavanice pa prema centru prostora.

Ujedna─Źenost temperature u prostoru obezbe─Ĺuje udobnost prilikom kori┼í─çenja prostora, pogotovo kada su spolja┼ínje temperate ekstremno visoke ili niske. Dobra termoizolacija odlikuje se i malim tro┼íkovima odr┼żavanja. Za razliku od sistema za grejanje i hla─Ĺenje termoizolacija se obi─Źno jednom ugra─Ĺuje u objekat i predstavlja trajno re┼íenje koje ne zahteva redovno odr┼żavanje i ulaganje.

Termoizolacija je garant o─Źuvanja energije

Mnogi oblici termoizolacije osim svojstava da izoluju od temperaturnih uticaja imaju i svojstvo zvukoizolacije kao i izolacije od vibracija koji dolaze kako iz unutra┼ínjosti tako i iz spolja┼ínjosti objekta. Ovo jako povoljno uti─Źe na udobnost prostora.

Termoizolacija se primenjuje na zidove, podove, tavanice i krovove, ali i na prozore. Poslednjih godina sve se vi┼íe mo┼że uo─Źiti trend postavljanja specijalnih prozora sa posebnim termoizolacionim svojstvima. Tako─Ĺe, prisutan je i trend postavljanja posebnim film folija i premaza na prozorska stakla, bilo prilikom izrade prozora ili naknadno, kada su prozori ve─çugra─Ĺeni. Ovi posebni premazi i folije smanjuju uticaj sun─Źevog zra─Źenja tokom letnjih meseci i gubitke toplote kroz prozorska stakla tokom zime.

Jo┼í jedna va┼żna karakteristika dobro odabrane, prora─Źunate i ugra─Ĺene termoizolacije je da obezbe─Ĺuje dobar kvalitet vazduha u objektu odnosno omogu─çava, da se tako izrazimo, pravilno disanje objekta. U vazduhu uvek postoji izvesna koli─Źina vodene pare koja pre svega zavisi od temperature vazduha. Topao vazduh mo┼że sadr┼żati vi┼íe vlage nego hladan vazduh, tako da kapacitet iste koli─Źine vazduha da zadr┼żi izvesnu koli─Źinu vodene pare opada sa temperaturom.

Materijal za termoizolaciju objekta

Odnos vodene pare u vazduhu prema maksimalnoj koli─Źini koji ista koli─Źina vazduha mo┼że da sadr┼żi na datoj temperaturi naziva se procenat vla┼żnosti vazduha. Kada na odre─Ĺenoj temperaturi vazduh ne mo┼że da sadr┼żi vi┼íe vodene pare ka┼żemo da je vazduh zasi─çen i tada je procenat vlage u vazduhu 100%. Kako temperatura vazduha raste tako se pove─çava i kapacitet vazduha da zadr┼żava vlagu. U ovom slu─Źaju, ukoliko u vazduhu ostaje ista koli─Źina vlage i kada se vazduh zagreje, procenat vla┼żnosti ─çe se smanjivati.

Materijali kojima se termoizolacija izvodi mogu biti veoma razli─Źiti. Kod nas na tr┼żi┼ítu postoji vi┼íe vrsta termoizolacionih materijala koje ─çemo ovom prilikom samo pomenuti. Svakako jedan od najpopularnijih materijala na na┼íem tr┼żi┼ítu je polistirol, poznatiji pod nazivom stiropor. Na popularnosti mo┼że da zahvali svojoj relativno niskoj ceni i odli─Źnim termoizolacionim osobinama.

Mineralne vune i drugi materijali

Mineralne vune su tako─Ĺe dosta popularni materijali. Ovaj termoizolacioni materijal ima ┼íiroku primenu i osim u gra─Ĺevinarstvu koristi se i u sistemima infrastruktura i brodogradnji. U zavisnosti od vrste sirovine od koje se proizvodi, mineralna vuna mo┼że biti staklena, kamena, ─Źeli─Źna itd. Osim ove dve najpopularnije vrste termoizolacije, na tr┼żi┼ítu se tako─Ĺe mogu na─çi i razli─Źite vrste lakih betonskih blokova kao i penoplast betoni koji su se pokazali odli─Źni u kombinaciji sa drugim materijalima. Od penoplast betona mogu se izra─Ĺivati razli─Źiti elementi konstrukcije objekta i penoplast beton se mo┼że koristiti kao ko┼íuljica, malter ili ravnaju─çi sloj itd.

Na tr┼żi┼ítu se mogu na─çi i prirodni materijali koji vremenom ponovo dobijaju na popularnosti.

Neki od ovih materijala su materijali na bazi plute, vune, drvenih vlakana ili drvene vune, slame i trske, a u poslednje vreme sve se ─Źe┼í─çe istra┼żuju i primenjuju proizvodi od ekspandirane gline. Koli─Źina i vrsta termoizolacije u jednom objektu zavisi od samog projekta i dizajna objekta kao i od njegove vrste to jest namene, klimatskih uslova u kojima se objekat gradi i koji se o─Źekuju, energetskih tro┼íkova, bud┼żeta i li─Źnih izbora i preferenci. Klima kao i gra─Ĺevinski standardni bitno uti─Źu na izbor termoizolacije.

Termoizolacionu strategiju u objekta potrebno je bazirati na veoma pa┼żljivom razmatranju prenosa energije i pravaca i intenziteta kojima se ta energija kre─çe. Ovo se mo┼że menjati tokom dana ali i od godi┼ínjeg doba do godi┼ínjeg doba. Zato je veoma va┼żno odabrati odgovaraju─ç dizajn objekta i pravilnu kombinaciju materijala kao i tehnike gra─Ĺenja koja ─çe se prilagoditi odre─Ĺenoj situaciji i uslovima.

Ipak, postoje jo┼í uvek nedoumice u vezi sa materijalima, tipa da li je stiropor ┼ítetan za okolinu ili u ─Źemu je osnovna razlika izme─Ĺu stiropora i stirodura. Na ta i jo┼í neka pitanja u vezi sa termoizolacijom, potra┼żite odgovore na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org