Connect with us
Energetska efikasnost

SkladiŔtenje energije dobijene iz obnovljivih izvora

Stručnjaci upozoravaju, već godinama unazad, da antropogene emisije gasova sa efektom staklene baÅ”te (GHG) dovode do globalnog zagrevanja.

Ipak, savremeni stil života i zavisnost od električne energije koja se u suŔtini dobija sagorevanjem fosilnih goriva, znatno otežava i usporava smanjivanje ovih emisija, a koje su dodatno porasle proŔle godine.

Dobijanje struje na ovaj način odgovorno je za oko četvrtinu ukupne globalne emisije ovog Å”tetnog gasa Å”to je gledano po sektorima najveći pojedinačni izvor ovih gasova. Zato je i razumljivo da ukoliko bi se postiglo da se sva potrebna energija dobija iz obnovljivih izvora, bez emisije GHG, napravio bi se jedan od ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena. Da bi se ovo realizovalo nephodan nam je bolji način za skladiÅ”tenje energije.

SkladiŔtenje energije

Prelaz na obnovljive izvore energije je, svakako, ogroman izazov, ali nemamo previÅ”e izbora. Naime, činjenica je da emisije gasova sa efektom staklene baÅ”te moraju značajno da se smanje kako bismo izbegli najgore posledice klimatskih promena. Uz to, kada ovaj problem reÅ”imo nećemo samo zaustaviti klimatske promene, već ćemo i uživati u svetu koji je napajan isključivo čistom energijom.

Međutim, to se neće ni moći dogoditi, barem ne u onoj meri u kojoj bismo želeli, dok se ne obezbedi apsolutna opcija za skladiÅ”tenje obnovljive energije, koja će zadovoljiti potrebe potražnje.

Izazovi jesu pred nama, na njihovom reŔavanju radi veliki broj istraživača, naučnika, inženjera, klimatskih aktivista, a ono Ŕto je sada potrebno jeste da i političari preduzmu neophodne mere u razreŔavanju klimatske krize.