Connect with us
Novosti

Proglas u 10 ta─Źaka za Generalni urbanisti─Źki plan Novog Sada

Na osnovu analize nacrta Generalnog urbanisti─Źkog plana i primedbi koje su podne┼íene, stav Upravnog odbora i stru─Źnog tima DaNS je da predlo┼żeni nacrt GUP-a nije ispunio potrebna o─Źekivanja i predla┼żu njegovo povla─Źenje iz procedure. Smatraju da je potrebno dodatno vreme za izradu novog nacrta GUP-a uz zna─Źajnije u─Źe┼í─çe svih zainteresovanih institucija, stru─Źnih organizacija i javnosti.

„Predla┼żemo izradu novih Studija koje ─çe biti osnov za izradu novog nacrta, sa akcentom da se nove studije izra─Ĺuju i od strane JP Urbanizam, ali i od strane razli─Źitih fakulteta, nezavisnih stru─Źnjaka i organizacija, kako bi se dobio ┼íiri spektar razmi┼íljanja i ideja o budu─çem razvoju grada. Tako─Ĺe, apelujemo da se iskoristi trenutak u kojem je potrebno u─çi i u izradu novog Prostornog plana Grada Novog Sada, te da se GUPNS i PPGNS rade u sinergiji i sinhronizaciji, kako bismo dobili dugoro─Źno kvalitetne planove po svim zakonskim propisima i procedurama.“

DaNS predla┼że slede─çih 10 ta─Źaka koje bi trebale biti strate┼íke odrednice novog nacrta GUP-a Novog Sada

U prvoj ta─Źki navode da bi trebalo proglasiti zavr┼íene urbanisti─Źke celine u gradu u kojima vi┼íe ne─çe biti mogu─ça izgradnja novih objekata koje bi doveli do zna─Źajnog pove─çanja gustine stanovanja, kao i drugih objekata koji bi naru┼íavali originalni urbanisti─Źki koncept. U ovim zonama bile bi mogu─çe rekonstrukcije objekata i minimalne dogradnje uz po┼ítovanje originalnih estetskih i ambijentalnih vrednosti. Tako─Ĺe, zaustaviti pove─çanje gustine stanovanja u zonama prete┼żno jednoporodi─Źnog stanovanja. Ovakva mera za svrhu ima harmonizaciju urbanisti─Źke slike grada i o─Źuvanje vrednosti heterogene urbanisti─Źke matrice Novog Sada.

Druga ta─Źka zahteva zaustavljanje preterane urbanizacije sremske strane grada, posebno u smislu izgradnje objekata vi┼íeporodi─Źnog stanovanja. Sremska strana grada treba da postane antipod ba─Źkoj, vi┼íe urbanizovanoj strani grada, sa prete┼żno jednoporodi─Źnim stanovanjem koja je u posebnom odnosu sa prirodnim okru┼żenjem Fru┼íke gore, orijentisana na o─Źuvanje kulturnog pejza┼ża kojeg ─Źine istorijsko nasle─Ĺe, priroda nacionalnog parka i sremski vinogradarski rejon, ┼íto bi trebalo da su glavni elementi koncepta planiranja Petrovaradina i Sremske Kamenice. Fru┼íkogorski koridor je va┼żan za Novi Sad i fru┼íkogorske op┼ítine, ali njegova realizacija ne treba da otvori put kao masovnoj urbanizaciji i turistifikaciji, a samim tim i devastaciji prirodnog okru┼żenja sremske obale grada.

┼áTITITI POSTOJE─ćE AUTOHTONE PRIRODNE ZONE I UNAPREDITI I SISTEMATIZOVATI POSTOJE─ćE ZELENILO U GRADU

Tre─çom ta─Źkom se ┼ítite potoje─çe autohtone prirodne zone i unapre─Ĺuje i sistematizuje postoje─çe zeleno u gradu. To uklju─Źuje i nova velika prirodna podru─Źja koja trenutni plan zapostavlja, kao ┼íto su ┼íume uz Dunav, na Jugovi─çevu, i na Slanoj bari. O─Źuvanje i unapre─Ĺenje biodiverziteta u gradu bi trebalo da bude jedan od prioriteta plana jer je su┼żivot ljudi sa prirodnim ekosistemom u gradu mogu─ç i po┼żeljan.

U ─Źetvrtoj ta─Źki DaNS predla┼że destimulisanje upotrebe automobilskog saobra─çaja a promovisanje i primarno planiranje razvoja javnog saobra─çaja svih vrsta, biciklisti─Źki i pe┼ía─Źki saobra─çaj. „Prioritet se mora staviti na novu viziju javnog gradskog ┼íinskog prevoza u skorijoj budu─çnosti, jer se saobra─çajne gu┼żve ne mogu re┼íiti bez uvo─Ĺenja tramvaja i prigradske ┼żeleznice. Ne sme se dozvoliti da pro─Ĺe jedna tre─çina 21. veka a da Novi Sad jo┼í nije u┼íao u novu eru javnog saobra─çaja, za razliku od tolikih evropskih gradova“, isti─Źu iz DaNS.

NOVI SAD JE I BAROKNI I NEOKLASICISTI─îKI I MODERNI GRAD

Peta ta─Źka nosi naziv Novi Sad je i barokni i neoklasicisti─Źki i moderni grad. Identitet grada ─Źine istorijsko jezgro grada sa Petrovaradinskom tvr─Ĺavom i podgra─Ĺem, kao i modernisti─Źko nasle─Ĺe izme─Ĺu dva rata, ali i delovi grada nastali nakon drugog svetskog rata do 1990. „Samim tim prema stambenim i javnim objektima nastalim u ovom periodu bi se trebalo odnositi sa posebnom pa┼żnjom, prilikom njihovih rekonstrukcija i osavremenjavanja, bez obzira da li se oni nalaze pod formalnom za┼ítitom ili ne“, navodi DaNS.

U ┼íestoj ta─Źki predla┼żu prenamenu novoplaniranih i nerealizovanih blokova vi┼íeporodi─Źnog stanovanja na slobodnom podru─Źju Mi┼íeluka u zonu sa porodi─Źnim ku─çama. Time bi se preusmerila pa┼żnja stanovnika koji bi gradili svoje ku─çe na obroncima Fru┼íke gore na ovu lokaciju, ─Źime bi se spasili ostali delovi sremske strane grada od preterane izgradnje.

NOVI SAD JE I BANJSKA DESTINACIJA

U sedmoj ta─Źki navode da bi GUP morao da prepozna razvoj banjskog turizma i kori┼í─çenje termalnih voda kao jednu od klju─Źnih odrednica u razvoju i privrede i identiteta grada, te da odredi i strate┼íke lokacije za realizaciju toga. Strategija treba da sagledava sve prirodne prednosti grada za dobrobit zdravlja njegovih stanovnika i posetilaca. Prioritetni projekti koji proizilaze iz ove vizije treba da za cilj imaju i izbacivanje zaga─Ĺiva─Źa vazduha, vode i tla iz gradske zone.

Osma ta─Źka nagla┼íava da je za izradu GUP-a potrebna nova metodologija a tako─Ĺe navode da je potrebno pro┼íiriti vremenski horizont na 2040. godinu. Kako isti─Źu rok trajanja predlo┼żenog nacrta koji je do 2030. godine je sada ve─ç prekratak za njegovu doslednu primenu, a strate┼íke ciljeve bi te┼íko bilo sprovoditi za tako kratak period.

U devetoj ta─Źki DaNS isti─Źe da je nepotrebno da jedan GUP donosi toliko kontroverzi i izaziva toliko uznemiravanja javnosti zbog nekoliko o─Źito ┼ítetnih projekata koje bi on omogu─çio. Sasvim suprotno, potrebno je da GUP predstavlja glavni zajedni─Źki dokument o viziji budu─çnosti grada iza koje svi stoje, sa ciljevima, projektima i strategijama koje inspiri┼íu gra─Ĺane na participativno u─Źestvovanje u planiranju grada, umesto da u taj proces ulaze iz besa i afekta.

EKO TECH ZONA – NOVI SAD U 21. VEKU

Zaklju─Źno sa desetom ta─Źkom, kao re┼íenje problema iz prethodne ta─Źke, DaNS predla┼że potpuno novi projekat. Progla┼íenje radne zone Sever II za Ekolo┼íko tehnolo┼íku zonu u kojoj ─çe se razvijati paralelno industrija vezana za digitalne i informacione tehnologije i razli─Źite tipologije stanovanja u najvi┼íem standardu ekolo┼íkog komfora. Ovim planom kreira─çe se uslovi za klasterizaciju dominantne industrije u gradu i njeno brendiranje u regionalnim okvirima (ÔÇ×novosadska silicijumska dolinaÔÇť). U ovoj zoni mogu─çe je investiranje ÔÇ×velikog kapitalaÔÇť bez ugro┼żavanja postoje─çeg urbanisti─Źkog tkiva grada. Izlazak lokacije na ure─Ĺenu vodenu povr┼íinu kanala DTD podi┼że komfor i atraktivnost ove lokacije za ulaganja.

Izvor: www.dans.org.rs

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Mileti─ça 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs

Vi┼íe o gra─Ĺevini, energetskoj efikasnosti i arhitekturi mo┼żete pro─Źitati na na┼íem portalu www.grenef.com┬á