Connect with us
Novosti

Digitalna transformacija u gra─Ĺevinarstvu

U organizaciji Gra─Ĺevinskog fakulteta u Beogradu, kompanije ÔÇ×Baldinistudio InternationalÔÇť i Privredne komore Beograda,┬á je u Sve─Źanoj sali Gra─Ĺevinskog fakulteta odr┼żan ogrugli sto na temu ÔÇ×Digitalna transformacija u gra─ĹevinarstvuÔÇť. Pored organizatora, Skupu je prisustvovala i gospo─Ĺa Biljana Vuksanovi─ç, dr┼żavna sekretarka u Ministarstvu gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, kao i predstavnici Instituta za standardizaciju Srbije, In┼żenjerske komore Srbije, investitora, izvo─Ĺa─Źa radova, projektanata i kompanija koje se bave izradom softvera i aplikacija.

Kroz primere i li─Źna iskustva u─Źesnika okruglog stola identifikovani su klju─Źni izazovi u digitalnoj transformaciji gra─Ĺevinarstva, kao i trendovi koji ─çe ovu industriju u─Źiniti efikasnijom.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture posve─çeno je kreiranju zakonskih osnova i atmosfere u kojoj ─çe se digitalna transformacija gra─Ĺevinarstva Srbije sprovesti efikasno i na dobrobit svih u─Źesnika u procesu. Gra─Ĺevinski fakultet u Beogradu prepoznao je zna─Źaj digitalizacije gra─Ĺevinarstva i u tom smislu modernizovao svoje nastavne planove. Zahvaljuju─çi pomo─çi softverskih ku─ça kao ┼íto je ÔÇ×Baldinistudio InternationalÔÇť, studenti u kontinuitetu imaju mogu─çnost da, pored redovne nastave, dodatno unapre─Ĺuju svoja znanja i ve┼ítine primene novih softverskih okru┼żenja. Na ovaj na─Źin Fakultet obrazuje kadrove koji ─çe mo─çi da se nose sa svim izazovima koji prate proces digitalnih transformacija u gra─Ĺevinarstvu, a koji ─çe u privredi biti pokreta─Źi ovog procesa. Institut za standardizaciju Srbije formirao je komisiju za usvajanje standarda koji se odnose na BIM tehnologije. U radu komisije aktivno u─Źestvuju predstavnici skoro svih Gra─Ĺevinskih fakulteta u Srbiji, kao i zainteresovani predstavnici iz privrede.

Prisutni su kroz primere iz prakse upoznati sa mogu─çnostima koje digitalne tehnologije pru┼żaju: smanjenje vremena administriranja i izve┼ítavanja, bolja komunikacija me─Ĺu u─Źesnicima projekta, smanjenje tro┼íkova projekta, smanjenje u─Źestalosti gre┼íaka koje su posledica ljudskog faktora i dr. Preovladalo je mi┼íljenje da digitalna transformacija gra─Ĺevinarstva nije mogu─ça bez zakonskog osnova, va┼że─çih standarda, inicijative od strane investitora ali pre svega posve─çenosti digitalizaciji svih u─Źesnika u procesu. Na putu ka digitalnoj transformaciji gra─Ĺevinarstva Srbije ura─Ĺen je veliki deo posla, a problem ote┼żane implementacije novih tehnologija najbolje se mo┼że prevazi─çi kontinuiranom edukacijim zaposlenih u gra─Ĺevinarstvu.

Izvor: Gra─Ĺevinski fakultet Beograd