Connect with us
Enterijer

Panelni radijatori: Ovo mo┼żda niste znali o njima…

Panelni radijatori su veoma ─Źesti u na┼íim doma─çinstvima, ┼íto govori da su jako kvalitetni i da su jedno od boljih re┼íenja za grejanje doma. Nikako nije slu─Źajno ┼íto se panelni radijatori tako ─Źesto koriste. Oni su prvoklasni ure─Ĺaj koji odgovara skoro svakom sistemu grejanja koji koristi toplu vodu za grejanje. Zahvaljuju─çi raznovrsnom izboru zaista su jedno od najboljih re┼íenja za grejanje va┼íeg doma. Ne postoji standardni panel radijator ve─ç se razlikuju po odre─Ĺenim karakteristikama. Mogu se razlikovati po veli─Źini, debljini ili broju panela, izme─Ĺu ostalog.

Funkcionalnost panelnih radijatora

U svom najjednostavnijem obliku, panelni radijatori se sastoje od grejne plo─Źe. Voda za grejanje te─Źe direktno kroz ovo, ┼íto zna─Źi da se sama zagreva. Zatim osloba─Ĺa toplotnu energiju u prostoriju u obliku toplotnog zra─Źenja. Ako radijator radi vi┼íe, grejne plo─Źe se mogu kombinovati sa drugim plo─Źama i specijalnim valovitim plo─Źama. Ove takozvane konvekcijske plo─Źe se tako─Ĺe zagrevaju vodom za grejanje. Me─Ĺutim, oni tada prenose toplotnu energiju na vazduh koji te─Źe kroz njih. Radijatori su izra─Ĺeni tako da su na svaki vodeni stub zavarene dve kolektorske lamele kako bi se obezbedio maksimalni stepen iskori┼í─çenja. Panelni radijatori su su sigurni, ┼ítedljivi i ne naru┼íavaju estetiku prostora u kom boravite ili ┼żivite. Panelni radijatori su proizvedeni od visokokvalitetnog ─Źelika i pogodni su za upotrebu u zatvorenim sistemima grejanja na bazi tople vode.

Panelni radijatori ADAX

foto: Rovex In┼żenjering doo / Norve┼íki radijatori ADAX

Veli─Źine panelnih radijatora

Klasi─Źni radijator tipa 22, koji mnogi korisnici opisuju kao idealan, ima dubinu od 98 milimetara sa mnogo razli─Źitih visina i ┼íirina. Druge klase tipova imaju slede─çe dubine kao orijentacione vrednosti, koje se razlikuju u zavisnosti od konstrukcije i tipa modela pa tako imamo:

– Tip 10 = 58 milimetara,
– Tip 11 = 65 milimetara,
– Tip 21 = 66 milimetara,
– Tip 22 = 98 milimetara,
– Tip 33 = 155 milimetara i dr.

Koji tip je pravi zavisi od zahteva za grejanjem kuće ili prostorije. Što je prostorija veća, to je lošija izolacija i veća potrošnja, tako da bi trebalo da radijatori budu veći.

Cena panelnog radijatora

U zavisnosti od toga da li se radi o panelnom ili rebrastom radijatoru, cene mogu da variraju. Pre svega, du┼żina odre─Ĺuje cenu. Cene panelnih radijatora variraju i od vrste panelnih radijatora ali kada je u pitanju zagrevanje va┼íeg doma zaista treba odabrati one prave. U vezi izbora i postavke mo┼żete se konsultovati sa majstorima koji rade ugradnju panelnih radijatora jer prava preporuka jeste pravi izbor.

Saveti za izbor pravih ure─Ĺaja

Ako ┼żelite da kupite panelni radijator, preporu─Źljivo je da uzmete u obzir slede─çe faktore kako biste dobili idealan izvor toplote za va┼íu ┼żivotnu situaciju: prostor, sistem grejanja ili cirkulacije, veli─Źina sobe, izlaz toplote po jedinici povr┼íine.

Prednosti panelnih radijatora

Zna─Źajne prednosti le┼że u velikoj fleksibilnosti. Zato ┼íto su panelni radijatori dostupni u mnogo razli─Źitih dizajna i veli─Źina. Radijatori su tako─Ĺe relativno jeftini. Imaju dug vek trajanja i ne zahtevaju zna─Źajno odr┼żavanje. Neki kao nedostatak vide jednostavan izgled profilisanih ili ravnih grejnih povr┼íina. Ali to se mo┼że zanemariti kada se ima u vidu pogodnosti koje oni pru┼żaju va┼íem domu ┼íto se ti─Źe zagrevanja prostora.