Connect with us
Materijali

Pravilno farbanje i odr┼żavanje stolarije

┼Żivotni vek svakog materijala i elementa zavisi od njegovih karakteristika, ali i odr┼żavanja. Farbanje i lakiranje stolarije ─Źini vi┼íe od estetike, direktno uti─Źe na njihovu dugove─Źnost, ukoliko se pravilno izvede.

Farbanje i lakiranje stolarije mo┼że biti posao koji ve─çina nas mo┼że da izvede, s tim da je potrebno dobro se pripremiti. Taj posao nije lak, a ni brz, zahteva dosta preciznosti i strpljenja, ali koje se isplati. Postoji nekoliko na─Źina na koje je mogu─çe to raditi, ali ono ┼íto je zajedni─Źko svima je priprema.

Spoljašnja zaštita od sunca, roletne

Spoljašnja zaštita od sunca, roletne

Prvo je potrebno za┼ítiti sve ostale pov┼íine, jer ovaj posao jeste musav. Podove, name┼ítaj, zidove, po┼żeljno je skloniti ┼íto vi┼íe, prekriti, i stolariju uokviriti krep trakom kako boja ne bi prelazila van ┼żeljenih povr┼íina. Drugi klju─Źni korak je pripremiti samu stolariju, jer od toga direktno zavisi i kakav ─çe biti finalan rezultat. To je deo posla kojem se treba posvetiti, jer ako se sam temelj ne postavi dobro, pada cela ku─ça. Prvenstveno, potrebno je ukloniti staru boju i slojeve laka.

Ukoliko je stolarija prefarbana vi┼íe puta, potrebno je boju skinutu sve do drveta. Ako je farba ispucala, onda se ta mesta mogu i oguliti, dok tamo gde stoji ─Źvrsto, mo┼że se samo finom ┼ímirglom matirati, kako bi se stvorila podloga za novi sloj boje. Stara farba se mo┼że skinuti i fenom i ┼ípahlom, ili hemijskim sredstavima koja je razgra─Ĺuju, mada je hemijski put onaj koji se najre─Ĺe bira, zbog agresivnosti tih sredstava i vremena koje je potrebno da se drvo provetri pre dalje obrade. Slojevi laka se mogu spaliti ili otopiti. Ukoliko se pale, potrebna je grejalica i na taj na─Źin se lak zagreva i zatim uklanja lopaticom. Otapanje se vr┼íi sredstvima specijalno namenjenim za tu svrhu, i u zavisnosti od debljine laka taj proces otapanja jednog sloja mo┼że trajati od jednog pa i do pet minuta. Dalje korake pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com