Connect with us
Novosti

Sava Centar spreman da dočeka skupove sa više od 5,000 učesnika

Kompanija Delta Holding u rekonstrukciju Sava Centra ukupno je uložila više od 118 miliona evra. Obnova Sava Centra trajala je nepune dve godine, a rezultat je moderan, održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima tako da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca, istaknuto je prilikom posete predstavnika medija.

Kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podelila u dve faze kopirajući i samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine – prvo je završen kongresno – poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada će se održati prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

„Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega. Beograd sada može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava Centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u glavnom gradu, a dodatni posao imaće i restorani, prevoznici, pružaoci različith usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava Centra nije važno samo za Delta Holding, ono je važno za kongresnu industriju, a možemo reći i celokupnu ekonomiju Srbije“, izjavila je prilikom obilaska Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra / foto: grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost

Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom).

„Da bi Sava Centar izgledao kako danas izgleda, u rekonstrukciju je uloženo više od 118 miliona evra“, rekla je Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate.

Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate

Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate / foto: grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost

„Zbog značajnog rasta troškova projekta, biće potrebno vreme od 15 do 18 godina da bi se ova investicija isplatila. Ono što želim da istaknem je da za Delta Holding, Sava Centar nije na prvom mestu profitni posao, već i izraz želje da očuvanjem jednog ovakvog objekta doprinesemo zajednici u kojoj poslujemo.“

Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je očuvana arhitektura Sava Centra koja je delo našeg čuvenog arhitekte Stojana Maksimovića i zbog koje je ovaj centar bio nominovan za Prickerovu nagradu, najveće svetsko priznanje u oblasti arhitekture. Stara staklena fasada zamenjena je energetski efikasnim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje ovaj objekat. U unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster i drugi generacijama prepoznatljivi unutrašnji elementi. Očuvane su poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i više umetničkih dela.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost

Posle rekonstrukcije Sava Centar postaje pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope. Objekat je napravlien ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu.

Kao što je 1977. godine sagrađen sa pogledom u budućnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu prošlost bude centar najvećih budućih događaja u glavnom gradu Srbije.

Kapaciteti

  • Ukupan broj sala: 46
  • Glavna kongresna sala: 1.200 mesta
  • Amfiteatar sala: 500 mesta
  • Serbian Lounge: 300 mesta
  • Sala 75: 250 mesta
  • Plava davorana (Otvara se 2024. godine): 4.000 mesta

Immersive sala

Prva u ovom delu Evrope i jedna od najvećih na svetu. Korišćenjem najsavremenije tehnologije omogućava projektovanje digitalnih sadržaja na enterijer sale, stvarajući tako ‘uranjajuće’ iskustvo i jedinstveni doživljaj.

Poslovni prostori

Novi Sava Centar sadrži 45 kancelarija A klase koje su jedinstvene po količini prirodnog svetla i po privatnim zelenim terasama.

Retail zona

Ukupno 36 lokala sa najvećim domaćim i svetskim brendovima, čini Sava Centar jedinstvenim doživljajem u Beogradu.

Investicija

U rekonstrukciju Sava Centra ukupno je uloženo vise od 118 miliona evra. Sava Centar je 1977. godine sagrađen sa vizijom da traje večno, zbog čega je proglašen spomenikom kulture. Danas, obnovljeni Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu proslost bude centar najvećih budućih događaja u Jugoistonoj Evropi.

Sava centar završeni radovi

foto: grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost

Energetska efikasnost

Novi Sava Centar koristi gotovo 50% manje električne energije. Nova, troslojna stakla osiguravaju izuzetnu termoizolaciju. Na krovu Sava Centra postavljeno je 912 solarin panela.

BREEAM sertifikat

Ovaj sertifikat predstavlja jedan od najvažnijih sistema rangiranja uticaja jednog objekta na životnu sredinu. Sava Centar je ujedno prvi objekat u regionu koji će imati BREEAM sertifikat.

Zelena oaza

Sa ukupno 17.000 m2 zelenih površina, Sava Centar postaje prava zelena oaza u sred glavnog grada.

Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela

Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela trajala je ukupno 22 meseca. Svakog dana, na gradilištu je bilo angažovano u proseku 550 radnika, dok je taj broj iznosio i do 900 radnika u određenim fazama radova.