Connect with us
Materijali

AUSTROTHERM – Interna i eksterna kontrola kvaliteta proizvoda

Kvalitet proizvoda kao čuvar renomea brenda i preduzeća

SRPSKI I REGIONALNI LIDER U PROIZVODNJI TERMOIZOLACIONIH MATERIJALA PUNO PAŽNJE POKLANJA INTERNOJ I EKSTERNOJ KONTROLI KVALITETA SVOJIH PROIZVODA KOJI NASTAJU U FABRIČKIM POSTROJENJIMA U VALJEVU, NIŠU I SRBOBRANU.

Austrotherm d.o.o. u Srbiji proizvodi termoizolacione ploče od ekspandiranog (EPS) i od ekstrudiranog (XPS) polistirena. Ove prve, ploče od stiropora, proizvode se u sva tri srpska fabrička postrojenja ovog proizvođača – u Valjevu, Nišu i u Srbobranu – dok se XPS-ploče proizvode isključivo u fabrici u Nišu.

Interna kontrola kvaliteta proizvoda se obavlja u kompanijskoj laboratoriji u Nišu. Ona se po svom sadržaju i obimu minimalno razlikuje u zavisnosti od toga da li su u pitanju EPS-ploče ili XPS-ploče.
Mere obuhvataju:

 • EN 822 – ispitivanje dužine i širine ploča
 • EN 823 – ispitivanje debljine ploča
 • EN 824 – ispitivanje ugaonosti (24 puta na dan)
 • EN 826 – ispitivanje pritisne čvrstoće i modula elastičnosti
 • EN 1602 – određivanje zapreminske mase
 • EN 1604 – određivanje dimenzionalne stabilnosti na određenoj temperaturi i pri određenoj vlažnosti
 • EN 1605 – određivanje deformacije u određenim uslovima opterećenja i temperature
 • EN 12667 – određivanje koeficijenta toplotne provodljivosti i toplotnog otpora metodom vrućih ploča i merenjem toplotnog protoka
 • DIN EN ISO 11925-2 i EN 13501-1 – ispitivanje ponašanja materijala na dejstvo otvorenog plamena i klasifikacija materijala na osnovu rezultata testa
 • EN 1607 – određivanje zatezne čvrstoće perpedikularno na površinu
 • EN 12089 – određivanje savojne čvrstoće (samo za EPS-ploče)
 • ISO 4590-1 – određivanje zatvorenosti ćelijske strukture piknometrom i mikroskopsko određivanja broja zatvorenih ćelija (samo za XPS-ploče).

Eksterna kontrola kvaliteta proizvoda obuhvata ispitivanja u domaćem „IMS“-u (Institut za ispitivanje materijala a.d.) za oba tipa ploča, odnosno u isto vreme i u nemačkom institutu „FIW“ (Forschungsinstitut für Wärmeschutz e.V.) kada su u pitanju samo XPS-ploče, koje se u značajnim količinama izvoze iz Srbije u inostranstvo, u velikom obimu i u zemlje Evropske unije.

Austrotherm sertifikati

Austrotherm sertifikati

Beogradski „IMS“ je već decenijama tradicionalna institucija i adresa na kojoj se ispituju najrazličitije karakteristike široke palete građevinskih, pa samim tim i termoizolacionih proizvoda. Austrotherm d.o.o. ispituje za oba tipa svojih ploča (i za sve kategorije u okviru oba tipa) koeficijente toplotne provodljivosti, kao najbitnije termoizolacione karakteristike materijala, ali i sijaset drugih fizičko-mehaničkih svojstava svih EPS i XPS ploča (nasipnu gustinu, dimenzionu stabilnost, razne vrste čvrstoća, difuziju vodene pare, upijanje vode itd.). Sve ovo se čini, tj. ponavlja na svake dve godine. Osim toga, odnedavno je „IMS“ i u posedu akreditacije za ispitivanje protivpožarnih karakteristika – određivanje zapaljivosti proizvoda – i za klasifikaciju na osnovu rezultata reakcije, shodno standardu SRPS EN 13501-1, pa je Austrotherm d.o.o. to iskoristio za relevantno ispitivanje ne samo za oba tipa svojih fasadnih EPS-ploča, već i za isto takvo ispitivanje kontaktnog sistema za fasadu („ETICS“), sačinjenog od fasadne termoizolacione ploče marke „Austrotherm“ i svih ostalih komponenata proizvodne marke „Baumit“, inače na globalnom nivou sestrinske kompanije i članice istog austrijskog koncerna „Schmid Industrie Holding“.

Nemački „FIW“ (Grefeling, blizu Minhena) ima višedecenijsku saradnju sa celokupnom grupacijom „Austrotherm International“, a u poslednjih desetak godina i sa srpskim preduzećem Austrotherm d.o.o. Tamo su ispitani svi tipovi XPS-ploča ovog proizvođača, u širokom spektru debljina, a ugled i renome kojeg ovaj institut uživa širom Evrope, pa samim tim i sva dokumentacija koja se izda od strane tog instituta, omogućava srpskom proizvođaču nesmetani izvoz proizvoda i poslovanje širom Evropske unije.

Austrotherm XPS top ploče

Austrotherm XPS top ploče

AUSTROTHERM d.o.o.
predstavništvo za Beograd
(kancelarija za marketinško-tehničku podršku)
Arčibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs