Connect with us
Budu─çnost

Pametna stakla – za┼ítita od sun─Źeve svetlosti (VIDEO)

Jedna od inovacija u proizvodnji i primeni stakala jeste i pojava pametnih stakala. Naime, ona su prevashodno inovacija na polju osen─Źenja i za┼ítite od ulaska sun─Źeve svetlosti i toplote, ali i od ne┼żeljenih pogleda. Lako se ugra─Ĺuju, odnosno mogu se instalirati na ve─ç postoje─çe prozore tako ┼íto se pametni film izre┼że na ta─Źne dimenzije.

On sadr┼żi elektrostati─Źki lepak sa zadnje strane, a pomo─çu njega lepi se za staklo. Nakon tog lepljenja, na film se stavi konduktivni klip i utakne tanak kabl sa transformatorom koji se povezuje na be┼żi─Źni internet. Preko aplikacije instalirane na telefonu, korisnici mogu kontrolisati izgled filma, odnosno stakla, koji se menja od skroz transparentog do neprozirnog za manje od sekundu.

Pametna stakla bez filma su ne┼íto skuplja, ali mnogo bolja varijanta. Ovakva stakla su dostupna u raznim bojama, nijansama i zavr┼ínim premazima, a mogu imati i poja─Źane izolacione karakteristike, naro─Źito zvu─Źne. Kod njih se film nalazi izme─Ĺu slojeva samog stakla.

Autor teksta: Sanja Daki─ç