Connect with us

Energetska efikasnost

Skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora

Objavljeno

:

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Stručnjaci upozoravaju, već godinama unazad, da antropogene emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) dovode do globalnog zagrevanja.

Ipak, savremeni stil života i zavisnost od električne energije koja se u suštini dobija sagorevanjem fosilnih goriva, znatno otežava i usporava smanjivanje ovih emisija, a koje su dodatno porasle prošle godine.

Dobijanje struje na ovaj način odgovorno je za oko četvrtinu ukupne globalne emisije ovog štetnog gasa što je gledano po sektorima najveći pojedinačni izvor ovih gasova. Zato je i razumljivo da ukoliko bi se postiglo da se sva potrebna energija dobija iz obnovljivih izvora, bez emisije GHG, napravio bi se jedan od ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena. Da bi se ovo realizovalo nephodan nam je bolji način za skladištenje energije.

Skladištenje energije

Prelaz na obnovljive izvore energije je, svakako, ogroman izazov, ali nemamo previše izbora. Naime, činjenica je da emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju značajno da se smanje kako bismo izbegli najgore posledice klimatskih promena. Uz to, kada ovaj problem rešimo nećemo samo zaustaviti klimatske promene, već ćemo i uživati u svetu koji je napajan isključivo čistom energijom.

Međutim, to se neće ni moći dogoditi, barem ne u onoj meri u kojoj bismo želeli, dok se ne obezbedi apsolutna opcija za skladištenje obnovljive energije, koja će zadovoljiti potrebe potražnje.

Izazovi jesu pred nama, na njihovom rešavanju radi veliki broj istraživača, naučnika, inženjera, klimatskih aktivista, a ono što je sada potrebno jeste da i političari preduzmu neophodne mere u razrešavanju klimatske krize.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno