Connect with us
Enterijer

Panelni radijatori: Ovo možda niste znali o njima…

Panelni radijatori

Panelni radijatori su veoma česti u našim domaćinstvima, što govori da su jako kvalitetni i da su jedno od boljih rešenja za grejanje doma. Nikako nije slučajno što se panelni radijatori tako često koriste. Oni su prvoklasni uređaj koji odgovara skoro svakom sistemu grejanja koji koristi toplu vodu za grejanje. Zahvaljujući raznovrsnom izboru zaista su jedno od najboljih rešenja za grejanje vašeg doma. Ne postoji standardni panel radijator već se razlikuju po određenim karakteristikama. Mogu se razlikovati po veličini, debljini ili broju panela, između ostalog.

Funkcionalnost panelnih radijatora

U svom najjednostavnijem obliku, panelni radijatori se sastoje od grejne ploče. Voda za grejanje teče direktno kroz ovo, što znači da se sama zagreva. Zatim oslobađa toplotnu energiju u prostoriju u obliku toplotnog zračenja. Ako radijator radi više, grejne ploče se mogu kombinovati sa drugim pločama i specijalnim valovitim pločama. Ove takozvane konvekcijske ploče se takođe zagrevaju vodom za grejanje. Međutim, oni tada prenose toplotnu energiju na vazduh koji teče kroz njih. Radijatori su izrađeni tako da su na svaki vodeni stub zavarene dve kolektorske lamele kako bi se obezbedio maksimalni stepen iskorišćenja. Panelni radijatori su su sigurni, štedljivi i ne narušavaju estetiku prostora u kom boravite ili živite. Panelni radijatori su proizvedeni od visokokvalitetnog čelika i pogodni su za upotrebu u zatvorenim sistemima grejanja na bazi tople vode.

Panelni radijatori ADAX

foto: Rovex Inženjering doo / Norveški radijatori ADAX

Veličine panelnih radijatora

Klasični radijator tipa 22, koji mnogi korisnici opisuju kao idealan, ima dubinu od 98 milimetara sa mnogo različitih visina i širina. Druge klase tipova imaju sledeće dubine kao orijentacione vrednosti, koje se razlikuju u zavisnosti od konstrukcije i tipa modela pa tako imamo:

– Tip 10 = 58 milimetara,
– Tip 11 = 65 milimetara,
– Tip 21 = 66 milimetara,
– Tip 22 = 98 milimetara,
– Tip 33 = 155 milimetara i dr.

Koji tip je pravi zavisi od zahteva za grejanjem kuće ili prostorije. Što je prostorija veća, to je lošija izolacija i veća potrošnja, tako da bi trebalo da radijatori budu veći.

Cena panelnog radijatora

U zavisnosti od toga da li se radi o panelnom ili rebrastom radijatoru, cene mogu da variraju. Pre svega, dužina određuje cenu. Cene panelnih radijatora variraju i od vrste panelnih radijatora ali kada je u pitanju zagrevanje vašeg doma zaista treba odabrati one prave. U vezi izbora i postavke možete se konsultovati sa majstorima koji rade ugradnju panelnih radijatora jer prava preporuka jeste pravi izbor.

Saveti za izbor pravih uređaja

Ako želite da kupite panelni radijator, preporučljivo je da uzmete u obzir sledeće faktore kako biste dobili idealan izvor toplote za vašu životnu situaciju: prostor, sistem grejanja ili cirkulacije, veličina sobe, izlaz toplote po jedinici površine.

Prednosti panelnih radijatora

Značajne prednosti leže u velikoj fleksibilnosti. Zato što su panelni radijatori dostupni u mnogo različitih dizajna i veličina. Radijatori su takođe relativno jeftini. Imaju dug vek trajanja i ne zahtevaju značajno održavanje. Neki kao nedostatak vide jednostavan izgled profilisanih ili ravnih grejnih površina. Ali to se može zanemariti kada se ima u vidu pogodnosti koje oni pružaju vašem domu što se tiče zagrevanja prostora.