Connect with us
Novosti

Izlo┼żba ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ u Muzeju Jugoslavije

Pozivamo vas na izlo┼żbu ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ, koja je u Muzej Jugoslavije do┼íla pravo iz Paviljona Republike Srbije u okviru 17. Me─Ĺunarodne izlo┼żbe arhitekture u Veneciji, a ─Źiji su autori grupa mladih arhitekata okupljenih oko platforme ÔÇ×Moderni u BeograduÔÇŁ, zaposleni i alumni Univerziteta u Beogradu ÔÇô Arhitektonskog fakulteta.

Ideja da se izlo┼żba ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz toga ┼íto se u njenom fokusu nalazi rudarski grad Bor, jedan od pet industrijskih lokaliteta predstavljenih na tek otvorenoj izlo┼żbi ÔÇ×O fabrikama i radnicimaÔÇŁ koja se bavi industrijskim nasle─Ĺem na prostoru Srbije, ali i iz ┼żelje da sugra─Ĺanima i sugra─Ĺankama predstave rad koji je uspe┼íno predstavljao Srbiju u Veneciji.

O izlo┼żbi ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ:
U svakodnevnom govoru stanovnici Bora iskazuju pojedina─Źna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog povr┼íinskog kopa Bor, koji ra─Źunaju kao polaznu ta─Źku, ÔÇ×nulti kilometarÔÇŁ ili ÔÇ×smak svetaÔÇŁ. Sistem orijentacije stanovnika analogan je na─Źinu planiranja i izgradnje samog grada kroz sedam gradskih kilometara. U ovom smislu, ÔÇ×osmi kilometarÔÇŁ predstavlja kvalitativno novi sloj grada, predla┼żu─çi pravce njegovog budu─çeg razvoja nezavisnog od rudarske industrije.

Izlo┼żba prikazuje kako se na primeru Borskog basena razvijena rudarska proizvodnja do sada jednozna─Źno postavljala kao isklju─Źivi faktor postojanja grada. Umre┼żavanjem ove proizvodnje u globalne tokove kapitala, u gradu se ispoljava odsustvo mogu─çnosti rada na dru┼ítvenom i prostornom planu. Ujedno, usled neodr┼żivosti predlo┼żenih alternativa socio-ekonomskog razvoja Bora, to je i prilika za redefinisanje odnosa ┼żivot ÔÇô rad, a time i fizi─Źkog okvira unutar kog se navedeni procesi odvijaju. Stoga izlo┼żba i istra┼żivanje razmatraju budu─çnost ovog odnosa kroz temu ÔÇ×osmog kilometraÔÇŁ, koji uvodi poreme─çaj u poredak postoje─çih sedam gradskih zona ÔÇô sedam gradskih kilometara. Svaki od sedam kilometara istra┼żen je ujedno kroz studije arhivske gra─Ĺe i kroz projekat teme koja je specifi─Źna za odre─Ĺeno podru─Źje, to jest, kilometar grada. Odgovaraju─çe teme su redom: industrija, prostorno planiranje, prostori kulture, stambeni standard, kultura svakodnevnog ┼żivota, ekologija, i demografija.

Platformu MuBGD (Moderni u Beogradu) ─Źine: Iva Beki─ç, Petar Cigi─ç, Dalia Dukanac, Stefan ─Éor─Ĺevi─ç, Irena Gaji─ç, Mirjana Je┼íi─ç, Hristina Stojanovi─ç i Sne┼żana Zlatkovi─ç, a saradnici na izlo┼żbi bili su: Katarina ─Éor─Ĺevi─ç, Stefan ─Éor─Ĺevi─ç i Dragan Stojmenovi─ç.

ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ mo─çi ─çe da se pogleda u zgradi Muzeja 25. maj, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, do 15. februara 2022. godine.

O platformi ÔÇ×Moderni u BeograduÔÇŁ:
Platforma je osnovana u Beogradu 2018. godine i okuplja grupu arhitekata sa posebnim interesovanjem i anga┼żmanom u oblasti ilustracije, grafi─Źkog dizajna i likovnih umetnosti. Zajedno su pokrenuli projekat MuBGD u cilju promocije ali i kriti─Źke analize arhitektonskog nasle─Ĺa Beograda putem inovativnih grafi─Źkih reprezentacija. Dugoro─Źno istra┼żivanje autora u domenu vizuelne reprezentacije ima za cilj doprinos u razumevanju kanonskih arhitektonskih projekata i objekata i njihovih uloga u ┼íirem dru┼ítveno-politi─Źkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu, kao kriti─Źkog instrumenta za posmatranje, promi┼íljanje i pona┼íanje u savremenom prostoru. Realizovali su vi┼íe samostalnih izlo┼żbi (tokom 2019.) za koje im je dodeljena nagrada ÔÇ×Ranko Radovi─çÔÇŁ (2020) u kategoriji televizijske emisije, izlo┼żbe, multimedijalne prezentacije. Projekat ÔÇ×Osmi kilometarÔÇŁ nagra─Ĺen je sa MicroMacro Award na STRAND Design Awards 2021 u kategoriji Challenges in Architecture and Urban Design.

Izvor: arh.bg.ac.rs