Connect with us
Materijali

Pravilno farbanje i održavanje stolarije

Životni vek svakog materijala i elementa zavisi od njegovih karakteristika, ali i održavanja. Farbanje i lakiranje stolarije čini više od estetike, direktno utiče na njihovu dugovečnost, ukoliko se pravilno izvede.

Farbanje i lakiranje stolarije može biti posao koji većina nas može da izvede, s tim da je potrebno dobro se pripremiti. Taj posao nije lak, a ni brz, zahteva dosta preciznosti i strpljenja, ali koje se isplati. Postoji nekoliko načina na koje je moguće to raditi, ali ono što je zajedničko svima je priprema.

Spoljašnja zaštita od sunca, roletne

Spoljašnja zaštita od sunca, roletne

Prvo je potrebno zaštiti sve ostale povšine, jer ovaj posao jeste musav. Podove, nameštaj, zidove, poželjno je skloniti što više, prekriti, i stolariju uokviriti krep trakom kako boja ne bi prelazila van željenih površina. Drugi ključni korak je pripremiti samu stolariju, jer od toga direktno zavisi i kakav će biti finalan rezultat. To je deo posla kojem se treba posvetiti, jer ako se sam temelj ne postavi dobro, pada cela kuća. Prvenstveno, potrebno je ukloniti staru boju i slojeve laka.

Ukoliko je stolarija prefarbana više puta, potrebno je boju skinutu sve do drveta. Ako je farba ispucala, onda se ta mesta mogu i oguliti, dok tamo gde stoji čvrsto, može se samo finom šmirglom matirati, kako bi se stvorila podloga za novi sloj boje. Stara farba se može skinuti i fenom i špahlom, ili hemijskim sredstavima koja je razgrađuju, mada je hemijski put onaj koji se najređe bira, zbog agresivnosti tih sredstava i vremena koje je potrebno da se drvo provetri pre dalje obrade. Slojevi laka se mogu spaliti ili otopiti. Ukoliko se pale, potrebna je grejalica i na taj način se lak zagreva i zatim uklanja lopaticom. Otapanje se vrši sredstvima specijalno namenjenim za tu svrhu, i u zavisnosti od debljine laka taj proces otapanja jednog sloja može trajati od jednog pa i do pet minuta. Dalje korake pročitajte na sledećem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com