Connect with us
Energetska efikasnost

Zelena gradnja – kakva je situacija na terenu?

Zelena zgrada ne─çe zaga─Ĺivati okolinu tokom gradnje, ali i kori┼í─çenja. Ono ┼íto je, tako─Ĺe, bitno, od toga ─çe koristi imati i stanari te zgrade jer ─çe dobiti bolje uslove za rad i ┼żivot, ali i kom┼íije jer ─çe ta zgrada praviti, za po─Źetak, manje buke. Smanjenje emisija CO2 je, tako─Ĺe, jo┼í jedna korist od koncepta zelene gradnje jer zgrade koriste energiju, pa ako su projektovane na pravi na─Źin onda ─çe i potro┼ínja biti manja, rekao je za Balkan Green Energy News Martin Elezovi─ç, ─Źlan Odbora direktora Saveta zelene gradnje Srbije.

Zelena gradnja se, bez obzira na uvra┼żeno mi┼íljenje ┼íiroke javnosti, ne odnosi samo na energiju i zaga─Ĺenje, ve─ç podrazumeva po┼ítovanje profesionalnih standarda od planiranja, preko projektovanja, gra─Ĺenja i odr┼żavanja, do kori┼í─çenja zgrada, kako bi se pobolj┼íao kvalitet ┼żivota ljudi i smanjio uticaj na ┼żivotnu sredinu. Ovaj koncept je posebno va┼żan u vremenu klimatskih promena jer su zgrade i gra─Ĺevinska industrija odgovorne za ─Źak 39% emisija CO2.

ÔÇťU poslednje vreme trend je primena analize Life Cycle Assessment (LCA) koja procenjuje uticaj zgrade na ┼żivotnu sredinu od dobijanja agregata za proizvodnju cementa i proizvodnje cementa, preko gradnje i kori┼í─çenja zgade, do ru┼íenja i recikla┼żeÔÇŁ, ka┼że Elezovi─ç, koji poseduje licence odgovornog in┼żenjera za energetsku efikasnost zgrada (Breeam Accredited Professional, In Use Auditor i International Assessor, kao i DGNB Consultant).

Zelena gradnja, konferencija

Zelena gradnja, konferencija

Da bismo znali da li je neka zgrada zelena poma┼żu nam sistemi za sertifikaciju, kao ┼íto su BREEAM, LEED, DGNB, koji se zasnivaju na 50 do 150 kriterijuma. Na ovaj na─Źin vlasnik zgrade dobija nezavisnu potvrdu da je vodio ra─Źuna o nekim stvarima o kojima drugi nisu. A, sve vi┼íe o tome vode ra─Źuna i zakupci, ┼íto govori o pove─çanju svesti o odr┼żivosti zgrada, i taj trend ─çe se nastavitiÔÇŁ, smatra ovaj stru─Źnjak.

Kriterijumi se, na primer, odnose na potro┼ínju i upravljanje energijom, potro┼ínju i upravljanje vodom, zaga─Ĺenje ÔÇô bukom, otpadnim vodama, svetlo┼í─çu, zatim na kvalitet materijala ÔÇô da li su odr┼żivi ili ne, menad┼żment prilikom projektovanja i izvo─Ĺenja radova.

Jedan od najva┼żnijih standarda ili sertifikata za materijale je EPD, koji prati ceo ┼żivotni ciklus jednog proizvoda i na osnovu toga pokazuje kakav mu je uticaj na ┼żivotnu sredinu. U Srbiji nije obavezan, sli─Źno je i u nekim evropskim zemljama, ali ─çe se tokom vremena to promeniti, dodaje Elezovi─ç.

Povodom Svetske nedelje zelene gradnje (23-29. septembar) Savet zelene gradnje Srbije je u Beogradu organizovao konferenciju Kako gradimo sutra? Tema konferencije je kampanja Svetskog saveta zelene gradnje #BuildingLife, koja ima za cilj da pove─ça svest o emisiji CO2 u svim fazama ┼żivotnog ciklusa zgrade.

Evo ┼íta su u vezi sa ovom, zaista va┼żnom temom, rekli stru─Źnjaci iz najuspe┼ínijih kompanija u Srbiji:

Ivana Petronijevi─ç, ALUMIL YU Industry: Solarna energija osvetljava pogone

Na┼ía kompanija doprinosi zelenoj gradnji kroz sirovine koje koristimo za aluminijumske profile i kroz sam proces proizvodnje. Primera radi, za aktiviranje spolja┼ínje rasvete koristimo solarnu energiju, dok se velika pa┼żnja poklanja upravljanju energijom i otpadnim vodama. Koristimo reciklirane sirovine za na┼íe proizvode, pa svaki kupac mo┼że da dobije podatke koliko takvih sirovina je kori┼í─çeno. Uz to imamo i stalne edukacije za zaposlene, ali i partnere.

Sr─Ĺan Stojakov, SIKA Srbija:┬á Neki proizvodi smanjuju potro┼ínju energije do 30%

Koncept zelene gradnje podrazumeva smanjenje potro┼ínje energije, vode i otpada, kao i emisija CO2. Na┼ía kompanija priprema brojne izve┼ítaje, koji slu┼że da uvodimo nove mere. Jedna od njih je otvaranje manjih pogona, kao ┼íto je to u ┼áimanovcima, u Srbiji, koji skra─çuju put od sirovine do proizvodnje i do gradili┼íta, ─Źime se smanjuju emisije CO2. Tako─Ĺe, neki od proizvoda mogu da smanje potro┼ínju energije i do 30%.

Edin Dalifi, XELLA Srbija: U proizvodnji koristimo 75% našeg otpada

Na┼ía misija je odr┼żiva proizvodnja i gradnja. Preuzeli smo niz mera da bi na┼ía proizvodnja u Vreocima, u Srbiji, bila odr┼żiva, a jedna od njih je kori┼í─çenje vodene pare iz postrojenja koje zagreva Lazarevac. Sve sirovine se nabavljaju lokalno, jako blizu na┼íe proizvodnje. Na┼íi YTONG blokovi imaju izuzetne termi─Źke karakteristike, negorivost, ekolo┼íki sastav. U proizvodnji koristimo i 75% na┼íeg otpada, ─Źime se dodatno smanjuju emisije CO2.

Izvor: balkangreenenergynews.com