Connect with us
Arhitektura

Rekonstrukcija Sava centra

Velika Dvorana Sava centra

Dugo očekivana temeljna rekonstrukcija Sava centra zvanično je počela 23. decembra kada je kompanija Delta Holding, novi vlasnik nadaleko poznatog kongresnog centra, najavila kako će ovom objektu vratiti stari sjaj. Rekonstruisani Sava centar će imati najmodernije konferencijske sale sa savremenom audio i vizuelnom tehnikom, što će ga ponovo vratiti na kongresnu scenu. Dok se priprema prava virtuelna tura, razgledali smo rendere objekta i uverili se da je očuvan svaki kutak po kome prepoznajemo Sava centar.

Sava centar predstavlja jedinstven objekat u našoj zemlji, a njegova arhitektonska vrednost prevazilazi svaki trenutak zbog čega je i proglašen spomenikom kulture. Idejno rešenje rekonstrukcije podrazumeva pre svega, da objekat koji je simbol veličine i snage društva u kojem je nastao, vrati staru reputaciju, ali uz poštovanje dragocenih smernica koje su se vremenom pokazale kao značajne.

Sanacija fasade objekta biće izvršena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, a spoljašnja forma kosih staklenih površina nastavljaće da definiše unutrašnje linije i mase, tako da enterijer i eksterijer ostaju skladna celina. Staklena fasada će nagoveštavati unutrašnje ambijente, pozivajući posetioca da zaviri u objekat i doživi pravi vremenski vremeplov.

Rekonstrukcija Sava centra

Sava Centar

Enterijer novog Sava centra doživljava susret postojećih elemenata i rešenja koja su se pokazala vanvremenskim, sa neophodnim novim i modernim rešenjima. Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovića, posetioca će sačekati prepoznatljivi javni prostor, tehnografska mapa sveta, dugački holovi, lebdeći galerijski prostor, smena sivih etonskih i zelenih površina koji ostaju ključni akcenat enterijera. Idući dalje ka salama, prizor će činiti betonski mostići, stari i novi elementi sa mnogo dnevnog svetla i zelenila. Nova rasveta predstavljaće omaž originalnim rešenjima u kombinaciji sa mekšim i nežnim slapovima, kako bi se stvorio balans oštroj geometriji postojećih betona.

Veliko poštovanje investitora prema projektu navodi inženjere kompanije Delta Real Estate, da tokom celokupnog projekta teže pronalasku pravog odnosa između starog i novog, a veličina i kompleksnost objekta uslovili su pristup – od zone do zone. Kako bi mera i odnos bili idealni, u najširem smislu ideja projekta je koncipirana gradacijski. Postojaće prostori koji se zadržavaju u celosti u prepoznatljivom izgledu kao što su: čuvena Velika dvorana, poznata i kao Plava dvorana, ali i Centralna kongresna dvorana čiji se kulturni i kongresni značaj nije izgubio uprkos svim turbulentnim promenama koje su se dešavale.

Rekonstrukcija Sava centra podrazumeva očuvanje postojećih rešenja

Centralna kongresna dvorana, sa aneksima, će zadržati originalno prostorno-kaskadno rešenje, oštre linije i tapiserije po kojima je prepoznajemo. Zatim, postojaće prostori u kojima se prepliće staro i novo (npr. javni prostori), i na samom kraju potpuno novi prostori i zone koje će omogućiti bolju iskorišćenost. Nove celine u Sava centru nastaju kao rezultat savremenih funkcionalnih zahteva, promena u razvoju kongresnog sektora i načina održavanja događaja. Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta, a najveću promenu napraviće nesvakidašnja zelena oaza, odnosno zimska bašta. Lokacijski zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B i na taj način će pojačati povezanost ove dve celine, a prostor od više od hiljadu kvadrata ponudiće raznovrsne mogućnosti za vaše događaje.

Zimska bašta Sava centra

Zimska bašta Sava centra / foto: Delta Real Estate

Prostor buduće zimske bašte zaslužuje da bude adekvatno uređen, godinama unazad je prolazio kroz različite transformacije, baš kao i sam Sava centar. Stihijska i neplanirala izgradnja i pregradnja butika, ali i drugih lokala, od različitih materijala, učinili su da unutrašnja organizacija prostora postane neadekvatna, jer preplitanje komercijalnih i kongresnih zona nisu deo savremenih zahteva tržišta. Neophodne promene u organizaciji prostora dovode do uvođenja vertikalne i jasne podele na: kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Objekat A će na visokom prizemlju imati dva ulaza, ceremonijalni koji će biti samo kongresni ulaz i novi komercijalni na mestu nekadašnjeg tehničkog ulaza. Takođe, ceo nivo niskog prizemlja će imati komercijalnu namenu uz sadržaje koji će privući posetioce da u objekat dolaze svaki dan. Gornje etaže objekta A će ponuditi prvoklasan kancelarijski prostor, različitih kapaciteta sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu, što će omogućiti zakupcima da u potpunosti prilagode prostor svojim potrebama i zahtevima.

Foaje B Sava centra

Foaje B Sava centra / foto: Delta Real Estate

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom. Posebna pažnja biće posvećena opremanju ove dvorane, a to će podrazumevati uvođenje najnovijih audio i vizualnih rešenja, rekonstrukciju školjke, bine i komfornija sedišta za skoro četiri hiljade ljudi. Rekonstrukcija Sava centra predstavlja balans između novih uslova na tržištu i postojećih sadržaja koji su se pokazali kao integralni deo uspešnosti ovog objekta. Rekonstrukcija sala, komercijalnog i poslovnog dela učiniće da ponovo zaživi „grad u gradu“, a obnovljena pasarela, koja povezuje Sava centar sa hotelom Crowne Plaza, će omogućiti ponovno formiranje jedinstvene celine što će biti izuzetna konkurentska prednost na kongresnom tržištu.

Sava centar je jedan od najznačajnijih, najkompleksnijih i najsloženijih objekata na ovim prostorima, samim tim njegova rekonstrukcija je poduhvat koji zahteva vreme, novac, znanje i odgovornost. Zbog svega navedenog, investitor je detaljno birao saradnike na ovom projektu, a akcenat je stavljen na pronalazak partnera koji će imati isti cilj i želju – da Sava centru vrate stari sjaj.

Ovo su tek prvi renderi veoma originalnog enterijera Sava centra, kako biste bili u toku kako napreduje ovaj projekat i među prvima saznali kako će izgledati svaki kutak objekta u novom sjaju pratite Sava centar na društvenim mrežama.

Instagram
Facebook
Linkedin