Connect with us
Arhitektura

Sva ta arhitektonska ─Źuda: najimpresivnija biblioteka na svetu

Nije ba┼í iznena─Ĺuju─çe za holivudsku holandsku dizajnersku firmu MVRDV da stvori zapanjujuc╠üe eksperimentalne strukture, po┼íto je ovo kompanija koja nam je dala sve, od transparentne kancelarijske kule do kuc╠üe u obliku slova „I“. Sada je sa njihove strane prezentovana jedna od biblioteka sa najjedinstvenijim izgledom koji smo ikada videli, Biblioteka Tianjin Binhai.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Izuzetna biblioteka, zajedni─Źki dizajnirana sa Tianjin urbanisti─Źkim i projektantskim institutom (TUPDI), koncentrisana je oko ogromne sfere u kojoj se nalazi auditorijum. Gledano kroz prozor u obliku fasade zgrade, auditorijum se pojavljuje kao u─Źenik, a dizajn koji vodi biblioteku postaje kolokvijalno poznat kao „Oko Binhai“. Naime, oko ove gigantne sfere nalaze se terase polica za knjige koje li─Źe na slojevite topografske karte koje se nastavljaju gore u plafon.

„Unutra┼ínjost Tianjin Binhai biblioteke je skoro pec╠üina, neprekidna knji┼żna polica“, obja┼ínjava Vini Maas, suosniva─Ź MVRDV-a.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Kao i dr┼żanje knjiga, valovite police deluju kao stepenice za sedenje, omoguc╠üavajuc╠üi ljudima da sveobuhvatno naseljavaju prostor. Maas opisuje dizajn kao „urbani dnevni boravak“.

„Knji┼żne police su odli─Źni prostori za sedenje i istovremeno omoguc╠üavaju pristup gornjim spratovima“, dodao je Maas. „Uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje razli─Źite upotrebe prostora, kao ┼íto su ─Źitanje, ┼íetanje, a tako─Ĺe je predvi─Ĺeno i kao mesto za sastanak ili diskusiju.“

Na┼íe prvo pitanje, nakon ┼íto smo videli ovaj impresivan dizajn, bio je „kako neko stigne do knjiga koje su na policama blizu krova?“ Razo─Źaravajuc╠üe se ispostavlja da su knjige na gornjim policama la┼żne aluminijumske plo─Źe. Me─Ĺutim, ovo nije bila originalna namera MVRDV-inih dizajnera. Po─Źetni plan bio je da se u atrijumu pristupi gornjoj polici knjiga iz soba koje su stajale iza njih. Tokom izgradnje ovaj aspekt dizajna se smanjivao, prema sugestijama MVRDV-a, ┼íto nije na kraju omogu─çilo pristup gornjim policama.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Cela zgrada izgra─Ĺena je samo tri godine – od prve skice do javnog otvaranja. ─îak i sa neupotrebljivim gornjim policama, biblioteka mo┼że da prika┼że 1.2 miliona knjiga. Na kraju, ovo je jo┼í jedno fantasti─Źno ─Źudno arhitektonsko dostignuc╠üe od jedne od eksperimentalnih firmi velikih raspona interesovanja i inovacija.

Prevedeno sa stranice: www.newatlas.com