Connect with us

Energetska efikasnost

Zelena gradnja – kakva je situacija na terenu?

Objavljeno

:

Energetska efikasnost je ključna za dostupnost energije

Zelena zgrada neće zagađivati okolinu tokom gradnje, ali i korišćenja. Ono što je, takođe, bitno, od toga će koristi imati i stanari te zgrade jer će dobiti bolje uslove za rad i život, ali i komšije jer će ta zgrada praviti, za početak, manje buke. Smanjenje emisija CO2 je, takođe, još jedna korist od koncepta zelene gradnje jer zgrade koriste energiju, pa ako su projektovane na pravi način onda će i potrošnja biti manja, rekao je za Balkan Green Energy News Martin Elezović, član Odbora direktora Saveta zelene gradnje Srbije.

Zelena gradnja se, bez obzira na uvraženo mišljenje široke javnosti, ne odnosi samo na energiju i zagađenje, već podrazumeva poštovanje profesionalnih standarda od planiranja, preko projektovanja, građenja i održavanja, do korišćenja zgrada, kako bi se poboljšao kvalitet života ljudi i smanjio uticaj na životnu sredinu. Ovaj koncept je posebno važan u vremenu klimatskih promena jer su zgrade i građevinska industrija odgovorne za čak 39% emisija CO2.

“U poslednje vreme trend je primena analize Life Cycle Assessment (LCA) koja procenjuje uticaj zgrade na životnu sredinu od dobijanja agregata za proizvodnju cementa i proizvodnje cementa, preko gradnje i korišćenja zgade, do rušenja i reciklaže”, kaže Elezović, koji poseduje licence odgovornog inženjera za energetsku efikasnost zgrada (Breeam Accredited Professional, In Use Auditor i International Assessor, kao i DGNB Consultant).

Zelena gradnja, konferencija

Zelena gradnja, konferencija

Da bismo znali da li je neka zgrada zelena pomažu nam sistemi za sertifikaciju, kao što su BREEAM, LEED, DGNB, koji se zasnivaju na 50 do 150 kriterijuma. Na ovaj način vlasnik zgrade dobija nezavisnu potvrdu da je vodio računa o nekim stvarima o kojima drugi nisu. A, sve više o tome vode računa i zakupci, što govori o povećanju svesti o održivosti zgrada, i taj trend će se nastaviti”, smatra ovaj stručnjak.

Kriterijumi se, na primer, odnose na potrošnju i upravljanje energijom, potrošnju i upravljanje vodom, zagađenje – bukom, otpadnim vodama, svetlošću, zatim na kvalitet materijala – da li su održivi ili ne, menadžment prilikom projektovanja i izvođenja radova.

Jedan od najvažnijih standarda ili sertifikata za materijale je EPD, koji prati ceo životni ciklus jednog proizvoda i na osnovu toga pokazuje kakav mu je uticaj na životnu sredinu. U Srbiji nije obavezan, slično je i u nekim evropskim zemljama, ali će se tokom vremena to promeniti, dodaje Elezović.

Povodom Svetske nedelje zelene gradnje (23-29. septembar) Savet zelene gradnje Srbije je u Beogradu organizovao konferenciju Kako gradimo sutra? Tema konferencije je kampanja Svetskog saveta zelene gradnje #BuildingLife, koja ima za cilj da poveća svest o emisiji CO2 u svim fazama životnog ciklusa zgrade.

Evo šta su u vezi sa ovom, zaista važnom temom, rekli stručnjaci iz najuspešnijih kompanija u Srbiji:

Ivana Petronijević, ALUMIL YU Industry: Solarna energija osvetljava pogone

Naša kompanija doprinosi zelenoj gradnji kroz sirovine koje koristimo za aluminijumske profile i kroz sam proces proizvodnje. Primera radi, za aktiviranje spoljašnje rasvete koristimo solarnu energiju, dok se velika pažnja poklanja upravljanju energijom i otpadnim vodama. Koristimo reciklirane sirovine za naše proizvode, pa svaki kupac može da dobije podatke koliko takvih sirovina je korišćeno. Uz to imamo i stalne edukacije za zaposlene, ali i partnere.

Srđan Stojakov, SIKA Srbija:  Neki proizvodi smanjuju potrošnju energije do 30%

Koncept zelene gradnje podrazumeva smanjenje potrošnje energije, vode i otpada, kao i emisija CO2. Naša kompanija priprema brojne izveštaje, koji služe da uvodimo nove mere. Jedna od njih je otvaranje manjih pogona, kao što je to u Šimanovcima, u Srbiji, koji skraćuju put od sirovine do proizvodnje i do gradilišta, čime se smanjuju emisije CO2. Takođe, neki od proizvoda mogu da smanje potrošnju energije i do 30%.

Edin Dalifi, XELLA Srbija: U proizvodnji koristimo 75% našeg otpada

Naša misija je održiva proizvodnja i gradnja. Preuzeli smo niz mera da bi naša proizvodnja u Vreocima, u Srbiji, bila održiva, a jedna od njih je korišćenje vodene pare iz postrojenja koje zagreva Lazarevac. Sve sirovine se nabavljaju lokalno, jako blizu naše proizvodnje. Naši YTONG blokovi imaju izuzetne termičke karakteristike, negorivost, ekološki sastav. U proizvodnji koristimo i 75% našeg otpada, čime se dodatno smanjuju emisije CO2.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Advertisement

Energetska efikasnost

RENEXPO® BiH uvodi nove trendove u energetskoj efikasnosti

Objavljeno

:

RENEXPO® BIH 2018

Najveći međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i upravljanja vodama
23. i 24. oktobar 2019.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

RENEXPO® BiH u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, najznačajnije je mjesto susreta ključnih poslovnih ljudi, donositelja odluka i stručnjaka u području obnovljivih izvora Energije, Energetske efikasnosti, Hidroenergije, Energija vjetra, Biomasa, PV, Otpad do energije, E-mobilnost, Vodna infrastruktura, Obrada otpada / vode.

S ponosom najavljujemo nove konferencije – 1. Konferencija energetskih menadžera u BiH, koje de se fokusirati na teme institucionalizacije sistema upravljanja energijom u Bosni i Hercegovini, kao i otvoriti neka pitanja i dati više informacija o sertifikaciji u ovoj oblasti i 1. Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje – koje de se fokusirati na lokalnu energetiku, njenu perspektivu i investicijama u BiH.

Konferencija energetskih menadžera u BiH de ponuditi najnovije informacije o programima edukacije koji se trenutno sporovode, kao i o obavezama prema nedavno usvojenim zakonskim aktima. Takođe, godišnji skup je mjesto za razmijenu znanja i informacija, dijaloge i diskusije o poslovnim mogudnostima i dostupnim tehničkim rješenjima za unapređenje sistema EM i energetkske efikasnosti u javnom i provatnom sektoru u BiH.

Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje de predstaviti benefite upotrebe obnovljivih izvora energije sa naglaskom na smanjenje štetnih emisija i zagađenja vazduha, optimizaciji cijene toplotne energije, uspješnim primjenama i dostupnim načinima finanasiranja projekata. Tehnički dostupna rješenja, efikasna kogeneracija mogu poboljšati operacije i poslovanje postrojenja za daljinsko grijanje/ hlađenje.

Pored osam tematskih konferencija i okruglih stolova RENEXPO® će predstaviti preko 80 izlagača iz 25 zemalja i očekuje se preko 2000 posjetilaca iz sektora održivog razvoja. Novi trendovi i tehnologije koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem RENEXPO® su veoma relevantni za kvalitet života stanovnika BiH i
direktno utiču na ekonomski razvoj čitavog regiona.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.renexpo-bih.com

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Otvoren vetropark Čibuk 1 – Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti

Objavljeno

:

Projekat "Čibuk" snage 158 MW snabdevaće energijom 113.000 domaćinstava

ALEKSANDAR ANTIĆ: VETROPARK DOPRINOSI ENERGETSKOJ BEZBEDNOST I STABILNOSTI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetroelektrane Čibuk 1 kod Kovina, snage 158,46 MW, da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

„Ova vetroelektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavlja najveći objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine, od projekata Kostolac 2 i Hidroelektrane Pirot“, rekao je Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kako je kazao, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenat naše godišnje proizvodnje energije i time će, rekao je ministar, značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju, izjavio je Antić.

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektromreži Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

„Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji, smanjenju gubitaka, a time i ogroman energetski značaj“, rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – „Beograd 20“.

Ministar energetike se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja, koja može da privlači ovakve investicije.

„Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali sa druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena“, kazao je Antić.

PD Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasništvu firme „Tesla Wind“, koja je u zajedničkom vlasništvu kompanije ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR iz UAE (60%), finske kompanije Taaleri Tesla Ky (30%) i nemačke kompanije DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, članice KfW grupe (10%).

Procenjena vrednost investicija je oko 300 miliona evra, i finansira se najvećim delom putem kredita EBRD i IFC, dok ostatak investicija finansiraju vlasnici projekta.

Vetropark “Čibuk 1” sastoji se od ukupno 57 vetrogeneratora, individualne nominalne izlazne snage od 2,78 MW.

Izvor: www.mre.gov.rs

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno