Connect with us
Gra─Ĺevina

Na autoputu Bar – Boljare probijena dva tunela. Kinezi slave. (Video)

Na trasi prioritetne deonice autoputa Bar – Boljare probijena su jo┼í dva tunela, Mrki kr┼í i Mala trava. Kako su saop┼ítili iz CRBC-a, do sada je zavr┼íen proboj ┼íest od ukupno 16 tunela na deonici Smokovac – Uva─Ź – Mate┼íevo.

Izvo─Ĺa─Ź radova na oba probijena tunela je kineska kompanija CRBC. Tunel Mrki kr┼í probijen je za deset meseci, a ukupna du┼żina obe cevi ovog tunela je oko 1.4 kilometra, prenosi CDM. Izgradnja tunela Mala trava, ─Źije su cevi du┼żine 1,8 i 1,9 kilometara, po─Źela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najdu┼żi probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u gra─Ĺevinskom smislu.

ÔÇťTuneli Mrki kr┼í i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji tri. Skoro celu ovu sekciju odlikuju izuzetno te┼íki geolo┼íki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovde veliki izazov u gra─Ĺevinskom smisluÔÇť, saop┼íteno je iz kompanije CRBC. Zbog ovoga su Kinezi na veoma zanimljiv na─Źin proslavili proboj tunela.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put. To bi moglo da se promeni za dve godine, kada bi trebalo da bude završena prva deonica autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa.

Prvi auto-put u Crnoj Gori grade Kinezi, a koštaće 809,6 miliona evra.