Connect with us
Novosti

Radovi na restauraciji prozora na Novoj palati u Štutgartu

Drvoprera─Ĺiva─Źka kompanija Holzmanufaktur Rottweil po─Źela je sa restauracijom prozora na „Novoj palati“ u ┼átutgartu i pridaju veliku va┼żnost tradiciji rukotvorina u skladu sa savremenim zahtevima energetske efikasnosti zgrada. Jedan od stilskih elemenata koji se ovde koriste su Georgian distanceri kompanije SWISSPACER, koja ima samo mali uticaj na nisku vrednost UV prozora.

Nova palata ┼átutgarta, koja se nalazi u srcu glavnog grada pokrajine Baden-Virtenberga, mo┼że se osvrnuti na dugu istoriju. Izgra─Ĺena u nekoliko faza po─Źev od 1746. godine, zapravo je zavr┼íena tek 1806. Tokom vazdu┼ínih bombardovanja u prolec╠üe 1944. godine, palata je gotovo u potpunosti uni┼ítena vatrom, a samo spoljna fasada je ostala da stoji. Od rekonstrukcije nakon rata, izme─Ĺu 1958. i 1964. godine, zgradu su, izme─Ĺu ostalog, koristile dr┼żavna vlada Baden-Virtenberga i druga dr┼żavna tela.

Nova palata u Štutgartu

Palata ima dva sprata sa kontinualnom fasadom i potkrovlje sa strmim mansardnim krovom. Glavnu fasadu karakteri┼íu pravougaoni prozori, lu─Źni prozori i kona─Źno okrugli prozori u mansardima. Pokrajina Baden-Virtenberg raspisala je 2019. godine tender za obnovu drvenih prozorskih elemenata i zastakljivanje krila Planie i krila Rosengarten. Projektni paketi uklju─Źuju obnovu oko 530 drvenih prozora, ┼íto predstavlja oko 1.700 m2 ostakljenja.

Umetnost o─Źuvanja

Kompanija Holzmanufaktur Rottweil je zadu┼żen za radove na oba projekta. Kompanija koja poti─Źe iz najstarijeg grada u Baden-Virtenberg, vi┼íe od 30 godina anga┼żovana je kao drvoprera─Ĺiva─Źka kompanija u oblastima o─Źuvanja spomenika, gra─Ĺevinske kulture i arhitekture. ÔÇ×Obnavljamo i popravljamo istorijske armature poput prozora, vrata, podova i drvenih obloga. Postojec╠üi kvalitet kombinuje se sa novim kvalitetom, bez obzira na to da li posao uklju─Źuje restauracije, popravke ili dogradnje ÔÇť, opisuje filozofiju kompanije ovla┼íc╠üeni slu┼żbenik Adelina Bitici-Dodolli.

Nova palata

Nova palata, jedna od najve─çih baroknih gra─Ĺevina u Evropi, sagra─Ĺena u 18. veku

Kompanija Holzmanufaktur Rottweil, koju su osnovala dva generalna direktora Herman Klos i Gunther Seitz 1988. godine, trenutno zapo┼íljava preko 100 ljudi u oblastima stolarije, zastakljivanja, farbanja i administracije. ÔÇ×Kako mnogi prozori, vrata, stepeni┼íta ili podovi koji se ─Źesto koriste opravdavaju zahteve za toplotnim, zvu─Źnim i bezbednosnim pobolj┼íanjima, moraju se nac╠üi uverljiva re┼íenja za tehni─Źku primenuÔÇť, ka┼że ┼íef prodaje Karsten Braun. ÔÇ×Ako se previ┼íe toga promeni, elementi gube istorijsku vrednost. Konzervacija i restauracija ne zna─Źi stajanje na mestu ili neki oblik tehni─Źke regresije. ÔÇť

Ova napomena se tako─Ĺe mo┼że primeniti na osnovno odr┼żavanje i restauraciju drvenih prozora u ┼átutgartovoj Novoj palati, koju je Holzmanufaktur Rottweil zapo─Źeo pro┼íle godine i nastavic╠üe se do 2021. Njegov zadatak je remont drveta i okova istorijskih prozora. ÔÇ×Na┼íi zadaci su mnogostrukiÔÇť, obja┼ínjava Karsten Braun. Oni uklju─Źuju uskla─Ĺivanje energetskih potreba zgrade koja se koristi kao administrativna kancelarija sa njenim statusom ba┼ítine.

prozori

Kompanija Holzmanufaktur Rottweil po─Źela je sa restauracijom prozora na ÔÇ×Novoj palatiÔÇť u ┼átutgartu

Stoga je klijent odlu─Źio da uklopi stare kompozitne prozore sa jednostrukim staklom u spoljni nivo jedinicama od izolovanog stakla. Odabrano je visoko efikasno CLIMAPLUS XTREME solarno staklo za kontrolu od Saint-Gobain-a, koje je izuzetno providno i istovremeno pru┼ża maksimalnu transparentnost. Restauracija obuhvata pa┼żljivu obnovu i povr┼íinsku obradu i popravku prozorskih okvira, kao i obnavljanje zaptivki, traka i kitova.

Posebnost ovog projekta je postavljanje posebnog izolacionog stakla ili solarnog kontrolnog stakla u predelu mansardnih prozora, koji c╠üe svi biti opremljeni Georgian distancerom. ÔÇ×Ovde smo se odlu─Źili za Georgian distancer kompanije SWISSPACERÔÇť, ka┼że Karsten Braun. ÔÇ×Njegov izgled nam je privla─Źan, a raspon boja je povoljan. U isto vreme su ispunjeni svi zahtevi vezani za energiju. Klijent ┼żeli da se ivice instaliraju tako da budu nevidljive u svim namerama i svrhama. Zbog toga nam je moguc╠ünost prilago─Ĺavanja boja tako─Ĺe toliko va┼żna. Tako─Ĺe mo┼żemo da proizvodimo ─Źisto sastavljene uglove pomoc╠üu SWISSPACER-a. ÔÇť

Jo┼í jedan va┼żan kriterijum za tim Holzmanufaktur Rottweil je moguc╠ünost da Georgian distancere lako usklade sa postojec╠üom situacijom. Ukupno SWISSPACER u svom portfelju ima 13 razli─Źitih veli─Źina Georgian distancera i presek sa integrisanim ┼ítitnikom za „zveckanje“. Za mansardne prozore na palati potrebna je ┼íirina od 10 mm. Georgian distanceri kompanije SWISSPACER smanjuju toplotne mostove oko ivice stakla. Sa neprekidnim staklom mogu se postic╠üi vrednosti ug izme─Ĺu 0,9 i 1,0 V / m┬▓k na prozorima za Novu palatu.

Radovi na restauraciji odvijaju se prema predvi─Ĺenom rasporedu. Kori┼íc╠üenje Swisspacer Georgian distancera omoguc╠üava i za┼ítitu nasle─Ĺa i energetsku efikasnost, ─Źinec╠üi klijenta, planera i trgovinu odu┼íevljenim rezultatima.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com