Connect with us
Arhitektura

Istorijski trenutak u 3D štampanju kuća- useljena prva porodica!

Porodica Ramdani sigurno ─çe u─çi u istoriju gra─Ĺevine, po┼íto je prva koja se uselila u ku─çu koja je napravljena 3D ┼ítampa─Źem, preneo je BBC. Nordin i Nurija Ramdani su se sa svoje troje uselili z ku─çu od 95 kvadrata u Nantu. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa gradskom skup┼ítinom i univerzitetom u tom gradu. Navodno su dve porodice odbile da se tu usele.

Ku─ça je ko┼ítala ne┼íto malo vi┼íe od 176.000 evra, a trebalo je 54 sata da se ÔÇ×od┼ítampaÔÇť. Posle toga je gra─Ĺevincima trebalo ne┼íto vi┼íe od ─Źetiri meseca da dodaju prozore, vrata i krov. BBC je procenio da bi ova ku─ça da je gra─Ĺena konvencionalnim metodama ko┼ítala oko 20 odsto vi┼íe.

─îelnik gradskog vea za tehnologiju i inovacije, Franki Tri┼íe (Francky Trichet) rekao je da je namena objekta da se vidi da li bi ova vrsta gradnje mogla da postane uobi─Źajena za gradnju ku─ça, kao i da li bi ovi principi mogli da se primene na javne gra─Ĺevine, kao ┼íto su sportske hale.

On veruje da ─çe ovaj proces promeniti industriju. ÔÇ×Obrazac gra─Ĺevinarstva se nije menjao 2.000 godina. Mi ┼żelimo da ceo taj proces maknemo. Zato sada ka┼żem da smo na po─Źetku pri─Źe. Upravo smo napisali ÔÇśnekada davnoÔÇŽÔÇÖ. Ovaj projekat ─çe naterati privatne kompanije da uzmu olovke i nastave ovu re─ŹenicuÔÇť, rekao je Tri┼íe.

┼átampanje ku─ça donosi ve─çu slobodu arhitektama, po┼íto im daje mogu─çnost da koriste slobodne oblike u svojim nacrtima, rekao je za BBC Benoa Fire (Benoit Fure), profesor Univerziteta u Nantu koji je predvodio projekat. Ova ku─ça je, na primer, napravljena da se zakrivljuje oko 100-godi┼ínjeg drveta na zemlji┼ítu na kome je gra─Ĺena. Ku─ça je tako─Ĺe ekolo┼íki dobra jer njena gradnja ne proizvodi toliko otpada kao konvencionalni procesi. Fire trenutno radi na projektima izgradnje 18 ku─ça koje ─çe biti trodimenzionalno od┼íampane u Parizu, kao i komercijalne zgrade od 700 kvadrata.

Izvor: infobrit.rs