Connect with us
Arhitektura

Sutra sve─Źano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA u Kulturnom Centru Beograda

Sve─Źano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA ┬ázakazano je za 26. maj u 19 ─Źasova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju ─çe se prisutnima obratiti┬áIvan Ra┼íkovi─ç, predsednik Dru┼ítva arhitekata Beograda, i Milan ─Éuri─ç, predsednik Udru┼żenja Arhitekata Srbije.

BINU ─çe otvoriti izlo┼żba ÔÇ×Nagrade i konkursi 2021ÔÇô2022ÔÇŁ, koja ─çe trajati do 12. juna 2022. Ova izlo┼żba ─çe predstaviti pobedni─Źka re┼íenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udru┼żenje arhitekata Srbije (UAS) i Dru┼ítvo arhitekata Beograda (DAB). Publika ─çe imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanisti─Źkim predlozima kojima je stru─Źni ┼żiri dodelio prve tri nagrade.

studio AKVS Arhitektura

Foto: Lo┼żionica – nagra─Ĺeni projekat studija AKVS Arhitektura

Na izlo┼żbi ─çe biti zastupljeni konkursi za: deo bloka izme─Ĺu ulica Kralja Milana, Svetozara Markovi─ça, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnjuÔÇôpro┼íirenje postoje─çeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzi─Źke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlo┼żbu ─çe pratiti predavanja i ┼íetnje sa autorima koji ─çe nas, i na izlo┼żbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Muzej savremene umetnosti Beograd Branko Stanojevi─ç

Foto: Muzej savremene umetnosti Beograd – 3D prikaz objekta – nagra─Ĺeni projekat Branko Stanojevi─ç

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izlo┼żbe projekata ÔÇťAnketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade General┼ítabaÔÇŁ, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmi┼íljanje o budu─çnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada General┼ítaba danas se smatra najzna─Źajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovi─ça, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Istog dana od 19 ─Źasova na programu je razgovor povodom izlo┼żbe ÔÇťNagrade i konkursi (2021-2022)ÔÇŁ u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Ra┼íkovi─ç, a u─Źesnici su Milan ─Éuri─ç ( Udru┼żenje arhitektata Srbije), Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet) i Neboj┼ía Anta┼íevi─ç (Dru┼ítvo arhitekata Beograda).

BIRO 81000

Foto: Fakultet Muzi─Źke umetnosti – 3D – enterijer velike koncertne dvorane – nagra─Ĺeni projekat BIRO 81000

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bi─çe predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť (2022)┬á na reprezentativnim izlo┼żbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA ─çe pribli┼żiti javnosti aktuelna de┼íavanja na arhitektonskoj sceni,┬á koja c╠üe uticati na fizionomiju i buduc╠ünost ┼żivota i izgleda gradova kod nas i u svetu. Me─Ĺu ostalim aktivnostima su BINA programi izlo┼żbi, ┼íetnji, radionica,┬áfilm,┬ádiskusije, predavanja autora nagra─Ĺenih re┼íenja, i ostali zanimljivi doga─Ĺaji.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs