Connect with us
Novosti

Dekarbonizacija Srbije na Me─Ĺunarodnom kongresu i izlo┼żbi o KGH

52. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH odr┼żani su 1ÔÇô3. decembra 2021. u beogradskom Belexpocentru. Generalni pokrovitelj je kompanija Elcom Trade, Beograd, pokrovitelj izlo┼żbe je TROX Austria GmbH, Predstavni┼ítvo Srbija, doma─çin koktela dobrodo┼ílice je Delta term, Beograd, a pokrovitelj obele┼żavanja 50 godina Dru┼ítva za KGH je Energy Net, Ka─ç. Preko 1600 registrovanih u─Źesnika posetilo je izlo┼żbu sa preko 100 ┼ítandova i pratilo izlaganje u salama, a preko 130 u─Źesnika iz zemlje i sveta pratilo je simultano prevo─Ĺen program preko svojih ra─Źunara. Na tradicionalnoj sve─Źanoj ve─Źeri, drugog dana skupa, dodeljena su godi┼ínja priznanja Dru┼ítva za KGH. Veliku medijsku podr┼íku ovogodi┼ínjem skupu dali su In┼żenjerska komora Srbije, Energetski portal, Grenef i Ve─Źernje novosti.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Prof. dr Branislav Todorovi─ç, predsednik Dru┼ítva za KGH, pozdravio je u─Źesnike tradicionalnog skupa

Sve─Źano otvaranje ovogodi┼ínjeg skupa vodio je prof. dr Milovan ┼Żivkovi─ç, potpredsednik SMEITS-a koji je posle pozdravnih re─Źi mikrofon dao prof. dr Branislavu Todorovi─çu, predsedniku Dru┼ítva za KGH. Profesor Todorovi─ç je izrazio veliko zadovoljstvo ┼íto se skup odr┼żava i u┼żivo i onlajn, uz u─Źe┼í─çe velikog broja firmi na prate─çoj izlo┼żbi.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Prof. dr Vladimir Popovi─ç, dekan Ma┼íinskog fakulteta u Beogradu

Prof. dr Vladimir Popovi─ç, dekan Ma┼íinskog fakulteta u Beogradu, podsetio da su ma┼íinski fakulteti u zemlji obrazovali stru─Źnjake koji organizuju beogradske kongrese o KGH ili u─Źestvuju na njima.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Frank Hovorka, predsednik REHVA-e

Dru┼ítvo za KGH punopravni je ─Źlan Evropske federacije nacionalih asocijacija za KGH ÔÇô REHVA-e, ─Źiji je predsednik kolegama u Beogradu po┼żeleo uspe┼ían skup. Sli─Źnom porukom obratio se i generalni direktor IIR-a, Didje Kulom, dok je Halvart Kopen, koordinator ESA mre┼że UNEP OzonAction izrazio zadovoljstvo ┼íto Dru┼ítvo za KGH i Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine i dalje aktivno rade na sprovo─Ĺenju Montrealskog protokola u Republici Srbiji koja je, nedavno, ratifikovala i Amandman iz Kigalija.

Kao predstavnik pokrovitelja izlo┼żbe, koleginica Irena Popovi─ç pozdravila je skup u ime zaposlenih u austrijskoj kompaniji TROX, koja ove godine obele┼żava 70 godina rada, od ─Źega u Srbiji 30 godina uspe┼ínog rada.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Irena Popovi─ç, direktorka TROX Austria GmbH ÔÇô Predstavni┼ítvo Srbija, ispred pokrovitelja izlo┼żbe

Kompanija Energy Net ove godine slavi 30 godina rada i pokrovitelj je obele┼żavanja 50 godina postojanja Dru┼ítva za KGH. U ime te doma─çe kompanije, u─Źesnike je pozdravio kolega Zoran Krsti─ç, tehni─Źki direktor.

Prof. dr Milovan ┼Żivkovi─ç najavio je program skupa u slede─ça tri dana, ─Źime je zavr┼íena sve─Źanost otvaranja 52. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Zoran Krsti─ç, tehni─Źki direktor kompanije Energy Net

Plenarna predavanja imali su Armin Hafner, NTNU, Norve┼íka i Risto Ciconkov, Makedonija sa radom ÔÇ×Prirodni rashladni fluidi u svim aplikacijama. Da li je to mogu─çe?ÔÇť. Zatim je Alexander Cohr Pachai, Johnson Controls, Danska, izlo┼żio rad ÔÇ×Koja je namena velikih industrijskih toplotnih pumpi?ÔÇť. Poslednje plenarno predavanje imao je Jaap Hogeling, Manager for international standards, ISSO, Director EPB Center, REHVA Journal Editor-in-Chief, na temu ÔÇ×Zeleni dogovor EU ÔÇô pogodan za 55 do 203. Pokreta─Źi za reviziju EPBD 2022. Da li ─çe to uticati na kori┼í─çenje skupa standarda EPB?

Predstavljanje sponzora ÔÇó Komercijalne prezentacije imali dr┼żali su Robert Horvat, Air-Cond Toshiba, Hrvatska, Nenad ─îrnila, LG Electronics, Beograd, Denisa ─Éor─Ĺevi─ç, PipeLife Serbia, Stefan Meyering, Corosys, Ivan Dragovi─ç, Dominion, Beograd i Nikolina Ivani┼íevi─ç, Delta Term, Beograd.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Slu┼íaoci panela o daljinskom grejanju

Panel ÔÇ×Zeleni gradovi, dekarbonizacija daljinskog grejanja, kori┼í─çenje obnovljive i otpadne toploteÔÇť pripremili su i vodili kolega Petar Vasiljevi─ç, predsednik Komiteta za daljinsko grejanje i hla─Ĺenje Dru┼ítva za KGH i kolega Bojan Bogdanovi─ç, Evorpska banka za obnovu i razvoj.

Svoja iskustva preneli su Paul Voss, direktor Euroheat & Power (Dekarbonizacija sistema daljinskog grejanja), Lars Gulev, VEKS, Danska (Dekarbonizacija daljinskog grejanja na primeru Danske), Amer Karabegovi─ç, Danfoss, Slovenija (Integracija optimizovanog hibridnog energetskog sistema u daljinsko grejanje Velenja), Wolfgang Kramer, Gilles, Austrija (Proizvodnja elektri─Źne energije iz otpadne toplote postrojenja na biomasu), a o dometima dekarbonizacije daljinskog grejanja u zemlji govorili su Ljubomir Ma─çi─ç, Ekonomski institut, Beograd (Oporezivanje emisije ugljenika ÔÇô klju─Źni mehanizam dekarbonizacije energetike), Bojan Bogdanovi─ç, Evropska banka za obnovu i razvoj (Projekat EBRD ReDeSERB ÔÇô primena obnovljive i otpadne toplote u daljinskom grejanju Srbije), Petar Vasiljevi─ç, Clean Energy Solutions, Beograd (Projekat ÔÇ×Primena solarne energije u daljinskom grejanju SrbijeÔÇť), Radmilo Savi─ç, JKP ÔÇ×Beogradske elektraneÔÇť, Beograd (N2020 ÔÇô kori┼í─çenje solarne energije u objektu korisnika povezanog na ssitem daljinskog grejanja), i Vladimir Milovanovi─ç, Beo ─Źista energija, Beograd (Vin─Źa ÔÇô stepen izgra─Ĺenosti postrojenja za tretman komunalnog otpada u Beogradu i uticaj na ┼żivotnu sredinu).

Forum: Pobolj┼íanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hla─Ĺenja pogodnim za o─Źuvanje klimatskih uslova i ozonskog omota─Źa tradicionalno se odr┼żava drugog dana skupa. Forum su otvorili Armin Hafner i Alexander Cohr Pachai, a za njima su izlagali Dinko Uzelac, Emerson, Emiliano Pellis, Rhoss, Italija Luca Brotto, Carel, Italija, Marijana Cvetkovi─ç, Ma┼íinski fakultet, Beograd, predstavljaju─çi najnovija dostignu─ça u oblasti hla─Ĺenja.

Poseban dodatak ovogodi┼ínjem forumu je obra─çanje Wolfganga Huceka, izvr┼ínog direktora TROX-a, koji je pravo sa aerodroma do┼íao u Belekspocentar i neposredno po zavr┼íetku Foruma krenuo nazad u Be─Ź. O odnosu kompanije TROX prema ekologiji govorila je koleginica Irena Popovi─ç, direktorka TROX Austria GmbH ÔÇô Predstavni┼ítvo Srbija.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Sala 1 Belekspocentra

U sesiji Zakonodavne opcije i politika o HFC-ima u Srbiji i evropska regulativa o f-gasovima Bojana Radeski, iz Ministarstva za┼ítite ┼żivotne sredine i Hrvoje Krapani─ç, Daikin Europe NV, Belgija osvrnuli su se na sprovo─Ĺenje Montrealskog protokola u Srbiji i Evropi. Posebnu pa┼żnju su posvetili efektima va┼że─çih zakona koji reguli┼íu upotrebu f-gasova u zemlji i Evropi.

Sesiju Rashladne ma┼íine i sistemi ─Źinila su izlaganja Roberta Horvata, Air-Cond Toshiba, Hrvatska, Vladimira Sovilja, Frigoria, Novi Sad, Niccolo Lubello, Carel, Italija i Aleksandra Gjerasimovskog iz Severne Makedonije.

Sesija Oprema i sistemi za KGH ÔÇô razni aspekti po─Źela je izlaganjem prof. dr Milovana ┼Żivkovi─ça koji je ukazao na vizuelno zaga─Ĺenje opremom za KGH. Dejana Soldo, Soko in┼żinjering izlagala je o na─Źinu izbora klima-komore. Novak Nikoli─ç, Fakultet in┼żnjerskih nauka, Kragujevac, govorio je o razli─Źitim metodama ventilacije na primeru pred┼íkolske ustanove. Ioan Silviu Dobosi, predsednik Rumunske asocijacije gra─Ĺevinskih in┼żenjera, imao je izlaganje o modeliranju informacija jedne zgrade.
U istoj sesiji kolega I┼č─▒k Y├╝cesoy, iz ISKAV-a, Turskog udru┼żenja za KGH, govorio je o programu sertifikacije koje to udru┼żenje sprovodi u Turskoj, a toj prezentaciji prisustvovao je Nj. E. Harni Aksoy, Ambasador Turske u Republici Srbiji.

Nacionalno studentsko takmi─Źenje odr┼żano je u ─Źetvrtak. Takmi─Źari su bili Anton Ker─Źov, ma┼íinski fakultet, Beograd, Milica Prugi─ç, Fakultet tehni─Źkih nauka, Novi Sad, Aleksa Ran─Źi─ç, Ma┼íinski fakultet, Beograd i Danilo Ili─ç, Ma┼íinski fakultet Ni┼í.
Pobedni─Źki rad pod naslovom ÔÇ×Automatizacija sale za konferencije primenom razvojnog okru┼żenja StruxureWareÔÇť izlo┼żila je Milica Prugi─ç, koja ─çe slede─çe godine predstavljati Republiku Srbiju, svoj fakultet i Dru┼ítvo za KGH na REHVA-inom evropskom studentskom takmi─Źenju.

Dekarbonizacija integrisanim smanjenjem energetskih optere─çenja zdravih zgrada i upotrebom obnovljivih izvora energije naslov je poslednje sesije koja je jedina odr┼żana isklju─Źivo onlajn. REHVA je pripremila radionicu na temu ÔÇ×Kori┼í─çenje toplotnih pumpi koje koriste prirodne rashladne fluide i razli─Źite obnovljive izvore za dekarbonizaciju vi┼íestambenih zgradaÔÇť, a ostala izlaganja su dostupna na zahtev.

Godi┼ínja priznanja Dru┼ítva za KGH tradicionalno se uru─Źuju tokom sve─Źane ve─Źere, drugog dana skupa.

Najvi┼íe priznanje ÔÇô Plaketu KGH ÔÇô dobili su Mirko Aran─Ĺelovi─ç, Po┼żarevac, i Neboj┼ía ─Éor─Ĺevi─ç, Beograd, u znak priznanja za izuzetne rezultate u projektovanju i izvo─Ĺenju sistema KGH i trajnu posve─çenost termotehni─Źkoj struci.

Medalju KGH dobili su prof. dr Mile ┼áiljak, Kragujevac, Ljubinko Pavlovi─ç, Ni┼í, Vladimir ┼Żilaji, Ba─Źka Palanka i preduze─çe Misteko, Beograd, za izuzetno uspe┼ían rad u oblasti projektovanja i izvo─Ĺenja termotehni─Źkih instalacija i realizaciju originalnih re┼íenja.

Foto: Milica Kne┼żevi─ç / Dobitnici Medalje KGH za 2021. godinu: Ljubinko Pavlovi─ç, Ni┼í (Milovan ┼Żivkovi─ç), Vladimir ┼Żilaji, Ba─Źka Palanka i Stojan Jelisavac, preduze─çe Misteko, Beograd (sleva)

Redakcija Nau─Źno-stru─Źnog ─Źasopisa KGH, Du┼íanu Li─Źini dodeljuje Specijalnu diplomu za najbolji ─Źlanak objavljen u ─Źasopisu u teku─çoj, 2021, godini, pod naslovom: ÔÇ×Zdravlje i ugodnost ljudi u zelenim zgradama ÔÇô trendovi i budu─çi pravciÔÇť.

Povelja zahvalnosti uru─Źena je generalnom pokrovitelju, preduze─çu Elcom Trade, iz Beograda, a priznanje za vi┼íegodi┼ínju neprekidnu, uspe┼ínu saradnju sa Dru┼ítvom za KGH dobilo je preduze─çe Ovex in┼żenjering, iz Beograda.

Diplomu za novi proizvod na doma─çem tr┼żi┼ítu dobija preduze─çe VIS Company, Beograd, za modularni filter za filtriranje vazduha u prostorijama, sa HEPA filterom i aktivnim ugljem.

Diplomu za novi inostrani proizvod na doma─çem tr┼żi┼ítu dobija preduze─çe Elmark, Beograd, za radijacioni niskotemperaturni panelni greja─Ź Ecosun, firme Fenix, ─îe┼íka Republika.

Diplomu za ma┼ítovito opremljen ┼ítand dobija preduze─çe Termokonvoj plus, Zaje─Źar.

Godina 2021. je godina jubileja za vi┼íe u─Źesnika Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH. To su: HERZ Armaturen (125 godina), Emerson Copeland (100 godina) TROX Austria GmbH (70 godina), UNEP (50 godina), Energy Net (30 godina), Feniks BB (30 godina), Cim gas (30 godina), Danfoss (25 godina rada u Republici Srbiji).

I organizatori tradicionalnog skupa struke KGH slave jubileje: SMEITS (70 godina), Dru┼ítvo za KGH Srbije (50 godina) i ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť (50 godina).

Detaljan prikaz 52. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH bi─çe objavljen u prvom broju ─Źasopisa ÔÇ×KGHÔÇť u 2022. godini.

Društvo za KGH Srbija logo

Društvo za KGH Srbije, pri SMEITS-u
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs
www.kgh-kongres.rs
www.kgh-drustvo.rs