Connect with us
Novosti

Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH ÔÇô prvi put na Beogradskom sajmu

U 2023. godini 54. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH vra─ça se na desnu obalu Save, gde je odr┼żano prvih osam skupova ÔÇô sve do otvaranja Sava centra. Kao i ranijih pedesetak godina, kongresni program bio je u salama, izlo┼żba u drugom delu prostora, na sve─Źanoj ve─Źeri dodeljena su godi┼ínja priznanja Dru┼ítva za KGH SrbijeÔÇŽ ali ove godine ni┼íta nije bilo isto kao ranije. Krenimo redom.

Pedeset ─Źetvrti skup nauke i struke klimatizacije, grejanja i hla─Ĺenja po─Źeo je Himnom Republike Srbije u izvo─Ĺenju guda─Źkog kvarteta Aurora. Prvu pozdravnu re─Ź odr┼żao je prof. Branislav Todorovi─ç, predsednik Dru┼ítva za KGH Srbije i Organizacionog odbora skupa. Osvrnuo se na sedamdesete godine pro┼ílog veka kada je u Savezu ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije sve po─Źelo: prvi skupovi, osnivanje Dru┼ítva, prvi brojevi ─Źasopisa ÔÇ×KGHÔÇť, od samog po─Źetka sna┼żna me─Ĺunarodna aktivnost zahvaljuju─çi ─Źemu je doma─ça publika bila na izvoru nauke i struke u oblasti KGH.

Dru┼ítvo za KGH Srbije ─Źlanica je kolegijalnih organizacija ASHRAE, REHVA i EHPA, koje i ove godine podr┼żavaju Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żbu o KGH.

Prof. Bratislav Blagojevi─ç, kao Predsednik SMEITS-a, pozdravio je u─Źesnike i nastavio da vodi sve─Źanost otvaranja na kojoj su govorili prof. Boris Dumni─ç, dekan Fakulteta tehni─Źkih nauka, Novi Sad, prof. Catalin Lungu, predsednik REHVA-e, dr Branislav Popovi─ç, In┼żenjerska komora Srbije, prof. Milo┼í Nedeljkovi─ç, predsednik Akademije in┼żenjerskih nauka Srbije, dr Ioan Silviu Dobosi, predsednik AIIR, Rumunija, Halvart Koepen, koordinator ECA mre┼że, UN Environment i Miodrag ─Éevi─ç, zamenik generalnog direktora kompanije P.V.F. Traders, generalnog pokrovitelja ovogodi┼ínjeg skupa.

Prof. Branislav Todorovi─ç, prof. Bratislav Blagojevi─ç, prof. Milovan ┼Żivkovi─ç i prof. Marko Ignjatovi─ç na sve─Źanom otvaranju 54. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH

Prof. Branislav Todorovi─ç, prof. Bratislav Blagojevi─ç, prof. Milovan ┼Żivkovi─ç i prof. Marko Ignjatovi─ç na sve─Źanom otvaranju 54. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH

Na kraju sve─Źanosti kolega Slobodan Pejkovi─ç uru─Źio je supruzi pokojnog Predraga Pege Hrnjaka posebno priznanje Dru┼ítva za KGH Srbije namenjeno tom velikanu struke, beogradskom ─Ĺaku, za doprinos struci i obrazovanju u Republici Srbiji..

Usledila je prva ÔÇô Plenarna sesija u kojoj su Alexander Cohr Pachai, Danska, Catalin Lungu, Rumunija, Pawel Wargocki, Danska i Junjie Liu, Kina izlo┼żili izvanredna predavanja na aktuelne teme kojima se bavi skup. Posle koktela dobrodo┼ílice krenula je sesija posve─çena dekarbonizaciji putem integralnog projektovanja pametnih zgrada. U drugoj sali na programu su bile dve sesije ÔÇô jedna o obnovljivim izvorima energije i ulozi sistema KGH u dekarbonizaciji zgrada, a druga o energetski efikasnim sistemima za pripremu vazduha u klimatizaciji.

Drugi dan Kongresa po─Źeo je forumom koji, u okviru Montrealskog protokola, du┼że od decenije organizuju UNEP OzonAction, Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine i Dru┼ítvo za KGH Srbije. Usledio je zanimljiv panel o prirodnim rashladnim fluidima, a na kraju sesija o rashladnim ma┼íinama i sistemima.

Prof. Branislav Todorovi─ç evocira uspomene na 1. Seminar o KGH, u Gra─Ĺevinskom centru u Beogradu

Prof. Branislav Todorovi─ç evocira uspomene na 1. Seminar o KGH, u Gra─Ĺevinskom centru u Beogradu

Drugog dana Kongresa je i Studentski dan koji je ovog puta okupio skoro 300 mladih koleginica i kolega iz Novog Sada, Beograda, Ni┼ía, Kraljeva, Tuzle i Rumunije. Kolege iz inostranstva su preno─çili u konaku ÔÇ×Kralj AleksandarÔÇť, pa su imali vremena da obi─Ĺu izlo┼żbu, Muzej Nikole Tesle i druge znamenitosti Beograda. Ali svi su pratili poseban, njima namenjen, program: okrugli sto o iskustvu studiranja i studentskom ┼żivotu u Srbiji i u Rumuniji, zatim okrugli sto na temu studentske razmene, studentske prakse, mogu─çnostima zapo┼íljavanja u sektoru KGH. Poslu┼íali su i par studentskih izlaganja kolega iz Ni┼ía i Temi┼ívara.

Nastavnici i ─Ĺaci Ma┼íinsko-elektrotehni─Źke ┼íkole iz Para─çina u petak su posetili skup i ponovo otvorili poglavlje organizovanih poseta nastavnika i ─Ĺaka srednjih i vi┼íih stru─Źnih ┼íkola. Na Nacionalnom studentskom takmi─Źenju ove godine u─Źestvovalo je pet takmi─Źara iz Beograda, Ni┼ía i Novog Sada. ┼Żiri od pet aktivnih profesora sa fakulteta iz Srbije imao je te┼żak zadatak da oceni najbolji rad koji je ove godine izlo┼żila koleginica Danijela Sre─çkovi─ç, Ma┼íinski fakultet, Beograd. Ona ─çe predstavljati Republiku Srbiju, svoj fakultet i Dru┼ítvo za KGH Srbije na REHVA-inom studentskom takmi─Źenju koje se odr┼żava slede─çeg maja u Istanbulu.

Tradicionalni forum na teme Montrealskog protokola

Tradicionalni forum na teme Montrealskog protokola

Godi┼ínja priznanja Dru┼ítva za KGH Srbije tradicionalno se dodeljuju za vreme sve─Źane ve─Źere, drugog dana skupa. Najvi┼íe priznanje ÔÇô Plaketa ÔÇ×KGHÔÇť za 2023. pripala je koleginici Mileni Pi┼ítalo, Medalju ÔÇ×KGHÔÇť dobili su prof. Marko Ignjatovi─ç i preduze─ça Alfa Klima, Knja┼żevac, Gas lider, Beograd; Daikin, Beograd i LG AS Akademija, Beograd. Za najbolji rad u ─Źasopisu ÔÇ×KGHÔÇť u teku─çoj godini progla┼íen je rad kolege Vladimira ─îernicina. Priznanja su uru─Źena generalnom pokrovitelju i brojnim kompanijama koje po 10, 20, 30, ali i 45 godina podr┼żavaju skup.

Petak je ove godine bio izuzetno zanimljiv jer je sesija Zelena tranzicija daljinskog grejanja u Srbiji imala direktno uklju─Źenje iz Centra za upravljanje otpadom u Vin─Źi, odakle je g. Vladimir Milovanovi─ç, direktor Centra, u direktnom prenosu prikazao kako se otpad koristi kao izvor toplote za daljinsko grejanje. U─Źesnici iz zemlje i regiona imali su brojna pitanja za paneliste. U drugoj sali odr┼żan je stru─Źni sastanak na visokom nivou na koji je prof. Marija S. Todorovi─ç pozvala kolege ÔÇô vrhunske stru─Źnjake iz Velike Britanije, Nema─Źke, Italije, Turske, Rumunije i Srbije. Jo┼í od prvog Seminara o KGH, odr┼żanog 1970. u Gra─Ĺevinskom centru u Beogradu, program u salama pratila je izlo┼żba proizvoda i dostignu─ça. Doma─çe i strane firme iz sektora KGH podr┼żavala su napore Dru┼ítva za KGH Srbije da na jednom mestu okupe najve─ça imena nauke i struke KGH.

Vladimir Milovanovi─ç u direktnom prenosu iz Centra za upravljanje otpadom u Vin─Źi

Vladimir Milovanovi─ç u direktnom prenosu iz Centra za upravljanje otpadom u Vin─Źi

U 2023. godini na 145 ┼ítandova predstavili su se P.V.F. Traders, generalni pokrovitelj, Elcom Trade, pokrovitelj izlo┼żbe, Delta term, doma─çin koktela dobrodo┼ílice, Steelsoft, doma─çin opro┼ítajnog koktela, zatim 84 glavnih sponzora, 15 sponzora i 36 izlaga─Źa ÔÇô ukupno 139 firmi iz zemlje i sveta. ─îuvaju─çi tradiciju skupa, ┼ítandovi su i dalje ostali sli─Źnih dimenzija, bez obzira da li je izlaga─Ź malo porodi─Źno preduze─çe, ili multinacionalna kompanija.

Hala 4 Beogradskog sajma dva i po puta je ve─ça od Belekspocentra, gde je prire─Ĺena pro┼ílogodi┼ínja izlo┼żba, pa je u prostoru izlo┼żbe kona─Źno bilo mesta i za tre─çu binu ÔÇô Amfiteatar. Preko 40 izlaga─Źa prihvatilo je poziv da pred kolegama predstavi svoje firme. Organizator je na binu pozvao i firme iz Turske. Njihova izlaganja pratio je Nj. E. Hami Aksoy, Ambasador Turske u Republici Srbiji.

U Amfiteatru je prire─Ĺen i opro┼ítajni koktel uz nastup sastava Double Trouble, koji je i na sve─Źanoj ve─Źeri napravio izvanrednu atmosferu. Preko 2800 registrovanih u─Źesnika, od ─Źega je skoro 300 studenata i ─Ĺaka ÔÇô posetilo je 54. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żbu o KGH, a jedan broj je predavanja pratio preko svojih ra─Źunara. Detaljan pregled svih doga─Ĺanja: kongresnog programa, prate─çe izlo┼żbe, Nacionalnog studentskog takmi─Źenja, obrazlo┼żenja godi┼ínjih priznanja ÔÇô bi─çe objavljen u prvom broju ─Źasopisa ÔÇ×KGHÔÇť u 2024.

Pogled na izlo┼żbu iz vazduha

Pogled na izlo┼żbu iz vazduha

Dru┼ítvo za klimatizaciju, grejanje i hla─Ĺenje, pri Savezu ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije (SMEITS) osnovano je 1971. godine ÔÇô godinu dana posle prvog Seminara o klimatizaciji. Taj prvi skup organizovala je grupa entuzijasta na ─Źelu sa Branislavom Todorovi─çem, tada docentom na Ma┼íinskom fakultetu u Beogradu. Profesor Todorovi─ç i danas uspe┼íno vodi Dru┼ítvo, organizaciju Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH i ure─Ĺuje ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť.

Na Kongresu govore svetski stru─Źnjaci iz zemlje i celog sveta sa kojima se ─Źelnici Dru┼ítva sre─çu na me─Ĺunarodnim skupovima ┼íirom sveta. Oni pi┼íu i za ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť, koji raznim rubrikama pokriva mnoge teme nauke i struke: 90 dana KGH, Intervju, Tematski ─Źlanci, Standardizacija, Preporu─Źujemo va┼íoj pa┼żnjiÔÇŽ Stranice ─Źasopisa otvorene su i za tekstove firmi ÔÇô suizdava─Źa.

U Amfiteatru su se predstavljali glavni sponzori

U Amfiteatru su se predstavljali glavni sponzori

Kongres svake godine prati izlo┼żba koju ─Źine firme koje se bave projektovanjem, izvo─Ĺenjem, odr┼żavanjem, uvozom, izvozom u oblasti klimatizacije, grejanja i hla─Ĺenja. Tu su, jedni uz druge, male porodi─Źne firme sa par zaposlenih, a pored njih ÔÇô multinacionalne kompanije sa hiljadama radnika ┼íirom sveta. Veli─Źina ┼ítandova je sli─Źna, bez obzira kolika je firma, ┼íto izlo┼żbi daje prijatnu, doma─çinsku atmosferu.

Dru┼ítvo za KGH Srbije veliku pa┼żnju posve─çuje studentima starijih godina ma┼íinskih fakulteta u zemlji i regionu. Vi┼íe stotina studenata svake godine organizovano dolazi na skupove o KGH, gde ih ─Źeka poseban program, upoznavanje sa firmama, gde ─çe raditi kad zavr┼íe studije. Od pre nekoliko godina organizuje se Nacionalno studentsko takmi─Źenje ─Źiji pobednik predstavlja svoj fakultet, Dru┼ítvo za KGH Srbije i Republiku Srbiju na REHVA-inom studentskom takmi─Źenju.

Društvo za KGH Srbija logo

SMEITS logo

Savez ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije (SMEITS)

Društvo za KGH Srbije pri SMEITS
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs