Connect with us
Arhitektura

Miodrag Lozić je dobitnik Nagrade arhitekture Đorđe Tabaković za 2021. godinu

Arhitekta Miodrag Lozić

Arhitekta Miodrag Lozić / foto: porodica Lozić

Veće Nagrade arhitekture Đorđe Tabaković dodelilo je ovo priznanje za životno stvaralaÅ”tvo za 2021. godinu novosadskom arhitekti Miodragu Loziću (rođ. 1934).

Vrhuncem njegove arhitektonske karijere smatraju se dva objekta za koje je dobio nagrade Salona arhitekture u Novom Sadu i to za ViÅ”enamenski objekat sa zdravstvenom stanicom u ViÅ”njićevu i GerontoloÅ”ki centar i penzionerski dom na Novom naselju u Novom Sadu.

GerontoloŔki centar i penzionerski dom na Novom Naselju, Novi Sad

Naslovna fotografija: GerontoloŔki centar i penzionerski dom na Novom Naselju, Novi Sad, 1985-1990. Foto: Orfeas Skutelis.

Nagrada arhitekture Đorđe Tabaković najznačajnije je priznanje za arhitektonsko stvaralaÅ”tvo koje dodeljuje DruÅ”tvo arhitekata Novog Sada. Nagrada je ustanovljena 1995. godine i simbol je počasti dobitnicima, kao i počasti koja se na taj način odaje jednom od pionira srpske moderne arhitekture i istaknutom novosadskom graditelju arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971).

Arhitekte-dobitnici Nagrade pripadali su plejadi prvih promotera savremene posleratne arhitekturu u Vojvodini i Srbiji, koji su ostavili trajni pečat u posleratnoj istoriji naÅ”e arhitekture ali i kulture u celini, posebno u Novom Sadu i Vojvodini. Izučavanjem i prezentacijom dela, njihovim čuvanjem i negovanjem, popunjavamo bogat mozaik pojava, događaja i ličnosti iz istorije graditeljstva sa područja Vojvodine.

Na ovaj način se odužujemo i arhitektonskom stvaralaŔtvu u jednom posebnom vremenskom periodu i plejadi vrhunskih arhitekata koji su tada stvarali i kojima moramo biti zahvalni Ŕto su nam podarili prepoznatljivu novosadsku arhitekturu i savremen grad.

ViÅ”e informacija i pojaÅ”njenje odluke koju je donelo Veće Nagrade arhitekture možete pročitati na LINKU

Naslovna fotografija: Zavod za osiguranje ā€œVojvodinaā€ (danas DDOR) u Železničkoj ulici, Novi Sad, 1976. Foto: Relja Ivanić i DruÅ”tvo arhitekata Novog Sada.

DruŔtvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Miletića 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs