Connect with us
Novosti

Dekarbonizacija Srbije na Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH

Objavljeno

:

52. Međunarodni kongres i izložba o KGH održani su 1–3. decembra 2021. u beogradskom Belexpocentru. Generalni pokrovitelj je kompanija Elcom Trade, Beograd, pokrovitelj izložbe je TROX Austria GmbH, Predstavništvo Srbija, domaćin koktela dobrodošlice je Delta term, Beograd, a pokrovitelj obeležavanja 50 godina Društva za KGH je Energy Net, Kać. Preko 1600 registrovanih učesnika posetilo je izložbu sa preko 100 štandova i pratilo izlaganje u salama, a preko 130 učesnika iz zemlje i sveta pratilo je simultano prevođen program preko svojih računara. Na tradicionalnoj svečanoj večeri, drugog dana skupa, dodeljena su godišnja priznanja Društva za KGH. Veliku medijsku podršku ovogodišnjem skupu dali su Inženjerska komora Srbije, Energetski portal, Grenef i Večernje novosti.

Foto: Milica Knežević / Prof. dr Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH, pozdravio je učesnike tradicionalnog skupa

Svečano otvaranje ovogodišnjeg skupa vodio je prof. dr Milovan Živković, potpredsednik SMEITS-a koji je posle pozdravnih reči mikrofon dao prof. dr Branislavu Todoroviću, predsedniku Društva za KGH. Profesor Todorović je izrazio veliko zadovoljstvo što se skup održava i uživo i onlajn, uz učešće velikog broja firmi na pratećoj izložbi.

Foto: Milica Knežević / Prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu

Prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, podsetio da su mašinski fakulteti u zemlji obrazovali stručnjake koji organizuju beogradske kongrese o KGH ili učestvuju na njima.

Foto: Milica Knežević / Frank Hovorka, predsednik REHVA-e

Društvo za KGH punopravni je član Evropske federacije nacionalih asocijacija za KGH – REHVA-e, čiji je predsednik kolegama u Beogradu poželeo uspešan skup. Sličnom porukom obratio se i generalni direktor IIR-a, Didje Kulom, dok je Halvart Kopen, koordinator ESA mreže UNEP OzonAction izrazio zadovoljstvo što Društvo za KGH i Ministarstvo zaštite životne sredine i dalje aktivno rade na sprovođenju Montrealskog protokola u Republici Srbiji koja je, nedavno, ratifikovala i Amandman iz Kigalija.

Kao predstavnik pokrovitelja izložbe, koleginica Irena Popović pozdravila je skup u ime zaposlenih u austrijskoj kompaniji TROX, koja ove godine obeležava 70 godina rada, od čega u Srbiji 30 godina uspešnog rada.

Foto: Milica Knežević / Irena Popović, direktorka TROX Austria GmbH – Predstavništvo Srbija, ispred pokrovitelja izložbe

Kompanija Energy Net ove godine slavi 30 godina rada i pokrovitelj je obeležavanja 50 godina postojanja Društva za KGH. U ime te domaće kompanije, učesnike je pozdravio kolega Zoran Krstić, tehnički direktor.

Prof. dr Milovan Živković najavio je program skupa u sledeća tri dana, čime je završena svečanost otvaranja 52. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Foto: Milica Knežević / Zoran Krstić, tehnički direktor kompanije Energy Net

Plenarna predavanja imali su Armin Hafner, NTNU, Norveška i Risto Ciconkov, Makedonija sa radom „Prirodni rashladni fluidi u svim aplikacijama. Da li je to moguće?“. Zatim je Alexander Cohr Pachai, Johnson Controls, Danska, izložio rad „Koja je namena velikih industrijskih toplotnih pumpi?“. Poslednje plenarno predavanje imao je Jaap Hogeling, Manager for international standards, ISSO, Director EPB Center, REHVA Journal Editor-in-Chief, na temu „Zeleni dogovor EU – pogodan za 55 do 203. Pokretači za reviziju EPBD 2022. Da li će to uticati na korišćenje skupa standarda EPB?

Predstavljanje sponzora • Komercijalne prezentacije imali držali su Robert Horvat, Air-Cond Toshiba, Hrvatska, Nenad Črnila, LG Electronics, Beograd, Denisa Đorđević, PipeLife Serbia, Stefan Meyering, Corosys, Ivan Dragović, Dominion, Beograd i Nikolina Ivanišević, Delta Term, Beograd.

Foto: Milica Knežević / Slušaoci panela o daljinskom grejanju

Panel „Zeleni gradovi, dekarbonizacija daljinskog grejanja, korišćenje obnovljive i otpadne toplote“ pripremili su i vodili kolega Petar Vasiljević, predsednik Komiteta za daljinsko grejanje i hlađenje Društva za KGH i kolega Bojan Bogdanović, Evorpska banka za obnovu i razvoj.

Svoja iskustva preneli su Paul Voss, direktor Euroheat & Power (Dekarbonizacija sistema daljinskog grejanja), Lars Gulev, VEKS, Danska (Dekarbonizacija daljinskog grejanja na primeru Danske), Amer Karabegović, Danfoss, Slovenija (Integracija optimizovanog hibridnog energetskog sistema u daljinsko grejanje Velenja), Wolfgang Kramer, Gilles, Austrija (Proizvodnja električne energije iz otpadne toplote postrojenja na biomasu), a o dometima dekarbonizacije daljinskog grejanja u zemlji govorili su Ljubomir Maćić, Ekonomski institut, Beograd (Oporezivanje emisije ugljenika – ključni mehanizam dekarbonizacije energetike), Bojan Bogdanović, Evropska banka za obnovu i razvoj (Projekat EBRD ReDeSERB – primena obnovljive i otpadne toplote u daljinskom grejanju Srbije), Petar Vasiljević, Clean Energy Solutions, Beograd (Projekat „Primena solarne energije u daljinskom grejanju Srbije“), Radmilo Savić, JKP „Beogradske elektrane“, Beograd (N2020 – korišćenje solarne energije u objektu korisnika povezanog na ssitem daljinskog grejanja), i Vladimir Milovanović, Beo čista energija, Beograd (Vinča – stepen izgrađenosti postrojenja za tretman komunalnog otpada u Beogradu i uticaj na životnu sredinu).

Forum: Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača tradicionalno se održava drugog dana skupa. Forum su otvorili Armin Hafner i Alexander Cohr Pachai, a za njima su izlagali Dinko Uzelac, Emerson, Emiliano Pellis, Rhoss, Italija Luca Brotto, Carel, Italija, Marijana Cvetković, Mašinski fakultet, Beograd, predstavljajući najnovija dostignuća u oblasti hlađenja.

Poseban dodatak ovogodišnjem forumu je obraćanje Wolfganga Huceka, izvršnog direktora TROX-a, koji je pravo sa aerodroma došao u Belekspocentar i neposredno po završetku Foruma krenuo nazad u Beč. O odnosu kompanije TROX prema ekologiji govorila je koleginica Irena Popović, direktorka TROX Austria GmbH – Predstavništvo Srbija.

Foto: Milica Knežević / Sala 1 Belekspocentra

U sesiji Zakonodavne opcije i politika o HFC-ima u Srbiji i evropska regulativa o f-gasovima Bojana Radeski, iz Ministarstva zaštite životne sredine i Hrvoje Krapanić, Daikin Europe NV, Belgija osvrnuli su se na sprovođenje Montrealskog protokola u Srbiji i Evropi. Posebnu pažnju su posvetili efektima važećih zakona koji regulišu upotrebu f-gasova u zemlji i Evropi.

Sesiju Rashladne mašine i sistemi činila su izlaganja Roberta Horvata, Air-Cond Toshiba, Hrvatska, Vladimira Sovilja, Frigoria, Novi Sad, Niccolo Lubello, Carel, Italija i Aleksandra Gjerasimovskog iz Severne Makedonije.

Sesija Oprema i sistemi za KGH – razni aspekti počela je izlaganjem prof. dr Milovana Živkovića koji je ukazao na vizuelno zagađenje opremom za KGH. Dejana Soldo, Soko inžinjering izlagala je o načinu izbora klima-komore. Novak Nikolić, Fakultet inžnjerskih nauka, Kragujevac, govorio je o različitim metodama ventilacije na primeru predškolske ustanove. Ioan Silviu Dobosi, predsednik Rumunske asocijacije građevinskih inženjera, imao je izlaganje o modeliranju informacija jedne zgrade.
U istoj sesiji kolega Işık Yücesoy, iz ISKAV-a, Turskog udruženja za KGH, govorio je o programu sertifikacije koje to udruženje sprovodi u Turskoj, a toj prezentaciji prisustvovao je Nj. E. Harni Aksoy, Ambasador Turske u Republici Srbiji.

Nacionalno studentsko takmičenje održano je u četvrtak. Takmičari su bili Anton Kerčov, mašinski fakultet, Beograd, Milica Prugić, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Aleksa Rančić, Mašinski fakultet, Beograd i Danilo Ilić, Mašinski fakultet Niš.
Pobednički rad pod naslovom „Automatizacija sale za konferencije primenom razvojnog okruženja StruxureWare“ izložila je Milica Prugić, koja će sledeće godine predstavljati Republiku Srbiju, svoj fakultet i Društvo za KGH na REHVA-inom evropskom studentskom takmičenju.

Dekarbonizacija integrisanim smanjenjem energetskih opterećenja zdravih zgrada i upotrebom obnovljivih izvora energije naslov je poslednje sesije koja je jedina održana isključivo onlajn. REHVA je pripremila radionicu na temu „Korišćenje toplotnih pumpi koje koriste prirodne rashladne fluide i različite obnovljive izvore za dekarbonizaciju višestambenih zgrada“, a ostala izlaganja su dostupna na zahtev.

Godišnja priznanja Društva za KGH tradicionalno se uručuju tokom svečane večere, drugog dana skupa.

Najviše priznanje – Plaketu KGH – dobili su Mirko Aranđelović, Požarevac, i Nebojša Đorđević, Beograd, u znak priznanja za izuzetne rezultate u projektovanju i izvođenju sistema KGH i trajnu posvećenost termotehničkoj struci.

Medalju KGH dobili su prof. dr Mile Šiljak, Kragujevac, Ljubinko Pavlović, Niš, Vladimir Žilaji, Bačka Palanka i preduzeće Misteko, Beograd, za izuzetno uspešan rad u oblasti projektovanja i izvođenja termotehničkih instalacija i realizaciju originalnih rešenja.

Foto: Milica Knežević / Dobitnici Medalje KGH za 2021. godinu: Ljubinko Pavlović, Niš (Milovan Živković), Vladimir Žilaji, Bačka Palanka i Stojan Jelisavac, preduzeće Misteko, Beograd (sleva)

Redakcija Naučno-stručnog časopisa KGH, Dušanu Ličini dodeljuje Specijalnu diplomu za najbolji članak objavljen u časopisu u tekućoj, 2021, godini, pod naslovom: „Zdravlje i ugodnost ljudi u zelenim zgradama – trendovi i budući pravci“.

Povelja zahvalnosti uručena je generalnom pokrovitelju, preduzeću Elcom Trade, iz Beograda, a priznanje za višegodišnju neprekidnu, uspešnu saradnju sa Društvom za KGH dobilo je preduzeće Ovex inženjering, iz Beograda.

Diplomu za novi proizvod na domaćem tržištu dobija preduzeće VIS Company, Beograd, za modularni filter za filtriranje vazduha u prostorijama, sa HEPA filterom i aktivnim ugljem.

Diplomu za novi inostrani proizvod na domaćem tržištu dobija preduzeće Elmark, Beograd, za radijacioni niskotemperaturni panelni grejač Ecosun, firme Fenix, Češka Republika.

Diplomu za maštovito opremljen štand dobija preduzeće Termokonvoj plus, Zaječar.

Godina 2021. je godina jubileja za više učesnika Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. To su: HERZ Armaturen (125 godina), Emerson Copeland (100 godina) TROX Austria GmbH (70 godina), UNEP (50 godina), Energy Net (30 godina), Feniks BB (30 godina), Cim gas (30 godina), Danfoss (25 godina rada u Republici Srbiji).

I organizatori tradicionalnog skupa struke KGH slave jubileje: SMEITS (70 godina), Društvo za KGH Srbije (50 godina) i časopis „KGH“ (50 godina).

Detaljan prikaz 52. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH biće objavljen u prvom broju časopisa „KGH“ u 2022. godini.

Društvo za KGH Srbija logo

Društvo za KGH Srbije, pri SMEITS-u
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs
www.kgh-kongres.rs
www.kgh-drustvo.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno