Connect with us
Energetska efikasnost

Biomasa – najzna─Źajniji obnovljivi izvor energije u Srbiji

Kada se pri─Źa o obnovljivim izvorima energije u Srbiji, biomasa ima najve─çi raspolo┼żivi potencijal oko 61% u─Źe┼í─ça, a njen zna─Źaj je posebno veliki u sektoru poljoprivrede – istaknuto je na zavr┼ínoj konferenciji Projekta posve─çenom smanjenju barijera za ubrzani razvoj tr┼żi┼íta biomase u Srbiji.

U─Źesnici su, bez izuzetka, istakli da je cena tehnologija kojima se obezbe─Ĺuje obnovljiva energija u stalnom padu i da obnovljivi izvori postaju konkurentni fosilnim gorivima. Pored umanjenja rizika od klimatskih promena smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte, investicije u obnovljive izvore otvaraju nova radna mesta, podsti─Źu ekonomski rast i pobolj┼íavaju energetsku sigurnost.

Ovaj celokupni projekat doprineo je pobolj┼íanju pravnog i institucionalnog okvira, pove─çanju sposobnosti i znanja uklju─Źenih aktera, ali i pru┼żio podr┼íku investicijama za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju elektri─Źne i toplotne energije iz biogasa, ─Źime je pove─çan udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu u Srbiji, naro─Źito energije dobijene iz biomase.

Naime, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike kao glavnim partnerom, te Ministarstvom poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede i Privrednom komorom Srbije, UNDP je 2014. godine zapo─Źeo sprovo─Ĺenje projekta ÔÇ×Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tr┼żi┼íta biomase u SrbijiÔÇť koji su finansirali Globalni fond za ┼żivotnu sredinu (GEF) i UNDP u vrednosti od 3.15 miliona USD. Projektni tim doprineo je pobolj┼íanju u svim segmentima lanca vrednosti biomase, po─Źev od samog resursa poljoprivredne i ┼íumske biomase, preko logistike, sistema kvaliteta i kontinuiteta snabdevanja, do instrumenata sigurnosti i ostalih aspekata od zna─Źaja za bankarske i nadle┼żne institucije, pronala┼żenja i podr┼íke investitorima, kao i konkretno kori┼í─çenje energije iz biomase. Pored odli─Źne saradnje sa nacionalnim partnerima, i lokalnim samoupravama, Projekat je finansijski podr┼żao ┼íest privatnih kompanija da investiraju u kombinovanu proizvodnju elektri─Źne i toplotne energije iz biogasa (tzv. CHP postrojenja), ─Źime je ukupna vrednost Projekta porasla na 30,5 miliona USD.

Kroz terenske posete, studenti fakulteta Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu upoznali su se sa tehnologijom proizvodnje biogasa i na─Źinom rada CHP postrojenja, ─Źime su na┼íi budu─çi stru─Źnjaci dobili prakti─Źna znanja u inovativnom sektoru koji se u svetu razvija velikom brzinom. Zajedni─Źkim aktivnostima partneri na Projektu doprineli su dostizanju globalnih Ciljeva odr┼żivog razvoja,a posebno u pogledu obezbe─Ĺivanja dostupne i ─Źiste energije i stvaranja odr┼żivih gradova i zajednica. Progres u ostvarenju ovih Ciljeva, Evropske integracije i napredak u ostvarenju razvojnih prioriteta Srbije su neodvojivi, i deo istog procesa.

Zavr┼ína konferencija Projekta organizovana je u okviru skupa ÔÇ×Otvoreni razgovori ÔÇô nove mogu─çnosti odr┼żivog razvoja obnovljivih izvora energije u SrbijiÔÇť, koji u raznim zemljama organizuje Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE).

Globalna potro┼ínja energije ─çe, sa razvojem tehnologije, zna─Źajno rasti i to do 40% u naredne dve decenije. Rast potreba za energijom, pra─çen privrednim razvojem doprinosi op┼ítem blagostanju dru┼ítva. Me─Ĺutim, konvencijalni izvori energije nisu neiscrpni, a njihovo kori┼í─çenje negativno uti─Źe na ┼żivotnu sredinu. I to u zna─Źajnoj meri. Zato je neophodno opredeliti se za odr┼żivu energetiku, odnosno obnovljive izvore energije i efikasno kori┼í─çenje energije u svim sektorima potro┼ínje, jer tako privreda postaje konkurentnija i otporna na promene na svetskom tr┼żi┼ítu, pri ─Źemu se smanjuje negativan uticaj energetskog sektora na ┼żivotnu sredinu.

Izvor: zelenaenergija.pks.rs