Connect with us
Arhitektura

Rekonstrukcija Sava centra

Dugo o─Źekivana temeljna rekonstrukcija Sava centra zvani─Źno je po─Źela 23. decembra kada je kompanija Delta Holding, novi vlasnik nadaleko poznatog kongresnog centra, najavila kako ─çe ovom objektu vratiti stari sjaj. Rekonstruisani Sava centar ─çe imati najmodernije konferencijske sale sa savremenom audio i vizuelnom tehnikom, ┼íto ─çe ga ponovo vratiti na kongresnu scenu. Dok se priprema prava virtuelna tura, razgledali smo rendere objekta i uverili se da je o─Źuvan svaki kutak po kome prepoznajemo Sava centar.

Sava centar predstavlja jedinstven objekat u na┼íoj zemlji, a njegova arhitektonska vrednost prevazilazi svaki trenutak zbog ─Źega je i progla┼íen spomenikom kulture. Idejno re┼íenje rekonstrukcije podrazumeva pre svega, da objekat koji je simbol veli─Źine i snage dru┼ítva u kojem je nastao, vrati staru reputaciju, ali uz po┼ítovanje dragocenih smernica koje su se vremenom pokazale kao zna─Źajne.

Sanacija fasade objekta bi─çe izvr┼íena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovi─ça, a spolja┼ínja forma kosih staklenih povr┼íina nastavlja─çe da defini┼íe unutra┼ínje linije i mase, tako da enterijer i eksterijer ostaju skladna celina. Staklena fasada ─çe nagove┼ítavati unutra┼ínje ambijente, pozivaju─çi posetioca da zaviri u objekat i do┼żivi pravi vremenski vremeplov.

Rekonstrukcija Sava centra

Sava Centar

Enterijer novog Sava centra do┼żivljava susret postoje─çih elemenata i re┼íenja koja su se pokazala vanvremenskim, sa neophodnim novim i modernim re┼íenjima. Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovi─ça, posetioca ─çe sa─Źekati prepoznatljivi javni prostor, tehnografska mapa sveta, duga─Źki holovi, lebde─çi galerijski prostor, smena sivih etonskih i zelenih povr┼íina koji ostaju klju─Źni akcenat enterijera. Idu─çi dalje ka salama, prizor ─çe ─Źiniti betonski mosti─çi, stari i novi elementi sa mnogo dnevnog svetla i zelenila. Nova rasveta predstavlja─çe oma┼ż originalnim re┼íenjima u kombinaciji sa mek┼íim i ne┼żnim slapovima, kako bi se stvorio balans o┼ítroj geometriji postoje─çih betona.

Veliko po┼ítovanje investitora prema projektu navodi in┼żenjere kompanije Delta Real Estate, da tokom celokupnog projekta te┼że pronalasku pravog odnosa izme─Ĺu starog i novog, a veli─Źina i kompleksnost objekta uslovili su pristup ÔÇô od zone do zone. Kako bi mera i odnos bili idealni, u naj┼íirem smislu ideja projekta je koncipirana gradacijski. Postoja─çe prostori koji se zadr┼żavaju u celosti u prepoznatljivom izgledu kao ┼íto su: ─Źuvena Velika dvorana, poznata i kao Plava dvorana, ali i Centralna kongresna dvorana ─Źiji se kulturni i kongresni zna─Źaj nije izgubio uprkos svim turbulentnim promenama koje su se de┼íavale.

Rekonstrukcija Sava centra podrazumeva o─Źuvanje postoje─çih re┼íenja

Centralna kongresna dvorana, sa aneksima, ─çe zadr┼żati originalno prostorno-kaskadno re┼íenje, o┼ítre linije i tapiserije po kojima je prepoznajemo. Zatim, postoja─çe prostori u kojima se prepli─çe staro i novo (npr. javni prostori), i na samom kraju potpuno novi prostori i zone koje ─çe omogu─çiti bolju iskori┼í─çenost. Nove celine u Sava centru nastaju kao rezultat savremenih funkcionalnih zahteva, promena u razvoju kongresnog sektora i na─Źina odr┼żavanja doga─Ĺaja. Na mestu nekada┼ínjeg otvorenog restorana bi─çe napravljena banket sala sa hiljadu mesta, a najve─çu promenu napravi─çe nesvakida┼ínja zelena oaza, odnosno zimska ba┼íta. Lokacijski zimska ba┼íta ─çe se nalaziti izme─Ĺu objekta A i B i na taj na─Źin ─çe poja─Źati povezanost ove dve celine, a prostor od vi┼íe od hiljadu kvadrata ponudi─çe raznovrsne mogu─çnosti za va┼íe doga─Ĺaje.

Zimska bašta Sava centra

Zimska bašta Sava centra / foto: Delta Real Estate

Prostor budu─çe zimske ba┼íte zaslu┼żuje da bude adekvatno ure─Ĺen, godinama unazad je prolazio kroz razli─Źite transformacije, ba┼í kao i sam Sava centar. Stihijska i neplanirala izgradnja i pregradnja butika, ali i drugih lokala, od razli─Źitih materijala, u─Źinili su da unutra┼ínja organizacija prostora postane neadekvatna, jer preplitanje komercijalnih i kongresnih zona nisu deo savremenih zahteva tr┼żi┼íta. Neophodne promene u organizaciji prostora dovode do uvo─Ĺenja vertikalne i jasne podele na: kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Objekat A ─çe na visokom prizemlju imati dva ulaza, ceremonijalni koji ─çe biti samo kongresni ulaz i novi komercijalni na mestu nekada┼ínjeg tehni─Źkog ulaza. Tako─Ĺe, ceo nivo niskog prizemlja ─çe imati komercijalnu namenu uz sadr┼żaje koji ─çe privu─çi posetioce da u objekat dolaze svaki dan. Gornje eta┼że objekta A ─çe ponuditi prvoklasan kancelarijski prostor, razli─Źitih kapaciteta sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu, ┼íto ─çe omogu─çiti zakupcima da u potpunosti prilagode prostor svojim potrebama i zahtevima.

Foaje B Sava centra

Foaje B Sava centra / foto: Delta Real Estate

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izlo┼żbenim prostorom i Plavom dvoranom. Posebna pa┼żnja bi─çe posve─çena opremanju ove dvorane, a to ─çe podrazumevati uvo─Ĺenje najnovijih audio i vizualnih re┼íenja, rekonstrukciju ┼íkoljke, bine i komfornija sedi┼íta za skoro ─Źetiri hiljade ljudi. Rekonstrukcija Sava centra predstavlja balans izme─Ĺu novih uslova na tr┼żi┼ítu i postoje─çih sadr┼żaja koji su se pokazali kao integralni deo uspe┼ínosti ovog objekta. Rekonstrukcija sala, komercijalnog i poslovnog dela u─Źini─çe da ponovo za┼żivi „grad u gradu“, a obnovljena pasarela, koja povezuje Sava centar sa hotelom Crowne Plaza, ─çe omogu─çiti ponovno formiranje jedinstvene celine ┼íto ─çe biti izuzetna konkurentska prednost na kongresnom tr┼żi┼ítu.

Sava centar je jedan od najzna─Źajnijih, najkompleksnijih i najslo┼żenijih objekata na ovim prostorima, samim tim njegova rekonstrukcija je poduhvat koji zahteva vreme, novac, znanje i odgovornost. Zbog svega navedenog, investitor je detaljno birao saradnike na ovom projektu, a akcenat je stavljen na pronalazak partnera koji ─çe imati isti cilj i ┼żelju ÔÇô da Sava centru vrate stari sjaj.

Ovo su tek prvi renderi veoma originalnog enterijera Sava centra, kako biste bili u toku kako napreduje ovaj projekat i me─Ĺu prvima saznali kako ─çe izgledati svaki kutak objekta u novom sjaju pratite Sava centar na dru┼ítvenim mre┼żama.

Instagram
Facebook
Linkedin