Connect with us
Arhitektura

Otvorena BINA izlo┼żba ÔÇ×BETA Enough is enoughÔÇť u Kolektivu arhitekata

U ─Źetvrtak, 13. maja u u Kolektivu Arhitekata (Drin─Źi─çeva 20), otvorena je izlo┼żba ÔÇ×Beta_Enough is enoughÔÇŁ. Ovaj program posve─çen je Bijenalu arhitekture u Temi┼ívaru – Beta 2020, koje je bilo odr┼żano izme─Ĺu 25. septembra i 25. oktobra pro┼íle godine. Trec╠üe izdanje se bavilo temom odgovornosti za sada┼ínju i buduc╠üu izgra─Ĺenu, a jo┼í neizgra─Ĺenu ┼żivotnu sredinu, u poku┼íaju da postane platforma koja artikuli┼íe stav prema sve vec╠üim pritiscima (ekolo┼íkim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, itd.) koje gradnja objekata generi┼íe.

izlo┼żba

Foto: BINA promo / Izlo┼żba ÔÇ×Beta_Enough is enoughÔÇŁ

Aleksandra Trofin, koordinatorka Bete i go┼í─ça ovogodi┼ínje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, o nazivu izlo┼żbe je rekla: ÔÇ×Jedno zna─Źenje je dosta je dosta, jer ne mo┼żemo vi┼íe da gradimo na ovaj na─Źin, po┼íto gra─Ĺevinska industrija proizvodi ogromnu koli─Źinu otpada. Ali tako─Ĺe, dosta je i dovoljno, jer ve─ç imamo dovoljno svega da gradimo. Ne treba nam ni┼íta vi┼íe. Trebalo bi da obnovimo ono ┼íto imamo, i ponovo ga iskoristimo. Ova izlo┼żba pokazuje veliki broj primera da mo┼żete zaista mnogo da uradite s onim ┼íto imate. Ako stupite u kontakt s ljudima koji ve─ç razmi┼íljaju na taj na─Źin, mo┼żete promeniti paradigmu i uraditi ne┼íto druga─Źije. To jeste izazov, ali nije nemogu─çeÔÇť.

izlo┼żba

Foto: BINA promo / Tim iz Temišvara

Izlo┼żba dvogodi┼ínjeg izdanja ÔÇ×Enough IS EnoughÔÇť, koju su uredile arhitekte Anca Cioarec Brindusa Tudor i Ilka Rubi, predstavlja na desetine projekata – lokalnih i me─Ĺunarodnih – koje su izradili arhitekti kojima nije bilo dovoljno da ─Źekaju re┼íenja ÔÇ×od vrha nadoleÔÇť i prona┼íli su sopstveni na─Źini kori┼íc╠üenja onoga ┼íto vec╠ü postoji. Njihova dela isti─Źu na─Źine na koje se na┼ía planeta mo┼że tretirati s po┼ítovanjem i odgovorno┼íc╠üu – prema ┼żivotnoj sredini, ekonomiji i dru┼ítvu u celini. Kroz izlo┼żbu ─çe voditi go┼í─ça iz Rumunije, Aleksandra Marija Rigler.

┼áesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA odr┼żava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodi┼ínjeg BINA programa je Beogradska ┼íkola stanovanja, koja svojom ┼íirinom obuhvata brojne podteme.

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs