Connect with us
Građevina

Na autoputu Bar- Boljare probijena dva tunela. Kinezi slave. (Video)

Na trasi prioritetne deonice autoputa Bar – Boljare probijena su još dva tunela, Mrki krš i Mala trava. Kako su saopštili iz CRBC-a, do sada je završen proboj šest od ukupno 16 tunela na deonici Smokovac – Uvač – Mateševo.

Izvođač radova na oba probijena tunela je kineska kompanija CRBC. Tunel Mrki krš probijen je za deset meseci, a ukupna dužina obe cevi ovog tunela je oko 1.4 kilometra, prenosi CDM. Izgradnja tunela Mala trava, čije su cevi dužine 1,8 i 1,9 kilometara, počela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najduži probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u građevinskom smislu.

“Tuneli Mrki krš i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji tri. Skoro celu ovu sekciju odlikuju izuzetno teški geološki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovde veliki izazov u građevinskom smislu“, saopšteno je iz kompanije CRBC. Zbog ovoga su Kinezi na veoma zanimljiv način proslavili proboj tunela.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put. To bi moglo da se promeni za dve godine, kada bi trebalo da bude završena prva deonica autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa.

Prvi auto-put u Crnoj Gori grade Kinezi, a koštaće 809,6 miliona evra.