Connect with us
Energetska efikasnost

Skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora

Stru─Źnjaci upozoravaju, ve─ç godinama unazad, da antropogene emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte (GHG) dovode do globalnog zagrevanja.

Ipak, savremeni stil ┼żivota i zavisnost od elektri─Źne energije koja se u su┼ítini dobija sagorevanjem fosilnih goriva, znatno ote┼żava i usporava smanjivanje ovih emisija, a koje su dodatno porasle pro┼íle godine.

Dobijanje struje na ovaj na─Źin odgovorno je za oko ─Źetvrtinu ukupne globalne emisije ovog ┼ítetnog gasa ┼íto je gledano po sektorima najve─çi pojedina─Źni izvor ovih gasova. Zato je i razumljivo da ukoliko bi se postiglo da se sva potrebna energija dobija iz obnovljivih izvora, bez emisije GHG, napravio bi se jedan od klju─Źnih koraka u borbi protiv klimatskih promena. Da bi se ovo realizovalo nephodan nam je bolji na─Źin za skladi┼ítenje energije.

Skladištenje energije

Prelaz na obnovljive izvore energije je, svakako, ogroman izazov, ali nemamo previ┼íe izbora. Naime, ─Źinjenica je da emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte moraju zna─Źajno da se smanje kako bismo izbegli najgore posledice klimatskih promena. Uz to, kada ovaj problem re┼íimo ne─çemo samo zaustaviti klimatske promene, ve─ç ─çemo i u┼żivati u svetu koji je napajan isklju─Źivo ─Źistom energijom.

Me─Ĺutim, to se ne─çe ni mo─çi dogoditi, barem ne u onoj meri u kojoj bismo ┼żeleli, dok se ne obezbedi apsolutna opcija za skladi┼ítenje obnovljive energije, koja ─çe zadovoljiti potrebe potra┼żnje.

Izazovi jesu pred nama, na njihovom re┼íavanju radi veliki broj istra┼żiva─Źa, nau─Źnika, in┼żenjera, klimatskih aktivista, a ono ┼íto je sada potrebno jeste da i politi─Źari preduzmu neophodne mere u razre┼íavanju klimatske krize.