Connect with us
Budućnost

Kako postati kupac-proizvođač električne energije?

solarni paneli

Korišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC – PROIZVOĐAČ, GIZ koorganizator panel diskusije 14.10., na SEE ENERGY konferenciji

Kako postati kupac-proizvođač električne energije? Solarni paneli – od ideje, finansiranja i instalacije, zakonodavnih i regulatornih okvira

Građani Srbije i privreda dobili su mogućnost da postanu kupci-proizvođači (prozjumeri) električne energije. Ovaj status omogućava im da mogu da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, ali i da proizvedene viškove, koje ne potroše odmah “skladište” u elektroenergetskom sistemu i “povuku” ih kada im potrošnja bude veća od proizvodnje.

Kako to zaista izgleda u praksi i koji su zakonodavni i regulatorni okviri, prvi koraci, mogućnosti finansiranja i kako izabrati potrebnu tehnologiju i projektanta?

Odgovorima na ova pitanja 14. oktobra, u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu, baviće se panel „Korišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC – PROIZVOĐAČ“ (PROGRAM) u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koji će se održati u okviru dvodnevne investicione konferencije SEE ENERGY- Connect & Supply V 2022 na temu: „Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji” (13-14. oktobar, Sheraton, Novi Sad)

REGISTRACIJA je obavezna i bez kotizacije, a svoje mesto možete rezervisati popunjavanjem registracionog formulara na sledećem linku – REGISTRUJ SE.

U prvoj sesiji „Zakonodavni i regulatorni okvir u oblasti KUPAC- PROIZVOĐAČ”, Ministarstvo rudarstva i energetike, Elektroprivreda i Elektrodistribucija Srbije, kao i Ministarstvo finansija predstaviće trenutne uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

INOVACIJE: Lansiranje solarnog kalkulatora – Izračunaj pomoću aplikacije kapacitet svoje solarne instalacije, idejni tvorac, Milena Milosavljević, konsultant za energetiku.

U drugoj sesiji posvećenoj FINANSIRANJU SOLARNIH PANELA, ProCredit, ERSTE i OTP banka predstaviće svoje kreditne linije, dok će Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Ministarstvo finansija predstaviti pomoć države i subvencije u okviru bespovratnih sredstava. O vrednosti osiguranja svakog projekta pričaće nam predstavnik Društva za posredovanje u osiguranju ACB, ekskluzivni korespodent Aon Korporacije.

SESIJA: TEHNOLOGIJE i inovacije solarnih panela – kompanije EnergyNet, MT Komex i generalni sponzor konferencije kompanija Viessmann predstaviće svoje usluge i tehnologije, ali i iskustvo u dosadašnjoj višegodišnjoj praksi.

Premijerno na SEE ENERGY

INOVACIJA – Sistem za krajnje korisnike: SE365.com konfigurator – web platforma koja krajnjem korisniku pruža razumljivo i jednostavno obaveštenje. Saznajte više o funkciji, prednostima i sa kojim sistemima grejanja se fotonaponski sistem može najbolje kombinovati i to putem web platforme koja će premijerno biti predstavljena od strane Viessmann kompanije i direktora g. Bojana Grujičkog.

Projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ na SEE ENERGY konferenciji

U ime Vlade Savezne Republike Nemačke i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ sprovodi program „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji” u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije kroz Sporazum o sprovođenju projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Cilj konferencije je da svim zainteresovanim građanima, industriji i privredi pruži relevantne informacije u potencijalnoj investiciji solarnih panela, predstavi zakonodavne i regulatorne okvire, ponudi projektante i tehnologiju samih fotonaponskih sistema, kao i izvore finansiranja. Događaj je dvodnevan i pored teme solarne energije posebna pažnja je posvećena i na ostale, podjednako važne obnovljive izvore energije – OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, Zelena tranzicija i obaveze iz zelene agende, Elektromobilnost.

Više informacija možete pronaći na LINKU

Serbio logo

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000 Novi Sad
+381 21 382 35 33
office@serbio.rs
www.serbio.rs