Connect with us
Budu─çnost

Kako postati kupac – proizvo─Ĺa─Ź elektri─Źne energije?

Kori┼í─çenje solarne energije kroz pristup KUPAC – PROIZVO─ÉA─î, GIZ koorganizator panel diskusije 14.10., na SEE ENERGY konferenciji.

Kako postati kupac-proizvo─Ĺa─Ź elektri─Źne energije? Solarni paneli – od ideje, finansiranja i instalacije, zakonodavnih i regulatornih okvira

Gra─Ĺani Srbije i privreda dobili su mogu─çnost da postanu kupci-proizvo─Ĺa─Źi (prozjumeri) elektri─Źne energije. Ovaj status omogu─çava im da mogu da proizvode elektri─Źnu energiju za sopstvenu potro┼ínju, ali i da proizvedene vi┼íkove, koje ne potro┼íe odmah ÔÇťskladi┼íteÔÇŁ u elektroenergetskom sistemu i ÔÇťpovukuÔÇŁ ih kada im potro┼ínja bude ve─ça od proizvodnje.

Kako to zaista izgleda u praksi i koji su zakonodavni i regulatorni okviri, prvi koraci, mogu─çnosti finansiranja i kako izabrati potrebnu tehnologiju i projektanta?

Odgovorima na ova pitanja 14. oktobra, u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu, bavi─çe se panel „Kori┼í─çenje solarne energije kroz pristup KUPAC – PROIZVO─ÉA─î“ (PROGRAM) u organizaciji Nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ, koji ─çe se odr┼żati u okviru dvodnevne investicione konferencije SEE ENERGY- Connect & Supply V 2022 na temu: ÔÇ×Zapadni Balkan u energetskoj tranzicijiÔÇŁ (13-14. oktobar, Sheraton, Novi Sad)

REGISTRACIJA je obavezna i bez kotizacije, a svoje mesto mo┼żete rezervisati popunjavanjem registracionog formulara na slede─çem linku – REGISTRUJ SE.

U prvoj sesiji ÔÇ×Zakonodavni i regulatorni okvir u oblasti KUPAC- PROIZVO─ÉA─îÔÇŁ, Ministarstvo rudarstva i energetike, Elektroprivreda i Elektrodistribucija Srbije, kao i Ministarstvo finansija predstavi─çe trenutne uredbe o kriterijumima, uslovima i na─Źinu obra─Źuna potra┼żivanja i obaveza izme─Ĺu kupaca-proizvo─Ĺa─Źa i snabdeva─Źa.

INOVACIJE: Lansiranje solarnog kalkulatora – Izra─Źunaj pomo─çu aplikacije kapacitet svoje solarne instalacije, idejni tvorac, Milena Milosavljevi─ç, konsultant za energetiku.

U drugoj sesiji posve─çenoj FINANSIRANJU SOLARNIH PANELA, ProCredit, ERSTE i OTP banka predstavi─çe svoje kreditne linije, dok ─çe Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Ministarstvo finansija predstaviti pomo─ç dr┼żave i subvencije u okviru bespovratnih sredstava. O vrednosti osiguranja svakog projekta pri─Źa─çe nam predstavnik Dru┼ítva za posredovanje u osiguranju ACB, ekskluzivni korespodent Aon Korporacije.

SESIJA: TEHNOLOGIJE i inovacije solarnih panela – kompanije EnergyNet, MT Komex i generalni sponzor konferencije kompanija Viessmann predstavi─çe svoje usluge i tehnologije, ali i iskustvo u dosada┼ínjoj vi┼íegodi┼ínjoj praksi.

Premijerno na SEE ENERGY

INOVACIJA – Sistem za krajnje korisnike: SE365.com konfigurator – web platforma koja krajnjem korisniku pru┼ża razumljivo i jednostavno obave┼ítenje. Saznajte vi┼íe o funkciji, prednostima i sa kojim sistemima grejanja se fotonaponski sistem mo┼że najbolje kombinovati i to putem web platforme koja ─çe premijerno biti predstavljena od strane Viessmann kompanije i direktora g. Bojana Gruji─Źkog.

Projekat ÔÇ×Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u SrbijiÔÇť na SEE ENERGY konferenciji

U ime Vlade Savezne Republike Nema─Źke i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Deutsche Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit GIZ – Nema─Źka organizacija za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ sprovodi program ÔÇ×Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u SrbijiÔÇŁ u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije kroz Sporazum o sprovo─Ĺenju projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Cilj konferencije je da svim zainteresovanim gra─Ĺanima, industriji i privredi pru┼żi relevantne informacije u potencijalnoj investiciji solarnih panela, predstavi zakonodavne i regulatorne okvire, ponudi projektante i tehnologiju samih fotonaponskih sistema, kao i izvore finansiranja. Doga─Ĺaj je dvodnevan i pored teme solarne energije posebna pa┼żnja je posve─çena i na ostale, podjednako va┼żne obnovljive izvore energije – OIE u sistemima daljinskog grejanja i hla─Ĺenja, Zelena tranzicija i obaveze iz zelene agende, Elektromobilnost.

Vi┼íe informacija mo┼żete prona─çi na LINKU

Serbio logo

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000 Novi Sad
+381 21 382 35 33
office@serbio.rs
www.serbio.rs