Connect with us
Intervju

Reč urednice: GRENEF je sada na rekordnih 172 strane

Drage kolege, čitaoci, saradnici i prijatelji,

pred vama je letnji broj časopisa GRENEF – Građevinarstvo i Energetska efikasnost. I ovo izdanje, 14. po redu, stvarali smo zajedničkim snagama i željom da svaki naredni broj bude bolji od prethodnog. Kvalitetu našeg časopisa sasvim sigurno doprinose i autori tekstova, kao i renomirani klijenti koji su nam ukazali poverenje kako u prethodnim izdanjima, tako i od ovog broja.

Kada uzmemo sve ovo u obzir, neminovan je rast broja strana i tiraža časopisa. GRENEF je sada na rekordnih 172 strana! Bravo za nas i hvala svima koji su deo naše priče. Hvala i onima koji će tek biti, jer interesovanje za saradnju, ali i samu dostavu časopisa na adresu je konstantno u porastu!

NOVO izdanje časopisa GRENEF možete čitati i online klikom na LINK

Jedna od glavnih tema u ovom broju je svakako rast cena građevinskog materijala koja od januara ove godine ne jenjava! U početku taj rast je bio neprimetan. Međutim, u martu i aprilu, povećanje cena je bilo osetnije. Poskupele su sve vrste građevinskog materijala i prema navodima trgovaca, ovakav skok cena za veoma kratko vreme ne pamte još od kriznih devedesetih godina prošlog veka. O ovoj temi razgovarali smo sa nekolicinom naših klijenata, i zaključili da se u praksi baš ne pita toliko za cenu materijala, nego za stanje materijala na lageru! Više o ovoj temi, kao i komentare predstavnika nekih od vodećih kompanija na našem tržištu, pročitajte na stranicama 66-71.

Kako bi vas bolje upoznali sa suštinom cirkularne ekonomije, njenim prednostima, alatima, uticaju na zaštitu životne sredine, kao i planovima povodom „zelene tranzicije Srbije 2030“ razgovarali smo sa Sinišom Mitrovićem, rukovodiocem Centra za cirkularnu ekonomiju. Ceo intervju možete čitati na stranama 22-29.

O prednostima i nedoumicama oko plafonskog grejanja i hlađenja razgovarali smo sa gospodinom Zoltanom Tot iz kompanije Tot promet doo koji je u okviru rubrike Reč stručnjaka odgovorio na pitanja koja svakodnevno stižu u našu redakciju.

grenef

GRENEF – br.14 – jul 2021. godine

Takođe u ovom broju čitaćete tekst prof. dr Dragana Škobalja o obnovljivim izvorima energije, zatim dipl. inž. arh. Nataša Komljenović pisala je o energetskoj sanaciji objekata, Marija Milošević o solarnim panelima, dipl.inž.arh. Sonja Krastavčević o industrijskoj konoplji u građevinskoj industriji, a mast.inž.građ. i direktor marketinga kompanije Austrotherm doo Vladimir Ćujić pripremio je tekst o termičkoj izolaciji i uštedi energije. U časopisu je i tekst Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, kao i tima Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Ekskluzivno vam predstavljamo prvi ekološki kompleks Divčibor 25, kao i projekat realizovan u Srbiji Le Petite Circus. U okviru rubrike Arhitekta jednog grada, dipl.inž.arh. Aleksandra Pavlović predstavila nam je Kikindu, planski građeno naselje baš po meri čoveka.

I za sam kraj, ponosno kažem da je GRENEF danas literatura koja se traži primerak više!

Dragana Rajkov, Urednik izdanja

Dragana Rajkov potpis