Connect with us
Novosti

Otvorena fabrika Mayekawa SRB

U Smederevu je u petak, 4. oktobra 2019, svečano otvorena fabrika „Mayekawa SRB“ koja će proizvoditi najsavremenije rashladne sisteme, uređaje i kompresore.

Ideja o zidanju fabrike u Smederevu potekla je od g. Šina Maekave (Shin Maekawa), vlasnika kompanije „Mayekawa“ na osnovu četvrt veka izvrsne saradnje sa smederevskim preduzećem „Klima“, osnovanog 1993, ovlašćenog distributera i servisera proizvoda evropskog ogranka ‒ „Mayekawa Europe“. Štaviše, g. Maekava je insistirao da direktor nove firme bude g. Žikica Andrejević, vlasnik preduzeća „Klima“ – i tako je u Smederevu nastala nova fabrika koja će, kao lider u svetu, sigurno raditi u interesu Smedereva i Srbije.

Nova fabrika u Smederevu nije ogranak japanske kompanije, već u potpunosti domaće preduzeće, koje sada zapošljava 38, a nakon treće faze imaće 250-300 zaposlenih. Svoje proizvode nova fabrika će prodavati u Evropi, Africi i Bliskom Istoku.

Prvi ugovor sa „Mycom Europe“ potpisao je g. Radmilo Grković generalni direktor firme „Fagram“ iz Smedereva davne 1986. godine. Nakon prestanka rada „Fagrama“ smederevska firma „EM-dip“ je, uz pomoć g. Grkovića, nastavila da proizvodi posude pod pritiskom za potrebe evropskog ogranka „Mayekawa Europe“. Ista firma će i dalje proizvoditi posude pod pritiskom za fabriku „Mayekawa SRB“.

Gg. Žikica Andrejević, Jan Boone i Radmilo Grković

Gg. Žikica Andrejević, Jan Boone i Radmilo Grković

Veliku pomoć u izboru lokacije i pribavljanju svih dozvola Žikica Andrejević imao je od gđe Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva, koja je bila počasni gost na svečanom otvaranju fabrike.

G- Žikica Andrejević vodio je obilazak nove fabrike

G- Žikica Andrejević vodio je obilazak nove fabrike

„Ako su radnici zadovoljni uslovima rada i primanjima – radiće kao za sebe i imaćemo kvalitetnu proizvodnju. Tako je u ‘Klimi’, a tako će biti i u ‘Mayekawa SRB’, gde sam takođe direktor“, izjavio je g. Andrejević, neposredno pre svečanog otvaranja fabrike.

Nj.e. g. Đunićiju Marujami zasadio je mladicu japanske trešnje

Nj.e. g. Đunićiju Marujami zasadio je mladicu japanske trešnje

Fabrika je zvanično otvorena sađenjem nekoliko sadnica japanske trešnje, a zatim su zvanice prešle u restoran gde ih je prvo pozdravio g. Žikica Andrejević sledećim rečima.

„Veoma smo srećni što ste došli da uveličate našu proslavu. Posebno bih zahvalio njegovoj ekselenciji g. Đunićiju Marujami, ambasadoru Japana i gradonačelnici dr Jasni Avramović na velikoj pomoći u realizaciji celog projekta. Želim da se zahvalim i firmama koje su učestvovale u izgradnji fabrike, gostima iz Belgije, Španije, Francuske, Poljske, Mađarske, Saudijske Arabije, zatim našim krajnjim korisnicima: hladnjači Monicom iz Aleksinca, pivarama Carslberg, Čelarevo, Heineken u Novom Sadu i Zaječaru, Apatinskoj pivari, kompaniji Nektar u Bačkoj Palanki i Vladičinom Hanu. Izuzetnu zahvalnost dugujem g. Jan-u Boone-u, izvršnom direktoru „Mayekawa Europe“, koji je srpskoj stručnoj javnosti poznat po izvanrednim izlaganjima na Kongresima o KGH.“

Goste je pozdravio i nj.e. g. Marujama izrazivši zadovoljstvo nastavkom tradicionalno dobre saradnja dvaju naroda.

G. Šin Maekava (Shin Maekawa), vlasnik globalne kompanije „Mayekawa“ i nj.e. g. Marujama bili su vidno zadovoljni početkom proizvodnje u Smederevu

G. Šin Maekava (Shin Maekawa), vlasnik globalne kompanije „Mayekawa“ i nj.e. g. Marujama bili su vidno zadovoljni početkom proizvodnje u Smederevu

Tekst i slike preuzeti sa: SMEITS