Connect with us

Budućnost

Briga o radnicima na gradilištu zajednička obaveza ministarstva i kompanija

Objavljeno

:

Oprema koja štiti glavu je najvažnija oprema koju radnik može nositi

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović podržala je ideju o većem broju inspektora koji bi kontrolisali bezbednost na gradilištima. Tačnije, Mihajlovićeva je novinarima rekla da je svaka pogibija radnika na gradilištu ogromna tragedija i za kompaniju, porodicu i samog stradalog, te da su svi zakoni i podzakonaksi akti jasni kada je reč o bezbednosti na gradilištima.

Mihajlović je upozorila na povećan broj gradilišta, odnosno 42.000 u odnosu 1.000 od pre četiri godine, ali i napomenula da to ne znači da ne treba svi resursi da budu usmereni upravo na bezbednost.

Podsetila je da su obaveze kompanije u vezi sa bezbednošću radnika regulisane propisima, te da moraju da se poštuju, ali da se isto tako zna koje su obaveze inspektora, pre svega inspekcije za rad, koja mora da obilazi gradilišta.

Ministarstvo građevinarstva u toj situaciji, kako je rekla, može da eventualno poveća broj građevinskih inspekcija, koje će davati dodatne informacije inspekcijama rada. – Tačno se zna ko šta treba da radi. Što se tiče broja inspektora, njih nikada nije dovoljno, bez ozbira da li pričamo o inspekciji rada ili bilo kojoj drugoj – rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li će Ministarstvo konačno preduzeti mere za bolju zaštitu radnika na građevini, uz opasku da je nemoguće da jedan inspektor kontroliše 1.700 gradilišta. U okviru Ministarstva, objasnila je ministarka, ima devet različitih inspekcija, među njima i komunalna, građevinska, saobraćajna…a ona, dodala je, uvek podržava ideju da je potrebno imati više inspektora.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Popularno