Connect with us
Novosti

Postavljene solarne klupice na tri lokacije u Kragujevcu

U cilju promovisanja upotrebe obnovljivih izvora energije i ukazivanja na neophodnost za┼ítite ┼żivotne sredine na tri lokacije u Kragujevcu postavljene su solarne klupe. Klupe postavljene kod ÔÇ×PeronaÔÇť u Pe┼ía─Źkoj zoni, na platou ispred Druge kragujeva─Źke gimnazije i kod stadiona ÔÇ×─îika Da─ŹaÔÇť imaju solarne panele, pametnu rasvetu ali i punja─Źe za mobilne telefone i laptop ure─Ĺaje. Kako je najavio Stefan Nikezi─ç, ─Źlan Gradskog ve─ça za unapre─Ĺenje i za┼ítitu ┼żivotne sredine u planu je, ─Źim to vremenski uslovi dozvole i postavljanje ─Źetvrte solarne klupe i to kod Doma zdravlja u naselju Aerodrom.

Uz finansijsku podr┼íku grada Kragujevca prototip solarne klupice su pod mentorstvom profesora i starijih kolega uradili studenti Fakulteta in┼żenjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Na osnovu dobijenog modela studenti su solarne klupe koje imaju po dva sede─ça elementa, solarni panel, regulator punjenja, bateriju u kojoj se skladi┼íti energija i ─Źetiri USB izlaza, izradili u CAD softveru i pripremili tehni─Źku dokumentaciju.

solarna klupa

Foto: Grad Kragujevac / Prototipi klupica su izra─Ĺeni od ─Źelika, a kako bi se za┼ítitile od korozije i razli─Źitih vremenskih uslova i plastificirane

Prototipi klupica su izra─Ĺeni od ─Źelika, a kako bi se za┼ítitile od korozije i razli─Źitih vremenskih uslova i plastificirane. Za osvetljenje tokom no─çi sadr┼że ─Źetiri svetle─ça prostora, a s obzirom na to da je solarni panel u ravni sa sede─çim prostorom sedenje na njemu nije dozvoljeno.

Izvor: Grad Kragujevac