Connect with us
Novosti

Međunarodni kongres i izložba o KGH ā€“ prvi put na Beogradskom sajmu

U 2023. godini 54. Međunarodni kongres i izložba o KGH vraća se na desnu obalu Save, gde je održano prvih osam skupova ā€“ sve do otvaranja Sava centra. Kao i ranijih pedesetak godina, kongresni program bio je u salama, izložba u drugom delu prostora, na svečanoj večeri dodeljena su godiÅ”nja priznanja DruÅ”tva za KGH Srbijeā€¦ ali ove godine niÅ”ta nije bilo isto kao ranije. Krenimo redom.

Pedeset četvrti skup nauke i struke klimatizacije, grejanja i hlađenja počeo je Himnom Republike Srbije u izvođenju gudačkog kvarteta Aurora. Prvu pozdravnu reč održao je prof. Branislav Todorović, predsednik DruÅ”tva za KGH Srbije i Organizacionog odbora skupa. Osvrnuo se na sedamdesete godine proÅ”log veka kada je u Savezu maÅ”inskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije sve počelo: prvi skupovi, osnivanje DruÅ”tva, prvi brojevi časopisa ā€žKGHā€œ, od samog početka snažna međunarodna aktivnost zahvaljujući čemu je domaća publika bila na izvoru nauke i struke u oblasti KGH.

DruÅ”tvo za KGH Srbije članica je kolegijalnih organizacija ASHRAE, REHVA i EHPA, koje i ove godine podržavaju Međunarodni kongres i izložbu o KGH.

Prof. Bratislav Blagojević, kao Predsednik SMEITS-a, pozdravio je učesnike i nastavio da vodi svečanost otvaranja na kojoj su govorili prof. Boris Dumnić, dekan Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad, prof. Catalin Lungu, predsednik REHVA-e, dr Branislav Popović, Inženjerska komora Srbije, prof. MiloÅ” Nedeljković, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, dr Ioan Silviu Dobosi, predsednik AIIR, Rumunija, Halvart Koepen, koordinator ECA mreže, UN Environment i Miodrag Đević, zamenik generalnog direktora kompanije P.V.F. Traders, generalnog pokrovitelja ovogodiÅ”njeg skupa.

Prof. Branislav Todorović, prof. Bratislav Blagojević, prof. Milovan Živković i prof. Marko Ignjatović na svečanom otvaranju 54. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Prof. Branislav Todorović, prof. Bratislav Blagojević, prof. Milovan Živković i prof. Marko Ignjatović na svečanom otvaranju 54. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Na kraju svečanosti kolega Slobodan Pejković uručio je supruzi pokojnog Predraga Pege Hrnjaka posebno priznanje DruÅ”tva za KGH Srbije namenjeno tom velikanu struke, beogradskom đaku, za doprinos struci i obrazovanju u Republici Srbiji..

Usledila je prva ā€“ Plenarna sesija u kojoj su Alexander Cohr Pachai, Danska, Catalin Lungu, Rumunija, Pawel Wargocki, Danska i Junjie Liu, Kina izložili izvanredna predavanja na aktuelne teme kojima se bavi skup. Posle koktela dobrodoÅ”lice krenula je sesija posvećena dekarbonizaciji putem integralnog projektovanja pametnih zgrada. U drugoj sali na programu su bile dve sesije ā€“ jedna o obnovljivim izvorima energije i ulozi sistema KGH u dekarbonizaciji zgrada, a druga o energetski efikasnim sistemima za pripremu vazduha u klimatizaciji.

Drugi dan Kongresa počeo je forumom koji, u okviru Montrealskog protokola, duže od decenije organizuju UNEP OzonAction, Ministarstvo zaŔtite životne sredine i DruŔtvo za KGH Srbije. Usledio je zanimljiv panel o prirodnim rashladnim fluidima, a na kraju sesija o rashladnim maŔinama i sistemima.

Prof. Branislav Todorović evocira uspomene na 1. Seminar o KGH, u Građevinskom centru u Beogradu

Prof. Branislav Todorović evocira uspomene na 1. Seminar o KGH, u Građevinskom centru u Beogradu

Drugog dana Kongresa je i Studentski dan koji je ovog puta okupio skoro 300 mladih koleginica i kolega iz Novog Sada, Beograda, NiÅ”a, Kraljeva, Tuzle i Rumunije. Kolege iz inostranstva su prenoćili u konaku ā€žKralj Aleksandarā€œ, pa su imali vremena da obiđu izložbu, Muzej Nikole Tesle i druge znamenitosti Beograda. Ali svi su pratili poseban, njima namenjen, program: okrugli sto o iskustvu studiranja i studentskom životu u Srbiji i u Rumuniji, zatim okrugli sto na temu studentske razmene, studentske prakse, mogućnostima zapoÅ”ljavanja u sektoru KGH. PosluÅ”ali su i par studentskih izlaganja kolega iz NiÅ”a i TemiÅ”vara.

Nastavnici i đaci MaÅ”insko-elektrotehničke Å”kole iz Paraćina u petak su posetili skup i ponovo otvorili poglavlje organizovanih poseta nastavnika i đaka srednjih i viÅ”ih stručnih Å”kola. Na Nacionalnom studentskom takmičenju ove godine učestvovalo je pet takmičara iz Beograda, NiÅ”a i Novog Sada. Žiri od pet aktivnih profesora sa fakulteta iz Srbije imao je težak zadatak da oceni najbolji rad koji je ove godine izložila koleginica Danijela Srećković, MaÅ”inski fakultet, Beograd. Ona će predstavljati Republiku Srbiju, svoj fakultet i DruÅ”tvo za KGH Srbije na REHVA-inom studentskom takmičenju koje se održava sledećeg maja u Istanbulu.

Tradicionalni forum na teme Montrealskog protokola

Tradicionalni forum na teme Montrealskog protokola

GodiÅ”nja priznanja DruÅ”tva za KGH Srbije tradicionalno se dodeljuju za vreme svečane večere, drugog dana skupa. NajviÅ”e priznanje ā€“ Plaketa ā€žKGHā€œ za 2023. pripala je koleginici Mileni PiÅ”talo, Medalju ā€žKGHā€œ dobili su prof. Marko Ignjatović i preduzeća Alfa Klima, Knjaževac, Gas lider, Beograd; Daikin, Beograd i LG AS Akademija, Beograd. Za najbolji rad u časopisu ā€žKGHā€œ u tekućoj godini proglaÅ”en je rad kolege Vladimira Černicina. Priznanja su uručena generalnom pokrovitelju i brojnim kompanijama koje po 10, 20, 30, ali i 45 godina podržavaju skup.

Petak je ove godine bio izuzetno zanimljiv jer je sesija Zelena tranzicija daljinskog grejanja u Srbiji imala direktno uključenje iz Centra za upravljanje otpadom u Vinči, odakle je g. Vladimir Milovanović, direktor Centra, u direktnom prenosu prikazao kako se otpad koristi kao izvor toplote za daljinsko grejanje. Učesnici iz zemlje i regiona imali su brojna pitanja za paneliste. U drugoj sali održan je stručni sastanak na visokom nivou na koji je prof. Marija S. Todorović pozvala kolege ā€“ vrhunske stručnjake iz Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske, Rumunije i Srbije. JoÅ” od prvog Seminara o KGH, održanog 1970. u Građevinskom centru u Beogradu, program u salama pratila je izložba proizvoda i dostignuća. Domaće i strane firme iz sektora KGH podržavala su napore DruÅ”tva za KGH Srbije da na jednom mestu okupe najveća imena nauke i struke KGH.

Vladimir Milovanović u direktnom prenosu iz Centra za upravljanje otpadom u Vinči

Vladimir Milovanović u direktnom prenosu iz Centra za upravljanje otpadom u Vinči

U 2023. godini na 145 Å”tandova predstavili su se P.V.F. Traders, generalni pokrovitelj, Elcom Trade, pokrovitelj izložbe, Delta term, domaćin koktela dobrodoÅ”lice, Steelsoft, domaćin oproÅ”tajnog koktela, zatim 84 glavnih sponzora, 15 sponzora i 36 izlagača ā€“ ukupno 139 firmi iz zemlje i sveta. Čuvajući tradiciju skupa, Å”tandovi su i dalje ostali sličnih dimenzija, bez obzira da li je izlagač malo porodično preduzeće, ili multinacionalna kompanija.

Hala 4 Beogradskog sajma dva i po puta je veća od Belekspocentra, gde je priređena proÅ”logodiÅ”nja izložba, pa je u prostoru izložbe konačno bilo mesta i za treću binu ā€“ Amfiteatar. Preko 40 izlagača prihvatilo je poziv da pred kolegama predstavi svoje firme. Organizator je na binu pozvao i firme iz Turske. Njihova izlaganja pratio je Nj. E. Hami Aksoy, Ambasador Turske u Republici Srbiji.

U Amfiteatru je priređen i oproÅ”tajni koktel uz nastup sastava Double Trouble, koji je i na svečanoj večeri napravio izvanrednu atmosferu. Preko 2800 registrovanih učesnika, od čega je skoro 300 studenata i đaka ā€“ posetilo je 54. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, a jedan broj je predavanja pratio preko svojih računara. Detaljan pregled svih događanja: kongresnog programa, prateće izložbe, Nacionalnog studentskog takmičenja, obrazloženja godiÅ”njih priznanja ā€“ biće objavljen u prvom broju časopisa ā€žKGHā€œ u 2024.

Pogled na izložbu iz vazduha

Pogled na izložbu iz vazduha

DruÅ”tvo za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, pri Savezu maÅ”inskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) osnovano je 1971. godine ā€“ godinu dana posle prvog Seminara o klimatizaciji. Taj prvi skup organizovala je grupa entuzijasta na čelu sa Branislavom Todorovićem, tada docentom na MaÅ”inskom fakultetu u Beogradu. Profesor Todorović i danas uspeÅ”no vodi DruÅ”tvo, organizaciju Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH i uređuje časopis ā€žKGHā€œ.

Na Kongresu govore svetski stručnjaci iz zemlje i celog sveta sa kojima se čelnici DruÅ”tva sreću na međunarodnim skupovima Å”irom sveta. Oni piÅ”u i za časopis ā€žKGHā€œ, koji raznim rubrikama pokriva mnoge teme nauke i struke: 90 dana KGH, Intervju, Tematski članci, Standardizacija, Preporučujemo vaÅ”oj pažnjiā€¦ Stranice časopisa otvorene su i za tekstove firmi ā€“ suizdavača.

U Amfiteatru su se predstavljali glavni sponzori

U Amfiteatru su se predstavljali glavni sponzori

Kongres svake godine prati izložba koju čine firme koje se bave projektovanjem, izvođenjem, održavanjem, uvozom, izvozom u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. Tu su, jedni uz druge, male porodične firme sa par zaposlenih, a pored njih ā€“ multinacionalne kompanije sa hiljadama radnika Å”irom sveta. Veličina Å”tandova je slična, bez obzira kolika je firma, Å”to izložbi daje prijatnu, domaćinsku atmosferu.

DruÅ”tvo za KGH Srbije veliku pažnju posvećuje studentima starijih godina maÅ”inskih fakulteta u zemlji i regionu. ViÅ”e stotina studenata svake godine organizovano dolazi na skupove o KGH, gde ih čeka poseban program, upoznavanje sa firmama, gde će raditi kad zavrÅ”e studije. Od pre nekoliko godina organizuje se Nacionalno studentsko takmičenje čiji pobednik predstavlja svoj fakultet, DruÅ”tvo za KGH Srbije i Republiku Srbiju na REHVA-inom studentskom takmičenju.

DruŔtvo za KGH Srbija logo

SMEITS logo

Savez maŔinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)

DruŔtvo za KGH Srbije pri SMEITS
Kneza MiloŔa 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs