Connect with us
Intervju

interju: Anja Ivana Mili─ç, Arhi.pro – Procesi projektovanja u skladu sa na─Źelima

Za ─Źasopis ÔÇ×grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ govori Anja Ivana Mili─ç, arhitekta, CEO Arhi.pro

Imamo zadovoljstvo da Vam predstavimo Anju Ivanu Mili─ç, izvanrednu liderku i CEO kompanije Arhi.pro koja je svojom stru─Źno┼í─çu i posve─çeno┼í─çu postigla izvanredne rezultate u oblasti arhitekture i gra─Ĺevinarstva. Arhi.pro je vode─ça kompanija u regionu koja se isti─Źe inovativnim pristupom arhitekturi i dizajnu, pru┼żaju─çi ┼íirok spektar usluga u oblasti gra─Ĺevinske industrije.

Kako Va┼ía firma uskla─Ĺuje kreativni proces projektovanja sa strogo definisanim brend vizual standardima korporacija?

Korporacije poseduju svoje brend vizuelne standarde, koji se prevashodno odnose na grafi─Źke standarde. ┼áto se ti─Źe arhitekture, korporacije daju projektantima standarde koji su vezani za poslovanje, funkcionisanje firme u tehni─Źkom i tehnolo┼íkom smislu, kao i jasnu organizacionu ┼íemu unutra┼ínje strukture, organizacije kompanije. ┼áema koja je jasna vizuelna deskripcija hijerarhije, rangova i diferencijacije ljudi i poslova je zadatak u pogledu fizi─Źkog sme┼ítaja takve organizacije, ali ne i oblikovnosti i estetike objekta. Ono ┼íto je inspirativno kod kreiranja korporativnih objekata je asocijacija koju arhitekta stvara ili prepoznaje prevashodno iz filozofije brenda, poslovne politike i delatnosti kojom se bavi, a potom i grafi─Źkom standardizacijom korporativnih boja i grafi─Źkih geometrija. Tu je veliko polje slobode i kreativnosti da se zgrada pomiri sa uslovima izgradnje koju nosi sama lokacija, kontekstom i onim ┼íto brend poru─Źuje: ┼íta, kako i za┼íto rade.

IT park, In─Ĺija 2012. - prvi LEED gold sertifikovani objekat u Srbiji / foto: Rade Kova─Ź

IT park, In─Ĺija 2012. – prvi LEED gold sertifikovani objekat u Srbiji / foto: Rade Kova─Ź

Kako integrišete matricu i raster u projektovanje poslovnih objekata kako biste postigli efikasan prostorni dizajn?

Polazna osnova svakog poslovnog objekta je formiranje ve─çih i efikasnih konstruktivnih raspona za ┼íto bolju iskori┼í─çenost prostora kancelarija, sala i otvorenih radnih prostora. Matrica je polazna osnova koja prevashodno korespondira sa ┼íto boljim re┼íenjem parkiranja u podzemnim eta┼żama, a tako─Ĺe daje pomenutu efikasnost formiranja nadzemnih poslovnih prostorija. Kod poslovnih objekata matrica se usitnjava kroz kreiranje radnih mesta, kancelarija i ostalih povr┼íina, gde je zakonitost modularnog projektovanja nezaobilazan metod.Modul parking mesta, moduli radnog mesta, moduli fasadnih otvora, zajedno ─Źine po─Źetni koncept objekta u kojem se iz prethodna tri defini┼íe najoptimalniji konstruktivni raspon zgrade. Matrice i rasteri, od organizacione ┼íeme do sklopa objekta, su interesantna ÔÇ×igricaÔÇť za dizajnera tokom kreiranja korporativne zgrade. Nude nam Modrianovsku igru vizuala, ali i izazivaju da, po poslednjim trendovima u arhitekturi, pozicioniramo ve┼íto prostore i volumene gde ─çe se dozvoliti dizajnerska ÔÇ×slobodaÔÇť i odstupati od modularnih pravila zarad formiranja humanijih prostora za zaposlene.

Poslovni objekat K3 Bezanija / Investitor: Imel group / foto: Relja Ivani─ç

Poslovni objekat K3 Bezanija / Investitor: Imel group / foto: Relja Ivani─ç

Kako se Va┼í tim nosi sa izazovima optimizacije tro┼íkova i odr┼żavanja projektovanja unutar bud┼żeta?

Ono ┼íto je bilo uvek standard u radu sa korporacijama je da su uz projektne zadatke sve kompanije imale svoje jasne bud┼żetske okvire za izgradnju, i da je re┼íenje moralo biti uskla─Ĺeno sa finansijama. Uloga arhitekte je ne samo da zna da projektuje objekte dizajnerski i in┼żenjerski, ve─ç i da ume da vlada klijentovim bud┼żetima, kao i da savetuje ako ima oma┼íki u istima od strane klijenta. Bud┼żetiranje, poznavanje tr┼żi┼íta materijala i opreme u graditeljstvu i poznavanje cena su polazni uslovi za rad sa korporacijama. I pored stru─Źnih timova za analize ko┼ítanja izgradnje, koje klijent anga┼żuje, kreativnost u baratanju finansijama je i u rukama arhitekte. Iz tog znanja nastaju objekti onakvi kako ste ih arhitektonski zamislili i ┼żeleli, a sa varijantama materijalizacije koje prave cenovnu razliku. Odr┼żavanje objekta je tako─Ĺe bitna stavka, neophodna da se planira i predo─Źi klijentu za svako ponu─Ĺeno re┼íenje. To je deo tehnolo┼íkog znanja koje mora da ima u sastavu projektantski tim.

Ako pitate kako mi, kao Arhi.pro to savla─Ĺujemo, odgovor je u gradnji tima preko 20 godina, koji je u na┼íem sastavu biroa in┼żenjerski mutidisciplinaran, podr┼żan grupama za projekt menad┼żment, menad┼żment cena i tro┼íkova i upravljanja izgradnjom. To je dodatno znanje i iskustvo koje na┼íi klijenti dobijaju u toku procesa projektovanja njihovih poslovnih objekata, a sve u korist sigurnih bud┼żetiranja.

Poslovni park Green Escape na Be┼żaniji / Investitor: Imel group / 3D vizualizacija: Arhi.pro

Poslovni park Green Escape na Be┼żaniji / Investitor: Imel group / 3D vizualizacija: Arhi.pro

Mo┼żete li navesti neke od va┼íih najzna─Źajnijih projekata poslovnih objekata i kako ste zadovoljili specifi─Źne zahteve klijenata u tim projektima?

IT tehnolo┼íki park u In─Ĺiji (2012.), zadovoljio je da se projektovanje na neurbanizovanom podru─Źju u okru┼żenju njiva i livada pretvori u strukturu koja je naizgled ÔÇ×prirodnoÔÇť iznikla iz tla, prepisivanjem matrice oranica i livada koje mo┼żete videti projekcijom iz vazduha. Taj aspekt je potom veoma doprineo u ostvarenju prvog LEED sertifikata u Srbiji. Upravna zgrada Societe generale banke (sada OTP, 2016.), je imala za zadatak uklapanje u kontekst novobeogradskog bloka koji je imao dve dodirne ta─Źke, sa jedne strane zgrade bauhaus stila, betonskih horizontalnih parapeta iz sedamdesetih godina pro┼ílog veka, a sa druge strane objekte izgradnje na prelasku iz postmoderne u 21. vek. Smatramo da smo uspe┼íno pomirili koncepte, iako je dodatna struktura nove zgrade uveliko podigla gustinu izgradnje i smanjila distance u strukturi bloka.

Kako se osiguravate da projekti poslovnih objekata postignu zahteve za dobijanje LEED i BREAM sertifikata?

Trend u energetskoj efikasnosti, samoodr┼żivosti, o─Źuvanju ekolo┼íkih aspekta planete je prerastao u svakodnevne obavezuju─çe programske zadatke klijenata. Sa ili bez sertifikacije, mi smo te aspekte pretvorili u obavezuju─çe kriterijume za sve objekte, i smatramo da je to zapravo projektovanje u standardu dobre in┼żenjerske prakse. Sertifikacija po razli─Źitim standardizacijama je samo po┼ítovanje liste kriterijuma koju nalaze svaka sertifikaciona organizacija posebno. Bitno je klijentima umeti predo─Źiti mogu─çe tolerancije u odabiru kriterijuma, staviti na vrh odabira benefite kompanije kao i bitan aspekt da velike korporacije treba da prednja─Źe u dru┼ítvenoj odgovornosti ovog tipa. Uvek je pitanje cene za dostizanje takvih standarda prvo koje klijent postavlja. Odgovor je, platite ne┼íto vi┼íe na po─Źetku, a vra─ça se vi┼íestruko kasnije.

Navigator Business Center, Novi Beograd / Investitor: MPC / foto: Arhiva MPC

Navigator Business Center, Novi Beograd / Investitor: MPC / foto: Arhiva MPC

Kako komunicirate sa klijentima tokom razli─Źitih faza projektovanja, uklju─Źuju─çi inicijalno planiranje, dizajniranje i izgradnju?

Rad sa korporativnim klijentima je veoma slo┼żen. Pored ose─çaja da jednako radite za neku porodicu u ─Źije ÔÇ×tajne ┼żivljenjaÔÇť ulazite, imate i mnogo rigidnijih pravila u funkcionalnim relacijama u prostoru, kao i bitnu komponentu po┼ítovanja kompanijske hijerarhije. Tokom stvaranja koncepta i dalje razrade projekta desi─çe Vam se da Va┼íi sagovornici sa klijentove strane nisu uvek i relevantni za dono┼íenje odluka, te pored uva┼żavanja nametnutog vam poretka, morate biti ve┼ít psiholog da prepoznate ÔÇ×decesion makersÔÇť u velikim sistemima. U cilju da se projekat manje menja tokom razvojnih faza, va┼żno je da inicirate ┼íto vi┼íe sagovornika i prepoznate mesta odluka.

NOVELLA Business Center, Novi Sad / Ivestitor: Rapid invest / 3D vizualizacija: Arhi.pro

NOVELLA Business Center, Novi Sad / Ivestitor: Rapid invest / 3D vizualizacija: Arhi.pro

Mo┼żete li objasniti Va┼í pristup stvaranju poslovnih objekata i kako se on razlikuje u odnosu na druge vrste arhitektonskih projekata?

Pravila geometrije kao polaznica postavki osnova i fasada, ritam otvora koji se ponavlja kao tema, prethodni izbor paterna koji ─çe biti vizualna prepoznatljivost samo tog objekta. Svedenost volumetrije i likovnosti je ono ┼íto preferiram kada klijent nema druga─Źije zahteve. Trudim se da nikada vi┼íe od tri razli─Źita materijala ne koristim na fasadi. Volim da se bavim korporativnim arhitekturom, i u tom domenu Arhi.pro je postao lider u svom regionu. Korporativna arhitektura je manifest filozofije samog brenda, korporacije, te je za mene inspirativno tragati za takvom simbolikom. Za mnoge referentne brendove bili smo anga┼żovani da uspostavimo i vizuelni standard njihovih enterijera, a principi po kojima smo radili knjige brend standarda su na┼ía prepoznatljivost.