Connect with us
Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Podsticaji i olakÅ”ice za privrednike, Leskovac sređuju trg

U sedmici iza nas pisalo se o najavama nekih projekata koji nas očekuju od proleća, ali akcenat je ipak stavljen na podsticaje i olakÅ”ice za privrednike.

Predstavljene mere podsticaja za zapoŔljavanje i olakŔano poslovanje

U Privrednoj komori Srbije na konferenciji za medije, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i SiniÅ”a Mali, ministar finansija predstavili su javnosti predloge mera za zapoÅ”ljavanje Vlade Republike Srbije kao i predloge izmena zakona koji će doprineti efikasnijem poslovanju.

Prva mera odnosi se na građane koji nisu boravili u Srbiji u prethodne dve godine, a kojima se, ukoliko se vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto, u trajanju od narednih pet godina.

On je, takođe, najavio uvođenje ā€ž testa samostalnostiā€œ za preduzetnika koji će biti uveden od 1. januara 2020. izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koji će podrazumevati set kriterijuma. ā€žNa taj način želimo da utvrdimo da li je neko angažovan kao pravi preduzetnik, ili kao zamena za zaposlenog. Neki od kriterijuma biće da li pretežni nivo prihoda ostvaruje od jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godiÅ”nji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavrÅ”avanje za preduzetnikaā€œ, rekao je resorni ministar. Na konferenciji je predstavljena joÅ” jedna novina – uvođenje e-faktura, koje će biti obavezno od 1. januara 2022. godine.

Primena digitalnih alata doprinosi uspeŔnom poslovanju

Kontinuirana primena digitalnih alata i efikasan proces digitalne transformacije ključ su uspeÅ”nog poslovanja malih i srednjih preduzeća i jačanja konkurentnosti na globalnom tržiÅ”tu, istaknuto je na otvaranju prve Digitalne akademije Evrokomora (Eurochambres), realizovane uz podrÅ”ku Privredne komore Srbije. Cilj nam je da definiÅ”emo mapu puta i kreiramo zajedničku platformu koja će pomoći tradicionalnim biznis modelima da se modernizuju i kompanijama da budu konkurentnije. Digitalna tranformacija nam je zajednički izazov, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomra.

Ovaj dvodnevni skup okupio je eksperte privrednih komora, članica Evrokomora, u oblasti digitalizacije, a sa ciljem kreiranja prvog Eurochambres digitalnog alata, koji je ujedno i podrŔka kompanijama da digitalizuju i unaprede poslovne procese.

Digitalna transformacija neophodna je, kako je rečeno na skupu, da bi firme uspeÅ”no internacionalizovale poslovanje i povećale izvoz, ali i poboljÅ”ale interne procese i ojačale na domaćem tržiÅ”tu.

JP Urbanizam i izgradnja, Leskovac

JP Urbanizam i izgradnja Leskovac

Leskovac uskoro sređuje centralni gradski trg

U toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača, a javno otvaranje ponuda zakazano je za ponedeljak, 30. septembra ove godine. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 dana.

Inače, realizacija ovog projekta započela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tadaÅ”nja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog reÅ”enja za urbanističko-arhitektonsko reÅ”enje uređenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih viÅ”e od deset, su otkupljeni. Na osnovu pomenutih reÅ”enja i uz angažovanje stručnog konsultanta sa Beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izrađen je Urbanistički projekat za blok 1 – Uređenje trga parka i ostalih javnih povrÅ”ina, potvrđen marta 2015. godine.