Connect with us
Intervju

Re─Ź urednice: GRENEF je sada na rekordnih 172 strane

Drage kolege, ─Źitaoci, saradnici i prijatelji,

pred vama je letnji broj ─Źasopisa GRENEF ÔÇô Gra─Ĺevinarstvo i Energetska efikasnost. I ovo izdanje, 14. po redu, stvarali smo zajedni─Źkim snagama i ┼żeljom da svaki naredni broj bude bolji od prethodnog. Kvalitetu na┼íeg ─Źasopisa sasvim sigurno doprinose i autori tekstova, kao i renomirani klijenti koji su nam ukazali poverenje kako u prethodnim izdanjima, tako i od ovog broja.

Kada uzmemo sve ovo u obzir, neminovan je rast broja strana i tira┼ża ─Źasopisa. GRENEF je sada na rekordnih 172 strana! Bravo za nas i hvala svima koji su deo na┼íe pri─Źe. Hvala i onima koji ─çe tek biti, jer interesovanje za saradnju, ali i samu dostavu ─Źasopisa na adresu je konstantno u porastu!

NOVO izdanje ─Źasopisa GRENEF mo┼żete ─Źitati i online klikom na LINK

Jedna od glavnih tema u ovom broju je svakako rast cena gra─Ĺevinskog materijala koja od januara ove godine ne jenjava! U po─Źetku taj rast je bio neprimetan. Me─Ĺutim, u martu i aprilu, pove─çanje cena je bilo osetnije. Poskupele su sve vrste gra─Ĺevinskog materijala i prema navodima trgovaca, ovakav skok cena za veoma kratko vreme ne pamte jo┼í od kriznih devedesetih godina pro┼ílog veka. O ovoj temi razgovarali smo sa nekolicinom na┼íih klijenata, i zaklju─Źili da se u praksi ba┼í ne pita toliko za cenu materijala, nego za stanje materijala na lageru! Vi┼íe o ovoj temi, kao i komentare predstavnika nekih od vode─çih kompanija na na┼íem tr┼żi┼ítu, pro─Źitajte na stranicama 66-71.

Kako bi vas bolje upoznali sa su┼ítinom cirkularne ekonomije, njenim prednostima, alatima, uticaju na za┼ítitu ┼żivotne sredine, kao i planovima povodom ÔÇ×zelene tranzicije Srbije 2030ÔÇť razgovarali smo sa Sini┼íom Mitrovi─çem, rukovodiocem Centra za cirkularnu ekonomiju. Ceo intervju mo┼żete ─Źitati na stranama 22-29.

O prednostima i nedoumicama oko plafonskog grejanja i hla─Ĺenja razgovarali smo sa gospodinom Zoltanom Tot iz kompanije Tot promet doo koji je u okviru rubrike Re─Ź stru─Źnjaka odgovorio na pitanja koja svakodnevno sti┼żu u na┼íu redakciju.

grenef

GRENEF ÔÇô br.14 ÔÇô jul 2021. godine

Tako─Ĺe u ovom broju ─Źita─çete tekst prof. dr Dragana ┼ákobalja o obnovljivim izvorima energije, zatim dipl. in┼ż. arh. Nata┼ía Komljenovi─ç pisala je o energetskoj sanaciji objekata, Marija Milo┼íevi─ç o solarnim panelima, dipl.in┼ż.arh. Sonja Krastav─Źevi─ç o industrijskoj konoplji u gra─Ĺevinskoj industriji, a mast.in┼ż.gra─Ĺ. i direktor marketinga kompanije Austrotherm doo Vladimir ─ćuji─ç pripremio je tekst o termi─Źkoj izolaciji i u┼ítedi energije. U ─Źasopisu je i tekst Dejana Bojovi─ça iz Srpske asocijacije za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu, kao i tima Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu sa Tehnolo┼íkog fakulteta u Novom Sadu.

Ekskluzivno vam predstavljamo prvi ekolo┼íki kompleks Div─Źibor 25, kao i projekat realizovan u Srbiji Le Petite Circus. U okviru rubrike Arhitekta jednog grada, dipl.in┼ż.arh. Aleksandra Pavlovi─ç predstavila nam je Kikindu, planski gra─Ĺeno naselje ba┼í po meri ─Źoveka.

I za sam kraj, ponosno ka┼żem da je GRENEF danas literatura koja se tra┼żi primerak vi┼íe!

Dragana Rajkov, Urednik izdanja

Dragana Rajkov potpis