Connect with us
Novosti

Sava Centar spreman da do─Źeka skupove sa vi┼íe od 5,000 u─Źesnika

Kompanija Delta Holding u rekonstrukciju Sava Centra ukupno je ulo┼żila vi┼íe od 118 miliona evra. Obnova Sava Centra trajala je nepune dve godine, a rezultat je moderan, odr┼żiv objekat sa zna─Źajno pove─çanim kapacitetima tako da Beograd sada mo┼że da bude doma─çin doga─Ĺaja koji okupljaju vi┼íe od 5.000 posetilaca, istaknuto je prilikom posete predstavnika medija.

Kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podelila u dve faze kopiraju─çi i samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine – prvo je zavr┼íen kongresno – poslovni deo, dok je zavr┼íetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta pove─çan je sa 16 na 46 sala me─Ĺu kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada ─çe mo─çi da primi vi┼íe od 1.000 posetilaca, dok ─çe u ─Źuvenoj Plavoj dvorani broj sedi┼íta biti pove─çan sa 3.672 na 4.000.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada ─çe se odr┼żati prvi Me─Ĺunarodni kongres nutricionista sa 1.500 u─Źesnika.

ÔÇ×Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega. Beograd sada mo┼że da konkuri┼íe za organizaciju velikih me─Ĺunarodnih skupova, a kada Sava Centar popuni svoje kapacitete to zna─Źi da ─çe biti popunjeni i svi hotelski sme┼ítaji u glavnom gradu, a dodatni posao ima─çe i restorani, prevoznici, pru┼żaoci razli─Źith usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava Centra nije va┼żno samo za Delta Holding, ono je va┼żno za kongresnu industriju, a mo┼żemo re─çi i celokupnu ekonomiju Srbije“, izjavila je prilikom obilaska Kristina Milin─Źi─ç, generalna direktorka Sava Centra.

Kristina Milin─Źi─ç, generalna direktorka Sava Centra

Kristina Milin─Źi─ç, generalna direktorka Sava Centra / foto: grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost

Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju ─Źine kancelarijski prostor i ┼íoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom).

ÔÇ×Da bi Sava Centar izgledao kako danas izgleda, u rekonstrukciju je ulo┼żeno vi┼íe od 118 miliona evra“, rekla je Angelina Neki─ç, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate.

Angelina Neki─ç, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate

Angelina Neki─ç, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate / foto: grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost

ÔÇ×Zbog zna─Źajnog rasta tro┼íkova projekta, bi─çe potrebno vreme od 15 do 18 godina da bi se ova investicija isplatila. Ono ┼íto ┼żelim da istaknem je da za Delta Holding, Sava Centar nije na prvom mestu profitni posao, ve─ç i izraz ┼żelje da o─Źuvanjem jednog ovakvog objekta doprinesemo zajednici u kojoj poslujemo.“

Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je o─Źuvana arhitektura Sava Centra koja je delo na┼íeg ─Źuvenog arhitekte Stojana Maksimovi─ça i zbog koje je ovaj centar bio nominovan za Prickerovu nagradu, najve─çe svetsko priznanje u oblasti arhitekture. Stara staklena fasada zamenjena je energetski efikasnim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje ovaj objekat. U unutra┼ínjosti je zadr┼żana ve─çina poznatih detalja arhitekte Aleksandra ┼áaleti─ça, kao ┼íto su velike grube betonske povr┼íine, ─Źuveni luster i drugi generacijama prepoznatljivi unutra┼ínji elementi. O─Źuvane su poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i vi┼íe umetni─Źkih dela.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost

Posle rekonstrukcije Sava Centar postaje pametna i zelena zgrada, koja ─çe biti globalno ekolo┼íki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope. Objekat je napravlien ne samo da ┼ítedi elektri─Źnu energiju, ve─ç i da je proizvodi, zahvaljulju─çi solarnim panelima koji su instalirani na krovu.

Kao ┼íto je 1977. godine sagra─Ĺen sa pogledom u budu─çnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu pro┼ílost bude centar najve─çih budu─çih doga─Ĺaja u glavnom gradu Srbije.

Kapaciteti

  • Ukupan broj sala: 46
  • Glavna kongresna sala: 1.200 mesta
  • Amfiteatar sala: 500 mesta
  • Serbian Lounge: 300 mesta
  • Sala 75: 250 mesta
  • Plava davorana (Otvara se 2024. godine): 4.000 mesta

Immersive sala

Prva u ovom delu Evrope i jedna od najve─çih na svetu. Kori┼í─çenjem najsavremenije tehnologije omogu─çava projektovanje digitalnih sadr┼żaja na enterijer sale, stvaraju─çi tako ‘uranjaju─çe’ iskustvo i jedinstveni do┼żivljaj.

Poslovni prostori

Novi Sava Centar sadr┼żi 45 kancelarija A klase koje su jedinstvene po koli─Źini prirodnog svetla i po privatnim zelenim terasama.

Retail zona

Ukupno 36 lokala sa najve─çim doma─çim i svetskim brendovima, ─Źini Sava Centar jedinstvenim do┼żivljajem u Beogradu.

Investicija

U rekonstrukciju Sava Centra ukupno je ulo┼żeno vise od 118 miliona evra. Sava Centar je 1977. godine sagra─Ĺen sa vizijom da traje ve─Źno, zbog ─Źega je progla┼íen spomenikom kulture. Danas, obnovljeni Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu proslost bude centar najve─çih budu─çih doga─Ĺaja u Jugoistonoj Evropi.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost

Energetska efikasnost

Novi Sava Centar koristi gotovo 50% manje elektri─Źne energije. Nova, troslojna stakla osiguravaju izuzetnu termoizolaciju. Na krovu Sava Centra postavljeno je 912 solarin panela.

BREEAM sertifikat

Ovaj sertifikat predstavlja jedan od najva┼żnijih sistema rangiranja uticaja jednog objekta na ┼żivotnu sredinu. Sava Centar je ujedno prvi objekat u regionu koji ─çe imati BREEAM sertifikat.

Zelena oaza

Sa ukupno 17.000 m2 zelenih površina, Sava Centar postaje prava zelena oaza u sred glavnog grada.

Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela

Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela trajala je ukupno 22 meseca. Svakog dana, na gradili┼ítu je bilo anga┼żovano u proseku 550 radnika, dok je taj broj iznosio i do 900 radnika u odre─Ĺenim fazama radova.