Connect with us

Arhitektura

Miodrag Lozić je dobitnik Nagrade arhitekture Đorđe Tabaković za 2021. godinu

Objavljeno

:

Zavod za osiguranje “Vojvodina”
Arhitekta Miodrag Lozić

Arhitekta Miodrag Lozić / foto: porodica Lozić

Veće Nagrade arhitekture Đorđe Tabaković dodelilo je ovo priznanje za životno stvaralaštvo za 2021. godinu novosadskom arhitekti Miodragu Loziću (rođ. 1934).

Vrhuncem njegove arhitektonske karijere smatraju se dva objekta za koje je dobio nagrade Salona arhitekture u Novom Sadu i to za Višenamenski objekat sa zdravstvenom stanicom u Višnjićevu i Gerontološki centar i penzionerski dom na Novom naselju u Novom Sadu.

Gerontološki centar i penzionerski dom na Novom Naselju, Novi Sad

Naslovna fotografija: Gerontološki centar i penzionerski dom na Novom Naselju, Novi Sad, 1985-1990. Foto: Orfeas Skutelis.

Nagrada arhitekture Đorđe Tabaković najznačajnije je priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo koje dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada. Nagrada je ustanovljena 1995. godine i simbol je počasti dobitnicima, kao i počasti koja se na taj način odaje jednom od pionira srpske moderne arhitekture i istaknutom novosadskom graditelju arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971).

Arhitekte-dobitnici Nagrade pripadali su plejadi prvih promotera savremene posleratne arhitekturu u Vojvodini i Srbiji, koji su ostavili trajni pečat u posleratnoj istoriji naše arhitekture ali i kulture u celini, posebno u Novom Sadu i Vojvodini. Izučavanjem i prezentacijom dela, njihovim čuvanjem i negovanjem, popunjavamo bogat mozaik pojava, događaja i ličnosti iz istorije graditeljstva sa područja Vojvodine.

Na ovaj način se odužujemo i arhitektonskom stvaralaštvu u jednom posebnom vremenskom periodu i plejadi vrhunskih arhitekata koji su tada stvarali i kojima moramo biti zahvalni što su nam podarili prepoznatljivu novosadsku arhitekturu i savremen grad.

Više informacija i pojašnjenje odluke koju je donelo Veće Nagrade arhitekture možete pročitati na LINKU

Naslovna fotografija: Zavod za osiguranje “Vojvodina” (danas DDOR) u Železničkoj ulici, Novi Sad, 1976. Foto: Relja Ivanić i Društvo arhitekata Novog Sada.

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Miletića 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno