Connect with us
Arhitektura

Sva ta arhitektonska čuda: najimpresivnija biblioteka na svetu

Nije baš iznenađujuće za holivudsku holandsku dizajnersku firmu MVRDV da stvori zapanjujuće eksperimentalne strukture, pošto je ovo kompanija koja nam je dala sve, od transparentne kancelarijske kule do kuće u obliku slova „I“. Sada je sa njihove strane prezentovana jedna od biblioteka sa najjedinstvenijim izgledom koji smo ikada videli, Biblioteka Tianjin Binhai.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Izuzetna biblioteka, zajednički dizajnirana sa Tianjin urbanističkim i projektantskim institutom (TUPDI), koncentrisana je oko ogromne sfere u kojoj se nalazi auditorijum. Gledano kroz prozor u obliku fasade zgrade, auditorijum se pojavljuje kao učenik, a dizajn koji vodi biblioteku postaje kolokvijalno poznat kao „Oko Binhai“. Naime, oko ove gigantne sfere nalaze se terase polica za knjige koje liče na slojevite topografske karte koje se nastavljaju gore u plafon.

„Unutrašnjost Tianjin Binhai biblioteke je skoro pećina, neprekidna knjižna polica“, objašnjava Vini Maas, suosnivač MVRDV-a.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Kao i držanje knjiga, valovite police deluju kao stepenice za sedenje, omogućavajući ljudima da sveobuhvatno naseljavaju prostor. Maas opisuje dizajn kao „urbani dnevni boravak“.

„Knjižne police su odlični prostori za sedenje i istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima“, dodao je Maas. „Uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različite upotrebe prostora, kao što su čitanje, šetanje, a takođe je predviđeno i kao mesto za sastanak ili diskusiju.“

Naše prvo pitanje, nakon što smo videli ovaj impresivan dizajn, bio je „kako neko stigne do knjiga koje su na policama blizu krova?“ Razočaravajuće se ispostavlja da su knjige na gornjim policama lažne aluminijumske ploče. Međutim, ovo nije bila originalna namera MVRDV-inih dizajnera. Početni plan bio je da se u atrijumu pristupi gornjoj polici knjiga iz soba koje su stajale iza njih. Tokom izgradnje ovaj aspekt dizajna se smanjivao, prema sugestijama MVRDV-a, što nije na kraju omogućilo pristup gornjim policama.

Biblioteka Tianjin Binhai

Foto: Ossip van Duivenbode

Cela zgrada izgrađena je samo tri godine – od prve skice do javnog otvaranja. Čak i sa neupotrebljivim gornjim policama, biblioteka može da prikaže 1.2 miliona knjiga. Na kraju, ovo je još jedno fantastično čudno arhitektonsko dostignuće od jedne od eksperimentalnih firmi velikih raspona interesovanja i inovacija.

Prevedeno sa stranice: www.newatlas.com