Connect with us
Gra─Ĺevina

Materijal za sve prilike i namene – aluminijum u gra─Ĺevinarstvu

Ma ┼íta ko mislio, svet ne bi bio isti da u njemu nema aluminijuma. Otkriven 20-ih godina 19. veka, ovaj element u prvo vreme odavao je utisak samo jo┼í jednog metala koji prevashodno ima zna─Źaja za hemiju kao nauku i nikako ne bi mogao da ugrozi superiorni ─Źelik na kome se zasnivala tada┼ínja industrija. Ali ljudska ma┼íta ne bi bila to ┼íto jeste, kada ne bi tragom radoznalosti u svemu otkrila ne┼íto nesvakida┼ínje, ┼íto ─çe ruka pretvoriti u fascinantno.

Dve osnovne poznate ─Źinjenice o aluminijumu bile su da je dosta lagan uprkos tome ┼íto je metal, i da ima sposobnost da sam sebe ┼ítiti od r─Ĺanja zahvaljuju─çi tankom sloju oksida kojim je prirodno prekriven u sirovom obliku. Ta dva svojstva, mala masa i nepropadljivost, razlozi su koji ─çe ga u─Źiniti nezaobilaznim delom svake industrijske pri─Źe, no ne pre nego ┼íto ─çe do─çi njegov trenutak.

Stolarija od aluminijuma

Aluminijum mo┼żda jeste otkri─çe 19. stole─ça, ali vek njegove pojave nije bio i period njegove najintenzivnije upotrebe. Putem metalur┼íkih testova vremenom je tako─Ĺe otkriveno da je vrlo pogodan za obradu ÔÇô s jedne strane dovoljno krut i izdr┼żljiv, a istovremeno ┼żilav i dovoljno savitljiv da mu se mogu dati razni oblici. Kada je pred o─Źima javnosti nikla Ajfelova kula, bio je to nedvosmislen dokaz da je mogu─çe napraviti gra─Ĺevinu koja ─çe biti sva od metala, a uz to kolosalnih dimenzija. To je, ispostavi─çe se, u datom momentu ipak bila samo egzibicija koja je trebalo da demonstrira sposobnost modernog dru┼ítva da tako ne┼íto sprovede u delo, ali ne i da najavi novu eru u svetskoj arhitekturi.

Ajfelova kula konstruisana je od ─Źelika i za njeno podizanje potro┼íene su tone i tone ove legure, mnogo vi┼íe nego ┼íto je metalska industrija bila voljna da ustupi gra─Ĺevinskoj. Osim toga, toranj je bio rezultat izuzetno preciznih prora─Źuna i besprekorne izvedbe pod rukovodstvom maga statike Gustava Ajfela, ali daleko od toga da je struka imala dovoljno projektanata specijalizovanih za masovnu izgradnju stambenih i poslovnih objekata na kojima dominira metal, vi─Źnih uspe┼ínoj primeni tako te┼íkih konstrukcija fasada ili delova fasade kakve su ─Źeli─Źne. Taj san po─Źeo je da se ostvaruje tek mnogo, mnogo decenija kasnije, a nikada ne bi bio mogu─ç da mesto ─Źelika nije zauzeo aluminijum.

U dana┼ínjoj arhitekturi neosporno je do┼ílo do velikih, su┼ítinskih pomeranja u pravcu futuristi─Źkog projektovanja. Ono ┼íto se zasigurno trajno promenilo jeste na─Źin na koji se percipira gradnja, i spisak najpopularnijih i naj─Źe┼í─çe primenjenih stilova. Sti─Źe se utisak da su projektanti upali u neku vrstu konkurentskog vrtloga u kome nijednog momenta ne prestaje nadmetanje ko ─çe napraviti ve─çu i neobi─Źniju zgradu o kojoj ─çe se dugo pri─Źati i pisati na svim kanalima komunikacije, a da je negde na tom putu u velikoj meri do┼ílo do stilskih preklapanja izme─Ĺu Istoka i Zapada, u smislu da vi┼íe na oko ne mo┼żete nepogre┼íivo da ocenite u kom delu sveta se ta zgrada nalazi.

Svi ti stilovi, ma koliko sli─Źni ili razli─Źiti, imaju jedan zajedni─Źki ─Źinilac ÔÇô u materijalnom smislu se prete┼żno oslanjaju na aluminijum. Ve─ç jedan letimi─Źan pogled na bilo koju gra─Ĺevinu, poslovnu ili rezidencijalnu, dovoljno glasno govori u potvrdu ove tvrdnje. Od stolarije, preko fasadne obloge, pa do unutra┼ínjih i spolja┼ínjih gelendera i dvori┼ínih kapija, aluminijum je i definitivno postao ÔÇ×must haveÔÇť materijal za opremanje eksterijera i enterijera.

Jedini segment u kom aluminijum i dalje ima o┼ítru konkurenciju jeste stolarija, pre svega zbog superiornih termoizolacionih svojstava PVC prozora i vrata. Ipak, dobra vest je da ÔÇ×hladniÔÇť alu profil gotovo mo┼żemo proglasiti za stvar pro┼ílosti. Nekada su poslovni i maloprodajni objekti, koji su naj─Źe┼í─çe zastakljivani aluminijumskom stolarijom zbog atraktivnog izgleda, zimi bili nemogu─çi za zagrejati, a leti za ohladiti, jer aluminijum kao takav poprima toplotna svojstva od spoljne sredine i samostalno nije u stanju da po potrebi zadr┼żi topao vazduh unutar ili izvan prostorije.

Dana┼ínja aluminijumska stolarija kao i plasti─Źna ima termoizolacione komore unutar donjeg profila krila, a njihov efekat upotpunjen je uvo─Ĺenjem najpre jednog, a zatim i drugog termo prekida, koliko imaju najnoviji modeli i, naravno, trostrukog niskoemisionog stakla. To je jako obradovalo sve ljubitelje te specifi─Źne, ÔÇ×o┼ítreÔÇť elegancije koju ima samo aluminijum, one vrste elegancije koja se oslanja na tek nekoliko pa┼żljivo odabranih, svedenih detalja, a opet, u moru drugih opcija nikada ne ostaje nezapa┼żena. Jer uvedena pobolj┼íanja i inovacije zna─Źile su da se ne morate odre─çi svog prvog izbora zato ┼íto prazni nov─Źanik kada do─Ĺe vreme za pla─çanje ra─Źuna za struju, ve─ç mo┼żete svoj dom opremiti ta─Źno onako kako ste zamislili. Hladni profili i dalje se koriste za zastakljivanje izloga, staklenih kupola, i uop┼íteno prostora koji nije neophodno zagrevati, stoga je kod njih sav akcenat na dizajnu, boji, mehani─Źkim svojstvima i izdr┼żljivosti.

Aluminijum je visokootporan na nepovoljne vremenske uslove (bez obzira da li se radi o jakom suncu, obilnim ki┼íama ili mrazu), ┼íirok spektar kiselina i njihovih jedinjenja, te ogrebotine i razna druga mehani─Źka o┼íte─çenja, zbog ─Źega je zaista pouzdan partner za kvalitetnu gradnju dugog veka.

Stolarija je samo jedan, prvi u nizu proizvoda od aluminijuma pomo─çu kojih se mo┼że ukrasiti prostor. ┼átavi┼íe, njegova upe─Źatljivost u potpunosti dolazi do izra┼żaja tek kada se na─Ĺe u ulozi fasadne obloge. Grubo gledano, po vrsti materijala razlikujemo dva tipa aluminijumskih fasada, zavisno do toga da li metal dominira kao oplata ili se kombinuje sa staklom. Za ove prve koristi se alubond, plo─Źasta obloga bazirana na aluminijumskom limu sa polietilenskom ispunom, kojom su zbog manje mase zamenjeni standardni aluminijumski paneli. Fasadni alubond tako─Ĺe je vrlo zgodan za obradu razli─Źitim alatima i ma┼íinama. Paneli se mogu se─çi, bu┼íiti, savijati pod uglom, lu─Źno savijati, gravirati i ┼ítancovati, ┼íto otvara nebrojene mogu─çnosti za izuzetno ma┼ítovito i kreativno dekorisanje spolja┼ínjosti objekta.

Staklo-aluminijum fasade, pak, imaju tri pojavna vida koji se me─Ĺusobno razlikuju po stepenu uo─Źljivosti aluminijumskih ramova staklenih elemenata, i tada govorimo o kontinuiranim, polustrukturalnim i strukturalnim fasadama. Kod KONTINUIRANIH FASADA profili koji razdvajaju staklene panele su jasno vidljivi kao horizontalni i vertikalni nosa─Źi u formi mre┼że. Na POLUSTRUKTURALNOJ FASADI dominira staklo, a od aluminijumskih komponenti vidljiv je samo obod fasade i tanak ram oko svakog panela. STRUKTURALNA FASADA, koju mnogi smatraju ubedljivo najatraktivnijom opcijom, spolja je potpuno oblo┼żena staklom, a profilna konstrukcija na koju se lepe paneli je skrivena sa unutra┼ínje strane.

Najzad, ni┼íta manje vredni pomena nisu spolja┼ínji i unu- tra┼ínji aluminijumski gelenderi i ograde. Treba re─çi da je u ovoj oblasti jo┼í jednom do┼íla do izra┼żaja ÔÇ×sposobnostÔÇť aluminijuma da potisne konkurenciju snagom svojih karakteristika, bez ikakve naro─Źite promocije i prethodno vo─Ĺene kampanje. Ovde se, konkretno, u prvom redu radi o znatno ni┼żoj ceni u odnosu na prohrom, lako─çi obrade i monta┼że, koja podrazumeva samo mehani─Źko sastavljanje gotovih fabri─Źkih profila bez varenja ili bilo kog drugog vida toplotnog tretiranja. Svakako, na to treba dodati trajnu za┼íti─çenost od korozije, rezistentnost na prisustvo soli u vazduhu i truljenje, i to ┼íto nakon montiranja nije potrebno naknadno bojenje. A o broju modela, boja, i vizuelnom utisku koji daju objektu suvi┼íno je i govoriti. Jer, to je jednostavno – aluminijum.

Autor: Jelena Mitrovi─ç, diplomirani novinar