Connect with us
Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Podsticaji i olakšice za privrednike, Leskovac sređuju trg

Objavljeno

:

Konferencija, PKS

U sedmici iza nas pisalo se o najavama nekih projekata koji nas očekuju od proleća, ali akcenat je ipak stavljen na podsticaje i olakšice za privrednike.

Predstavljene mere podsticaja za zapošljavanje i olakšano poslovanje

U Privrednoj komori Srbije na konferenciji za medije, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Siniša Mali, ministar finansija predstavili su javnosti predloge mera za zapošljavanje Vlade Republike Srbije kao i predloge izmena zakona koji će doprineti efikasnijem poslovanju.

Prva mera odnosi se na građane koji nisu boravili u Srbiji u prethodne dve godine, a kojima se, ukoliko se vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto, u trajanju od narednih pet godina.

On je, takođe, najavio uvođenje „ testa samostalnosti“ za preduzetnika koji će biti uveden od 1. januara 2020. izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koji će podrazumevati set kriterijuma. „Na taj način želimo da utvrdimo da li je neko angažovan kao pravi preduzetnik, ili kao zamena za zaposlenog. Neki od kriterijuma biće da li pretežni nivo prihoda ostvaruje od jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika“, rekao je resorni ministar. Na konferenciji je predstavljena još jedna novina – uvođenje e-faktura, koje će biti obavezno od 1. januara 2022. godine.

Primena digitalnih alata doprinosi uspešnom poslovanju

Kontinuirana primena digitalnih alata i efikasan proces digitalne transformacije ključ su uspešnog poslovanja malih i srednjih preduzeća i jačanja konkurentnosti na globalnom tržištu, istaknuto je na otvaranju prve Digitalne akademije Evrokomora (Eurochambres), realizovane uz podršku Privredne komore Srbije. Cilj nam je da definišemo mapu puta i kreiramo zajedničku platformu koja će pomoći tradicionalnim biznis modelima da se modernizuju i kompanijama da budu konkurentnije. Digitalna tranformacija nam je zajednički izazov, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomra.

Ovaj dvodnevni skup okupio je eksperte privrednih komora, članica Evrokomora, u oblasti digitalizacije, a sa ciljem kreiranja prvog Eurochambres digitalnog alata, koji je ujedno i podrška kompanijama da digitalizuju i unaprede poslovne procese.

Digitalna transformacija neophodna je, kako je rečeno na skupu, da bi firme uspešno internacionalizovale poslovanje i povećale izvoz, ali i poboljšale interne procese i ojačale na domaćem tržištu.

JP Urbanizam i izgradnja, Leskovac

JP Urbanizam i izgradnja Leskovac

Leskovac uskoro sređuje centralni gradski trg

U toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača, a javno otvaranje ponuda zakazano je za ponedeljak, 30. septembra ove godine. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 dana.

Inače, realizacija ovog projekta započela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tadašnja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog rešenja za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih više od deset, su otkupljeni. Na osnovu pomenutih rešenja i uz angažovanje stručnog konsultanta sa Beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izrađen je Urbanistički projekat za blok 1 – Uređenje trga parka i ostalih javnih površina, potvrđen marta 2015. godine.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost4 sedmice ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno