Connect with us
Budu─çnost

Briga o radnicima na gradili┼ítu zajedni─Źka obaveza ministarstva i kompanija

Ministarka gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi─ç podr┼żala je ideju o ve─çem broju inspektora koji bi kontrolisali bezbednost na gradili┼ítima. Ta─Źnije, Mihajlovi─çeva je novinarima rekla da je svaka pogibija radnika na gradili┼ítu ogromna tragedija i za kompaniju, porodicu i samog stradalog, te da su svi zakoni i podzakonaksi akti jasni kada je re─Ź o bezbednosti na gradili┼ítima.

Mihajlovi─ç je upozorila na pove─çan broj gradili┼íta, odnosno 42.000 u odnosu 1.000 od pre ─Źetiri godine, ali i napomenula da to ne zna─Źi da ne treba svi resursi da budu usmereni upravo na bezbednost.

Podsetila je da su obaveze kompanije u vezi sa bezbednošću radnika regulisane propisima, te da moraju da se poštuju, ali da se isto tako zna koje su obaveze inspektora, pre svega inspekcije za rad, koja mora da obilazi gradilišta.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva u toj situaciji, kako je rekla, mo┼że da eventualno pove─ça broj gra─Ĺevinskih inspekcija, koje ─çe davati dodatne informacije inspekcijama rada. – Ta─Źno se zna ko ┼íta treba da radi. ┼áto se ti─Źe broja inspektora, njih nikada nije dovoljno, bez ozbira da li pri─Źamo o inspekciji rada ili bilo kojoj drugoj – rekla je Mihajlovi─çeva odgovaraju─çi na pitanje novinara da li ─çe Ministarstvo kona─Źno preduzeti mere za bolju za┼ítitu radnika na gra─Ĺevini, uz opasku da je nemogu─çe da jedan inspektor kontroli┼íe 1.700 gradili┼íta. U okviru Ministarstva, objasnila je ministarka, ima devet razli─Źitih inspekcija, me─Ĺu njima i komunalna, gra─Ĺevinska, saobra─çajna…a ona, dodala je, uvek podr┼żava ideju da je potrebno imati vi┼íe inspektora.