Connect with us
Novosti

Republika Srbija i Republika Srpska – potpisan memorandum o saradnji u oblasti energetike

Ministri energetike Republike Srbije i Republike Srpske – Aleksandar Antić i Petar Đokić, potpisali su 28.8.2018. godine, na zajedničkoj sednici dve Vlade u Trebinju, Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine. Investicija je procenjena na oko 200 miliona evra.

Reč je o hidrocentrali Foča i hidrocentrali Paunci, a ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da će obe hidrocentrale biti snage između 90 i 95 megavata, te da predstoji kompletiranje dokumentacije i razgovori oko finansiranja.

Republika Srbija i Republika Srpska - potpisan memorandum o saradnji u oblasti energetike

Republika Srbija i Republika Srpska – potpisan memorandum o saradnji u oblasti energetike

Jedna od tema koja je obeležila današnju sednicu dve vlade je i Memorandum o saradnji u energetici, koji je izuzetno značajan za našu ukupnu saradnju“, rekao je ministar Antić.
On je objasnio da je precizirano da taj projekat zajednički razvijaju Elektroprivreda Republike Srpske i EPS, a dogovor je da već u septembru počne kompletiranje dokumentacije za hidroelektranu Paunci, za koju Antić navodi da je uglavnom završena.

Kad je hidrocentrala Foča u pitanju, ima još nekoliko koraka koje treba realizovati kako bi Elektroprivreda Republike Srpske u najkraćem roku, mi se nadamo da to može ove godine da se realizuje, podnela zahtev za dobijanje koncesije koja je osnov za dalji razvoj projekta“, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U međuvremenu, dodao je, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske nastavljaju da rade na kompletiranju dokumentacije, kao i na formiranju zajedničkog preduzeća koje će razvijati taj projekat.

Nastavićemo da razgovaramo i o projektima na srednjem i donjem toku Drine, ali krećemo sa prvim velikim zajedničkim energetskim projektima za koje mislim da su od izuzetnog značaja za energetsku situaciju i u Srpskoj i u Srbiji“, naglasio je ministar Antić.

Izvor, tekst i fotografije: www.mre.gov.rs – Ministarstvo rudarstva i energetike