Connect with us
Novosti

Priprema dvorišta za zimski period

Priprema dvori┼íta za zimski period nije va┼żna samo za o─Źuvanje zdravlja biljaka i zemlji┼íta, vec╠ü i za spre─Źavanje ┼íirenja ┼íteto─Źina i bolesti. Tokom jeseni mnoge ┼íteto─Źine i bolesti mogu napasti biljke koje su ostavljene u dvori┼ítu, jer su uslovi za njihov razvoj i ┼íirenje povoljni. Zbog toga je va┼żno ukloniti sve uginule ili o┼ítec╠üene biljke, korov i druge ostatke, kako bi se spre─Źilo njihovo ┼íirenje.

Pored toga, priprema dvori┼íta za zimski period mo┼że biti va┼żna za o─Źuvanje plodnosti zemlji┼íta. Zbog ni┼żih temperatura, ba┼ítensko zemlji┼íte ─Źesto postaje manje plodno i manje sposobno da zadr┼żi vodu. Dodavanjem humusa i mal─Źa mo┼żemo pobolj┼íati kvalitet zemlji┼íta i povec╠üati njegovu sposobnost zadr┼żavanja vode. Na ovaj na─Źin biljke c╠üe biti zdravije, a plodnost zemlji┼íta o─Źuvana.

Humus: zemlja za zimu!

Jedan od najva┼żnijih koraka u pripremi va┼íeg dvori┼íta za zimu je dodavanje humusa zemlji┼ítu. Humus je organska materija koja nastaje kada se biljni ostaci razla┼żu u tlu. Bogat je hranljivim materijama, pobolj┼íava strukturu zemlji┼íta, a istovremeno povec╠üava njegovu sposobnost zadr┼żavanja vode. Kada su u pitanju humus za cve─çe i zemlja, cena mo┼że da varira u zavisnosti od proizvo─Ĺa─Źa i sastojaka u njemu.

Pre nego ┼íto dodate humus u zemlju, potrebno je da ga analizirate kako biste izabrali pravi sastav. Humus se mo┼że kupiti u vrec╠üama u ba┼ítenskim centrima, a mo┼żete ga i sami napraviti od biljnih ostataka iz ba┼íte. Ako nemate dovoljno vremena da sami napravite svoj humus, kupovina je svakako dobar izbor.

Sa─Ĺenje cve─ça u saksiju

Sa─Ĺenje cve─ça u saksiju / foto: Julia Filirovska from pexels.com

Saveti za poboljšanje strukture tla i hranjivost biljaka

Kada odaberete pravi humus za svoju ba┼ítu, vreme je da ga pospete po dvori┼ítu. Najbolje ga je dodati u jesen kako bi se potpuno razgradio i obogatio zemlji┼íte hranljivim materijama. On se mo┼że jednostavno posipati po povr┼íini zemlje, a zatim malo iskopati u tlo. Preporu─Źljivo je dodati oko 5-10 centimetara humusa u zemlju.

Pored dodavanja humusa u zemlju, ukoliko je potrebno, mo┼żete dodati jo┼í zemlje da biste pobolj┼íali strukturu tla i obezbedili dovoljnu dubinu za korenje biljaka. Morate da izaberete zemlji┼íte koje odgovara va┼íoj vrsti biljaka, na primer, kiselo zemlji┼íte za biljke koje vole kiselije zemlji┼íte ili peskovito zemlji┼íte za biljke koje vole dobro drenirano zemlji┼íte.

Prilikom dodavanja nove zemlje u ba┼ítu, potrebno je dobro prome┼íati sa postojec╠üom zemljom kako bi se dobila homogena sme┼ía. Ako je potrebno, dodajte i mineralna ─Ĺubriva da biste obezbedili dodatne hranljive materije za biljke.

Iskoristite mal─Ź da za┼ítiti zemlju od smrzavanja

Nakon dodavanja humusa i zemlje, potrebno je dodati mal─Ź da biste za┼ítitili zemlji┼íte od smrzavanja i smanjili gubitak vlage. Mal─Ź ili posip se mo┼że napraviti od razli─Źitih materijala, kao ┼íto su kora drveta, slama, piljevina ili kompost.

Kada je u pitanju izbor materijala za posip, morate uzeti u obzir vrstu biljaka koje uzgajate, kao i klimatske uslove u va┼íem kraju. Na primer, kora drveta je dobar izbor za vec╠üinu vrsta biljaka, ali mo┼że biti ┼ítetna za neke biljke koje preferiraju kiselije zemlji┼íte. Tako─Ĺe, slama i piljevina mogu biti dobar izbor za posip, ali treba biti oprezan ako su prethodno tretirani hemikalijama. Nakon ┼íto ste odabrali materijal, jednostavno ga pospite po povr┼íini tla, ali ne previ┼íe gusto. Preporu─Źljivo je da posip bude debljine oko 5-10 centimetara.

Stavljanje mal─Źa oko drveta

Stavljanje mal─Źa oko drveta / foto: Alfo Medeiros

Ostali neophodni koraci za zaštitu zemljišta

Pored dodavanja humusa, zemlje i mal─Źa, potrebno je da preduzmete i druge korake da za┼ítitite svoju ba┼ítu od smrzavanja. Prvo, morate ukloniti sve mrtve biljke i druge ostatke iz ba┼íte kako biste spre─Źili ┼íirenje bolesti i ┼íteto─Źina. Kada je u pitanju za┼ítita biljaka od smrzavanja, postoje razli─Źite tehnike koje mo┼żete primeniti. Na primer, mo┼żete koristiti za┼ítitna c╠üebad ili foliju da za┼ítitite osetljive biljke od mraza. Mo┼żete izabrati i biljke koje su otporne na mraz i koje c╠üe dobro pre┼żiveti zimu.

Zelena arhitektura

Zelena arhitektura / foto: Francesco Ungaro

Kako se sezona polako bli┼żi kraju, sada je vreme da po─Źnete da razmi┼íljate o pripremi va┼íeg dvori┼íta za zimski period. Priprema za zimu nije va┼żna samo da bi na┼íe dvori┼íte izgledalo lepo kada do─Ĺe prolec╠üe, vec╠ü i da bi se o─Źuvalo zdravlje biljaka i zemlji┼íta. Pored toga, zimske pripreme mogu u┼ítedeti vreme i novac u prolec╠üe. Ako dvori┼íte ne pripremimo za zimu, nec╠üemo moc╠üi da po─Źnemo sa sadnjom u prolec╠üe, jer c╠üemo morati da uklonimo ostatke iz prethodne sezone. Tako─Ĺe, biljke c╠üe verovatno imati manje zdravstvenih problema i biti otpornije na ┼íteto─Źine i bolesti, ┼íto c╠üe smanjiti potrebu za upotrebom pesticida i herbicida. Ukoliko vas zanima, pogledajte i nove trendove u zelenoj arhitekturi, mo┼żda ih mo┼żete uklopiti u va┼íu ba┼ítu.