Connect with us
Budu─çnost

Solarna energija: Koliko nam energije sunce pošalje?

Solarna energija je energija sun─Źevog zra─Źenja koju prime─çujemo u obliku svetla i toplote koju primamo od najve─çeg izvora energije na Zemlji, Sunca. Sun─Źevo zra─Źenje je odgovorno i za stalno obnavljanje energije vetra, morskih struja, talasa, vodenih tokova i termalnog gradijenta u okeanima. Ve─ç decenijama se solarna energija koristi za generisanje toplote u smislu zagrevanja vode, ┼żivotnog prostora, a tako─Ĺe i za hla─Ĺenje. Upotreba solarne energije ima vi┼íestruke prednosti. To je tih, ─Źist i pouzdan izvor energije. Zbog rastu─çe cene fosilnih goriva kao i zbog je─Źanja svesti o potrebi o─Źuvanja ┼żivotne sredine sve vi┼íe reste interes za kori┼í─çenje sun─Źeve energije.

Postoje razli─Źite vrste solarnih kolektora

Solarna energija – Postoje razli─Źite vrste solarnih kolektora

U stambenim objektima postoje dva tipa solarno toplotnih energetskih sistema: oni koji se koriste isklju─Źivo za zagrevanje vode i oni koji uz to obezbe─Ĺuju i grejanje (takozvani kombi sistemi).

Solarno toplotni energetski sistemi za zagrevanje vode su dizajnirani tako da su u toplijoj polovini godine kompletno odgovorni za zagrevanje vode. U zimskim mesecima topla voda se obezbe─Ĺuje bojlerima koji rade na naftu, gas ili drvo, a sun─Źanih dana podr┼żava ga solarno toplotni energetski sistem. To zna─Źi da se svake godine oko 60% zahtevane tople vode mo┼że ostvariti solarnim toplotnim energetskim sistemima.

Solarno toplotni energetski sistem za zagrevanje vode u ku─çi:

  • Kolektor
  • Solarni rezervoar
  • Bojler
  • Solarna stanica
  • Potro┼ía─Ź tople vode (npr. tu┼í)

Kod solarnih kombi sistema kolektori imaju ve─çu povr┼íinu i tako─Ĺe poma┼żu u grejanju zgrada tokom jesenjih i prole─çnih meseci. Tipi─Źno, solarna energija mo┼że da obezbedi 10 do 30% ukupne energetske potrebe zgrade, zavisno od toga koliko je dobro izolovana i koliki je zahtevani stepen zagrevanja. Postoje i specijalne solarne ku─çe koje dobijaju 50 do 100% ukupnog grejanja od solarne toplotne energije.

U stambenim objektima postoje dva tipa solarno toplotnih energetskih sistema

Solarna energija – U stambenim objektima postoje dva tipa solarno toplotnih energetskih sistema

Solarni kolektori

Postoje razli─Źite vrste solarnih kolektora. Najjednostavnija forma kolektora je nezastakljen plasti─Źni apsorber. Kod njih se voda pumpa kroz crne plasti─Źne pokriva─Źe i obi─Źno se koristi za grejanje bazena. Ovom metodom posti┼że se temperatura od 30┬║C do 50┬║C.

Veoma ─Źesti u upotrebi su kolektori sa ravnom plo─Źom. Kod njih, solarni apsorber, koji konvertuje solarno zra─Źenje u toplotnu energiju, je instaliran u izolovanoj staklenoj kutiji da bi se smanjili toplotni gubitci. Ravni kolektori uglavnom posti┼żu temperaturu izme─Ĺu 60┬║C i 90┬║C.

Vazdu┼íni kolektori su specijalni tip kolektora sa ravnom plo─Źom u kojima se vazduh zagreva i, za najve─çi deo, koristi direktno bez posrednog skladi┼ítenja za zagrevanje objekta. Zagrejani vazduh se takodje mo┼że koristiti za su┼íenje poljoprivrednih proizvoda. Pomo─çu izmenjiva─Źa toplote vazduh-voda, tako─Ĺe se mo┼że grejati i voda, na primer za doma─çu upotrebu.

Vi┼íe temperature i ve─çi stepen efikasnosti mo┼że se posti─çi upotrebom vakumskog cevnog kolektora zato ┼íto je toplotni gubitak dodatno smanjen preko jakog negativnog pritiska u staklenim cevima. Kolektor se sastoji od brojnih vakumskih staklenih cevi. Zahvaljuju─çi pokretnom montiranju pojedinih cevi, ravan apsorber postavljen na staklenom prijemniku mo┼że biti optimalno pozicioniran ka suncu. Kao rezultat, vakumski cevni kolektori se mogu instalirati gotovo vodoravno na ravnim krovovima. Pojedine cevi formiraju samoodr┼żiv sistem koji prenosi toplotnu energiju izmenjiva─Źem toplote do centralnog ure─Ĺaja za snabdevanje solarnog ciklusa.

Postoji niz instalacijskih, tehni─Źkih i prakti─Źnih prednosti solarnih kolektora za zagrevanje vode. Prvo, samim tim ┼íto koriste sun─Źevu svetlost pru┼żaju jedinstven ose─çaj sigurnosti jer je to neiscrpan energent na raspolaganju svakom korisniku. Drugo, njihovi tro┼íkovi odr┼żavanja su bezna─Źajni u odnosu na vek eksploatacije i samo se jednom pla─çaju kod ugradnje sistema. Tre─çe, energija sunca ┼ítedi druge energente koji se pla─çaju, a investicija se vra─ça za dve do pet godina. ─îetvrto, nije potrebno da je objekat unapred projektovan za potrebe instalacije takvog sistema grejanja. Solarne kolektore je lako integrisati u bilo koji ve─ç postoje─çi sistem grejanja u bilo kom objektu. Prose─Źan sistem u doma─çinstvu smanjuje emisiju CO2 za oko 350 kg godi┼ínje.

Solarna energija

Solarna energija vi┼íe nije ÔÇśalternativnaÔÇÖ energija, kako se kod nas do nedavno pogre┼íno smatralo. S obzirom na varijabilnu cenu klasi─Źnih energenata (lo┼ż-ulje, plin i elektri─Źna energija), od kojih nafta i plin nisu obnovlivi te ─Źije cene imaju tendenciju trajnog rasta i ÔÇô iskori┼í─çenje ovog najefikasnijeg obnovljivog izvora energije, postaje apsolutni imperativ. Sunce nam svakoga sata po┼íalje toliko energije koliko celokupno stanovni┼ítvo Zemlje potro┼íi u jednoj godini stoga je to investicija u trajno re┼íenje grejanja ─Źiju cenu ÔÇô koja je apsolutno besplatna ÔÇô vam ne mogu promeniti nikakvi porezi niti globalna ekonomska i politi─Źka kriza.

Izvor: obnovljiviizvorienergije.rs