Connect with us
Arhitektura

Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu

Fondacija Mies van der Rohe organizuje dodelu Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô Nagrade Mies van der Rohe za 2021. godinu.

Udru┼żenje arhitekata Srbije je pozvano i ovaj put, da nominuje radove koji su izvedeni u Srbiji, ali i radove trans-nacionalnog karaktera, koja mogu biti dela evropskih arhitekata izvedenih u Srbiji, ili dela srpskih arhitekata izvedena u Evropi. Objekti moraju biti izvedeni u periodu izme─Ĺu 01.oktobra 2018. i 01.oktobra 2020. godine.

Ova presti┼żna nagrada, koja se dodeljuje svake druge godine, predstavlja priznanje i po─Źast izuzetnim dostignu─çima na polju arhitekture i skre─çe pa┼żnju na zna─Źajan doprinos evropskih stru─Źnjaka iz te oblasti razvoju novih ideja i tehnologija.

Udru┼żenje arhitekata Srbije, poziva i ┼íiru javnost da svojim nominacijama doprinese, da dijalog izme─Ĺu arhitekture i njenih krajnjih korisnika postane vidljiviji, dinami─Źniji i bogatiji za nove perspektive.

Zna─Źaj arhitekture ima dru┼ítveni uticaj i prenosi kulturnu poruku. Kvalitet se, stoga, odnosi na univerzalne vrednosti generi─Źkih objekata izvan njihovih programa: na koncept pre nego li na formalne vrednosti. Radovi koje predla┼żete za ovu nagradu treba da slede ove ciljeve ÔÇô tj. treba da dostavljate one izgra─Ĺene projekte kojima se pobolj┼íava ┼żivot gra─Ĺana i koji mogu postati stalna arhitektonska referenca za rast; stoga je bitno da ste ih do┼żiveli i posetili. Ovi radovi tako─Ĺe treba da nam pomognu da otkrijemo na─Źine stvaranja arhitekture koji mogu biti inspirativni i koji gra─Ĺane i arhitekturu u na┼íoj izgra─Ĺenoj sredini oboga─çuju dodatnim vrednostima.

Nominovanje se obavlja preko Google Drive formulara.

Rok za javne nominacije je 08.avgust 2020. godine.

Sva pitanja u vezi nominovanja, mo┼żete postaviti do 30.jula, na e-mail adresu:┬á:┬áudruzenjearhitekata@gmail.com,┬ásas-dab@eunet.rs

Selekciju pristiglih radova obavi─çe peto─Źlana Komisija imenovana od strane UO UAS-a:

ÔÇô Vladimir Lojanica, arhitekta

ÔÇô Ajla Seleni─ç, arhitekta

ÔÇô Nastasja Mitrovi─ç, arhitekta

ÔÇô Andrej Strehovec, arhitekta

ÔÇô Milan Tani─ç, arhitekta

Kordinator za nacionalne nominacije je Sne┼żana Vesni─ç, arhitekta.

Više informacija o nagradi, pravilima, uslovima nominovanja: www.miesbcn.com; www.miesarch.com

Izvor: www.arh.bg.ac.rs