Connect with us

Novosti

Digitalna transformacija u građevinarstvu

Objavljeno

:

Digitalna transformacija u građevinarstvu

U organizaciji Građevinskog fakulteta u Beogradu, kompanije „Baldinistudio International“ i Privredne komore Beograda,  je u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta održan ogrugli sto na temu „Digitalna transformacija u građevinarstvu“. Pored organizatora, Skupu je prisustvovala i gospođa Biljana Vuksanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici Instituta za standardizaciju Srbije, Inženjerske komore Srbije, investitora, izvođača radova, projektanata i kompanija koje se bave izradom softvera i aplikacija.

Kroz primere i lična iskustva učesnika okruglog stola identifikovani su ključni izazovi u digitalnoj transformaciji građevinarstva, kao i trendovi koji će ovu industriju učiniti efikasnijom.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posvećeno je kreiranju zakonskih osnova i atmosfere u kojoj će se digitalna transformacija građevinarstva Srbije sprovesti efikasno i na dobrobit svih učesnika u procesu. Građevinski fakultet u Beogradu prepoznao je značaj digitalizacije građevinarstva i u tom smislu modernizovao svoje nastavne planove. Zahvaljujući pomoći softverskih kuća kao što je „Baldinistudio International“, studenti u kontinuitetu imaju mogućnost da, pored redovne nastave, dodatno unapređuju svoja znanja i veštine primene novih softverskih okruženja. Na ovaj način Fakultet obrazuje kadrove koji će moći da se nose sa svim izazovima koji prate proces digitalnih transformacija u građevinarstvu, a koji će u privredi biti pokretači ovog procesa. Institut za standardizaciju Srbije formirao je komisiju za usvajanje standarda koji se odnose na BIM tehnologije. U radu komisije aktivno učestvuju predstavnici skoro svih Građevinskih fakulteta u Srbiji, kao i zainteresovani predstavnici iz privrede.

Prisutni su kroz primere iz prakse upoznati sa mogućnostima koje digitalne tehnologije pružaju: smanjenje vremena administriranja i izveštavanja, bolja komunikacija među učesnicima projekta, smanjenje troškova projekta, smanjenje učestalosti grešaka koje su posledica ljudskog faktora i dr. Preovladalo je mišljenje da digitalna transformacija građevinarstva nije moguća bez zakonskog osnova, važećih standarda, inicijative od strane investitora ali pre svega posvećenosti digitalizaciji svih učesnika u procesu. Na putu ka digitalnoj transformaciji građevinarstva Srbije urađen je veliki deo posla, a problem otežane implementacije novih tehnologija najbolje se može prevazići kontinuiranom edukacijim zaposlenih u građevinarstvu.

Izvor: Građevinski fakultet Beograd

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno