Connect with us
Arhitektura

Pogled u daljinu i izvanredan komfor – Porodi─Źna kuc╠üa u Ju┼żnom Tirolu

Prozori u visini zidova sa kliznim vratima stvaraju neprekidni pogled u porodi─Źnoj kuc╠üi u Ju┼żnom Tirolu. Kako ne bi do┼ílo do kompromisa u pogledu toplotne za┼ítite, staklene IZO jedinice za u┼ítedu energije proizvedene su sa SWISSPACER distancerima.

Kada dobijete priliku da gradite na parceli okrenutoj ka jugu u dolini Eisacktal u Ju┼żnom Tirolu sa dalekose┼żnim pogledima na srednjovekovni centar Briken-a, tada se prozori velikih dimenzija i otvoren pogled na prirodu podrazumevaju. Me─Ĺutim, zna─Źajan solarni dobitak mora se uzeti u obzir u sun─Źanom Tirolu, jer to mo┼że dovesti do ne┼żeljenog pregrevanja unutra┼ínjih prostora, naro─Źito leti. Iako bi druga─Źiji sistemi koji se obi─Źno koriste za za┼ítitu od sunca, bilo da su unutra┼ínji ili spoljni, leti postigli ┼żeljeni efekt zasen─Źenja, oni bi tako─Ĺe blokirali pogled.

Kako ne bi došlo do kompromisa u pogledu toplotne zaštite, staklene IZO jedinice za uštedu energije proizvedene su sa SWISSPACER distancerima

Kako ne bi došlo do kompromisa u pogledu toplotne zaštite, staklene IZO jedinice za uštedu energije proizvedene su sa SWISSPACER distancerima

Za ovu modernu porodi─Źnu kuc╠üu na periferiji Brikena, arhitekte su zato iskoristile arhitektonski trik da bi za┼ítitili velike prozorske povr┼íine od prevelike sun─Źeve svetlosti tokom leta. Dva sprata zgrade organskog oblika okru┼żena su zakrivljenim krovnim plo─Źama koje se konzoliraju znatno preko ivice zgrade i podr┼żavaju veliki balkon kao i ravni krov. Sne┼żno bele krovne plo─Źe formiraju uzbudljiv kontrast drevnoj oblozi antracita u glavnoj konstrukciji. Ovalni otvor u krovnoj plo─Źi je dovoljno velik da propu┼íta svetlost na balkon ispod i postavljen je tako da ne dovodi u pitanje potrebno zasen─Źenje.

Ovalni otvor u krovnoj plo─Źi je dovoljno velik da propu┼íta svetlost na balkon ispod

Ovalni otvor u krovnoj plo─Źi je dovoljno velik da propu┼íta svetlost na balkon ispod

Spoja┼ínji zidovi dveju eta┼ża dole gotovo su u potpunosti zastakljeni. Fiksni elementi prozora i klizna vrata garantuju ┼żeljeni dalekose┼żan pogled na dolinu u svakom godi┼ínjem dobu i diskretno se uklapaju u tamnu drvenu fasadu sa svojim uskim aluminijumskim profilima u boji antracita. Klizna vrata FIN-Slide i FIN-Project prozori integrisani su u sistem prozora-zida FIN-Vista kompanije Ju┼żno Tirolskog proizvo─Ĺa─Źa prozora Finstral. Modularni sistem dolazi sa mnogim kombinacijama materijala i nudi razli─Źite moguc╠ünosti dizajna za integraciju razli─Źitih tipova otvaranja. Verzija sa staklom koja pokriva spolja┼ínju stranu garantuje maksimalni prodor svetlosti. Plasti─Źno jezgro osigurava najbolje vrednosti termoizolacije.

Fiksni elementi prozora i klizna vrata garantuju ┼żeljeni dalekose┼żan pogled na dolinu

Fiksni elementi prozora i klizna vrata garantuju ┼żeljeni dalekose┼żan pogled na dolinu

Maksimalni prodor svetlosti i najvi┼íi zahtevi za toplotnu izolaciju i nepropusnost tako─Ĺe su osnovni razlog za┼íto dizajneri prozora u Finstral-u koriste SWISSPACER distancere u svojim prozorskim jedinicama za u┼ítedu energije. Male komponente daju veliki doprinos smanjenju toplotnih gubitaka u zastakljenju i pobolj┼íanju energetske efikasnosti objekata. Svojim ekstremno niskim lambda vrednostima, oni osiguravaju, u zavisnosti od materijala okvira i ostakljenja, minimalan prenos toplote na ivici izolacionog stakla i nisku Uv vrednost i na prozorima i na fasadama.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com