Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Podsticaji i olak┼íice za privrednike, Leskovac sre─Ĺuju trg

U sedmici iza nas pisalo se o najavama nekih projekata koji nas o─Źekuju od prole─ça, ali akcenat je ipak stavljen na podsticaje i olak┼íice za privrednike.

Predstavljene mere podsticaja za zapošljavanje i olakšano poslovanje

U Privrednoj komori Srbije na konferenciji za medije, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Siniša Mali, ministar finansija predstavili su javnosti predloge mera za zapošljavanje Vlade Republike Srbije kao i predloge izmena zakona koji će doprineti efikasnijem poslovanju.

Prva mera odnosi se na gra─Ĺane koji nisu boravili u Srbiji u prethodne dve godine, a kojima se, ukoliko se vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje osnovica za obra─Źun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto, u trajanju od narednih pet godina.

On je, tako─Ĺe, najavio uvo─Ĺenje ÔÇ× testa samostalnostiÔÇť za preduzetnika koji ─çe biti uveden od 1. januara 2020. izmenama Zakona o porezu na dohodak gra─Ĺana koji ─çe podrazumevati set kriterijuma. ÔÇ×Na taj na─Źin ┼żelimo da utvrdimo da li je neko anga┼żovan kao pravi preduzetnik, ili kao zamena za zaposlenog. Neki od kriterijuma bi─çe da li prete┼żni nivo prihoda ostvaruje od jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada ─çe preduzetnik koristiti godi┼ínji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stru─Źno usavr┼íavanje za preduzetnikaÔÇť, rekao je resorni ministar. Na konferenciji je predstavljena jo┼í jedna novina – uvo─Ĺenje e-faktura, koje ─çe biti obavezno od 1. januara 2022. godine.

Primena digitalnih alata doprinosi uspešnom poslovanju

Kontinuirana primena digitalnih alata i efikasan proces digitalne transformacije klju─Ź su uspe┼ínog poslovanja malih i srednjih preduze─ça i ja─Źanja konkurentnosti na globalnom tr┼żi┼ítu, istaknuto je na otvaranju prve Digitalne akademije Evrokomora (Eurochambres), realizovane uz podr┼íku Privredne komore Srbije. Cilj nam je da defini┼íemo mapu puta i kreiramo zajedni─Źku platformu koja ─çe pomo─çi tradicionalnim biznis modelima da se modernizuju i kompanijama da budu konkurentnije. Digitalna tranformacija nam je zajedni─Źki izazov, rekao je Marko ─îade┼ż, predsednik PKS i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomra.

Ovaj dvodnevni skup okupio je eksperte privrednih komora, ─Źlanica Evrokomora, u oblasti digitalizacije, a sa ciljem kreiranja prvog Eurochambres digitalnog alata, koji je ujedno i podr┼íka kompanijama da digitalizuju i unaprede poslovne procese.

Digitalna transformacija neophodna je, kako je re─Źeno na skupu, da bi firme uspe┼íno internacionalizovale poslovanje i pove─çale izvoz, ali i pobolj┼íale interne procese i oja─Źale na doma─çem tr┼żi┼ítu.

JP Urbanizam i izgradnja, Leskovac

JP Urbanizam i izgradnja Leskovac

Leskovac uskoro sre─Ĺuje centralni gradski trg

U toku je postupak javne nabavke za izbor izvo─Ĺa─Źa, a javno otvaranje ponuda zakazano je za ponedeljak, 30. septembra ove godine. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvo─Ĺenja radova od 360 dana.

Ina─Źe, realizacija ovog projekta zapo─Źela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tada┼ínja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog re┼íenja za urbanisti─Źko-arhitektonsko re┼íenje ure─Ĺenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih vi┼íe od deset, su otkupljeni. Na osnovu pomenutih re┼íenja i uz anga┼żovanje stru─Źnog konsultanta sa Beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izra─Ĺen je Urbanisti─Źki projekat za blok 1 – Ure─Ĺenje trga parka i ostalih javnih povr┼íina, potvr─Ĺen marta 2015. godine.