Connect with us
Arhitektura

Pobednici eVolo Skyscraper 2022 takmičenja

Magazin eVolo 02.maja 2022. godine objavio je pobednike takmičenja eVolo Skyscraper 2022. Žiri je odabrao 3 pobednika a 20 je pohvaljeno od 427 pristiglih projekata. ā€žGodiÅ”nja nagrada ustanovljena 2006. prepoznaje vizionarske ideje koje kroz novu upotrebu tehnologije, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije izazivaju način na koji razumemo vertikalnu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i izgrađenim okruženjemā€ ističe magazin eVolo.

Prvo mesto dodeljeno je CLIMATE CONTROL SKYSCRAPER koji je dizajnirao tim iz Južne Koreje sastavljen od Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi i Yu Sang Gu. Projekat istražuje upotrebu niza nebodera za modifikovanje vremenskih uslova koji bi poboljŔali globalnu klimatsku krizu i zaustavili dezertizaciju, porast temperature i prirodne katastrofe.

Drugo mesto zauzeli su Wang Jue, Zhang Qian, Zhang Changsheng, Li Muchun i Xu Jing iz Kine za projekat TSUNAMI PARK SKYSCRAPER. Projekat je zamiŔljen kao mangrovo drvo, koje bi čovek napravio za region Tonga kako bi se sprečili cunamiji.

Treće mesto zauzeo je projekat NEW SPRING: AGRO-ECOLOGICAL SKYSCRAPER koji su dizajnirali Michał SpĆ³lnik iz Austrije i Marcin Kitala iz Poljske. Predlog je zamiÅ”ljen kao agregacija baÅ”tenskih modula koji sadrže različitu floru i mikroorganizme koji bi mogli da se rasporede u određene regione kako bi cvetali novim životom.Ā 

ViŔe o rezultatima takmičenja možete pogledati na veb-sajtu evolo.us.

Izvor: eVolo