Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: metro i cene stanova, snaga vetra u Srbiji, Koridor 11…

Pro┼íla je jo┼í jedna sedmica u jeku gra─Ĺevinske sezone, a pored redovnih projekata koji su dobili neki epilog, tu su i oni koji ve─ç u najavi imaju odre─Ĺenih posledica.

Planovi za Beogradski metro polako po─Źinju da dobijaju obrise najave po─Źetka radova, a finansiranje ovog zaista velikog projekta, bi─çe, po svemu sude─çi, prepu┼íteno u ruke Francuzima. Tako nas je i sredinom ove sedmice premijerka Srbije Ana Brnabi─ç obavestila da su u toku pregovori i da ─Źak ima vi┼íe kompanija iz Francuske koji bi stali iza izgradnje metroa u glavnom gradu Srbije.

„Nekoliko francuskih kompanija je zainteresovano za taj projekat, mi ─çemo nastaviti da radimo na tome. Radna grupa za beogradski metro postoji na nivou Vlade.Ja se nadam da ─çemo uskoro imati neke konkretne dogovore o tome“, objasnila je premijerka na kraju posete Francuskoj. Ona je rekla da je od 2018, kada su francuske kompanije bile najve─çi investitori u Srbiji, sve vidljivije njihovo prisustvo.

Metro, podzemna ┼żeleznica

Metro

A Metro u Beogradu, pored ogromnih benefita, done─çe i vi┼íe cene stanova u ovom gradu. Mnogima zato deluje ─Źudno ┼íto ─çe prvi deo prve linije i─çi od trenutno nenaseljenog Maki┼íkog polja pa do Pan─Źeva─Źkog mosta.

– Kada smo sa raznim stru─Źnjacima u gradovima koji odavno imaju metro razgovarali o gradnji na┼íeg beogradskog, svi do jednog su nas savetovali: „Kada odredite ┼żeljenu trasu dodajte po jednu-dve stanice dalje sa svake strane jer ─çe taj kraj do┼żiveti veliku ekspanziju“, rekao je za list „Blic“ prvi ─Źovek JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar.

Prva linija metroa i─çi ─çe od Maki┼íkog polja preko Belih voda, Banovog brda, Sajma, „Beograda na vodi“, Trga republike, pored Luke Beograd ka Pan─Źeva─Źkom mostu, a u nastavku sve do Mirijeva. Druga ─çe pak kretati od Mirijeva preko Novog Beograda do Zemuna. Prognozira se da ─çe cene nekretnina u Mirijevu sko─Źiti za najmanje 10-15 posto u odnosu na sada┼ínje. Ipak, ova pove─çanja su samo pretpostavka, pa ─çe se o konkretnim ciframa pri─Źati kada metro bude zavr┼íen.

Ono ┼íto je uvek aktuelna tema, ne samo kod nas ve─ç na globalnom nivou su resursi obnovljive energije i njihova iskori┼í─çenost. Poznato je da potencijali vetra vi┼íestruko prema┼íuju energetske potrebe ─Źoveka, a procene su ─Źak i 200 puta. Ovo je re─Źeno na konferenciji pod nazivom „Osvajanje obnovljivih izvora energije“ u okviru „Karavana za klimu 2“, koju su organizovali ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji sa partnerima.

Vetar je ekolo┼íki prihvatljiv, a ujedno je najsna┼żniji obnovljivi izvor energije. Sa otprilike dva MW opslu┼żi se 1.100 doma─çinstava. Imajmo u vidu da su to tro─Źlana i ─Źetvoro─Źlana doma─çinstva, kao i da dana┼ínji vetrogeneratori mogu da budu snage i do osam MW, pa ─Źak i 10 MW, a o─Źekuje se da budu─çi dostignu 20 MW, objasnio je profesor Vladimir Kati─ç sa Fakulteta tehni─Źkih nauka u Novom Sadu.

On je naglasio da najve─çi potencijal imaju isto─Źna Srbija i ju┼żni Banat. Tako je prose─Źna godi┼ínja snaga vetra u Vr┼ícu 250 W/m2 dok se ukupni energetski potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na oko 1.035 MW. – Klju─Źni problem efikasnosti vetro-generatora je gubitak energije, pa na izlazu imamo svega 25 odsto do 30 odsto po─Źetne energije. Ipak, najefikasnije su trokrake turbine, koje imaju najve─çu snagu. Druga stvar je veliki prostor koji je potreban za postavljanje vetroparka. Na primer, ─Źitavih 600 hektara je potrebno da bi se jedan park od 50 MW, sa 20 vetrogeneratora od 2,5 MW uz postrojenje, bezbednosne koridore i drugo, negde postavio – ka┼że Kati─ç i dodaje i da se mora voditi ra─Źuna, kada se prave turbine i parkovi, o koridorima kojim se kre─çu ptice, o naseljima, rekama, za┼íti─çenim podru─Źjima i nagla┼íava da je potrebno pa┼żljivo planiranje.

PotprđÁdsđÁdnica VladđÁ SrbijđÁ i ministarka gra─ĹđÁvinarstva, saobra─çaja i infrastrukturđÁ, prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, obi┼íla jđÁ ove sedmice radovđÁ na izgradnji auto-puta na Koridoru 11, i poru─Źila da su joj izvo─Ĺa─Źi radova obđÁ─çali da ─çđÁ auto-put od ObrđÁnovca do ─îa─Źka biti pu┼ítđÁn u saobra─çaj 15. avgusta. ÔÇ×Nastavi─çu do samog kraja da pratim svđÁ ┼íto sđÁ radi i da svakog dana ÔÇ×stojim iznad glavđÁÔÇť izvo─Ĺa─Źima radova. Nisam poznata kao nđÁko ko hvali izvo─Ĺa─ŹđÁ, ali jđÁ ─ŹinjđÁnica da smo u prđÁthodnom pđÁriodu imali dosta ki┼íđÁ i da zbog toga radovi nisu mogli biti zavr┼íđÁni do VidovdanaÔÇť, rđÁkla jđÁ tom prilikom resorna ministarka.