Connect with us
Energetska efikasnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Najve─çi vetropark, snaga vetra u Srbiji, Sur─Źin-Obrenovac u decembru

I u ovim prvim hladnijim danima koji su nas zatekli potekle sedmice, obradovale su nas vesti o novim projektima koji Srbiju pribli┼żavaju onima koji koriste svoje resurse u smislu obnovljivih izvora energije. Neki zapo─Źeti i dugo o─Źekivani projekti su u procesu zavr┼íetka…ali krenimo redom u retrospektivu sedmice za nama.

Srbija je dobila najve─çi vetropark do sada

Do sada najve─çi vetropark u na┼íoj zemlji ,“Kova─Źica“, kona─Źno je otvoren i sme┼íten je izme─Ĺu Debelja─Źe i Crepaje nadomak Kova─Źice. Investicija vredna 189 miliona evra, pored elektri─Źne energije, omogu─çi─çe 250.000 tona godi┼ínje manje ugljendioksida u ┼żivotnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgra─Ĺeno i rekonstruisano vi┼íe od 40 kilometara puteva.

Izraelski investitor Enlajt u taj posao u Srbiji ulo┼żio je 189 miliona evra. Ina─Źe, vetropark „Kova─Źica“ prostire se na 3.711 hekara i ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Anti─ç istakao je da se radi o zna─Źajnom projektu za Srbiju koja ,kako ka┼że, „krupnim koracima grabi ka tehnolo┼íkom razvoju, a ovaj projekat va┼żan na tom putu“. „Jedan od klju─Źnih ciljeva popravljanje na┼íeg energetskog miksa i obnovljivi izvori energije tome zna─Źajano doprinose“, rekao je Anti─ç i dodao da su proteklih godina u─Źinjeni zna─Źajni koraci kako bi Srbija postala mesto koje privla─Źi investitore i ima ukupan sistem za razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije, vetrogeneratori

Obnovljivi izvori energije, vetrogeneratori

Srbija raspola┼że natprose─Źnim resursima obnovljivih izvora energije

Zadr┼ża─çemo se jo┼í na ovoj temi. Naime, od svih obnovljivih energetskih izvora, proizvodnja elektri─Źne energije pomo─çu snage vetra poslednjih godina u Evropi bele┼żi najbr┼żi rast. ┼áto se ti─Źe na┼íe zemlje, Srbija raspola┼że zna─Źajnim potencijalom energije iz obnovljivih izvora, ┼íto predstavlja odli─Źnu osnovu za energetsku stabilnost u budu─çnosti, smatra Ticijano ─Éovaneti, izvr┼íni direktor kompanije MK Fintel Wind. „Godi┼ínja vrednost svih obnovljivih izvora u Srbiji je oko 4,3 miliona tona ekvivalentne nafte, ┼íto je 50.000 GWh na godi┼ínjem nivou“, rekao je ─Éovaneti u razgovoru za Tanjug i dodao: „Ukupna raspolo┼żiva godi┼ínja koli─Źina energije vetra za celu teritoriju Srbije je procenjena na 2,3 milijarde kilovat-─Źasova elektri─Źne energije“, navodi ─Éovaneti i precizira da se maksimalne vrednosti javljaju u regionu ko┼íave i nekim planinskim lokalitetima, kao i da postoji jo┼í skrivenih oaza vetrova u Srbiji.

┬áZavr┼íetak deonice Sur─Źin – Obrenovac 19. decembra

Deonica Sur─Źin – Obrenovac bi─çe zavr┼íena 19. decembra i autoput „Milo┼í Veliki“ ─çe preko Sur─Źinske petlje biti na samo pet minuta od Koridora 10 i Beograda, najavila je u sedmici za nama potpredsednica Vlade i ministarka gra─Ĺevine Zorana Mihajlovi─ç. „Danas smo odlu─Źili da poka┼żemo gra─Ĺanima Srbije gde ─çemo se uklju─Źivati na autoput ‘Milo┼í Veliki’ i to ─çe upravo biti ova petlja Sur─Źin. Od 19. decembra, kako je rekao potpredsednik kineske CRBC kompanije, kada idemo na Milo┼í Veliki ovde ─çemo se uklju─Źivati. Mi smo prakti─Źno pet minuta od Koridora 10, to jest autoputa Beograd – Zagreb“, objasnila je Mihajlovi─ç.

Mihajlovi─ç je rekla da ─çe Srbija sa otvaranjem deonice Sur─Źin – Obrenovac od 17,6 kilometara imati autoput u du┼żini od 120 kilometara do Preljine. „Od kada je putarina po─Źela da se napla─çuje na autoputu ‘Milo┼í Veliki’, od 1. septembra, pro┼ílo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobra─çajna nesre─ça“, rekla je Mihajlovi─ç dodaju─çi da je taj podatak ju─Źe dobila.

Fizi─Źka realizacija deonice Sur─Źin – Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto. Deonica je podeljena na pet sektora. Podse─çamo, radovi su po─Źeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predvi─Ĺeno da cela deonica Sur─Źin – Obrenovac bude zavr┼íena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca. Vrednost radova na deonici Sur─Źin-Obrenovac 233,67 miliona dolara. Investitor su Putevi Srbije, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.