Connect with us
Novosti

Danica Prodanović: Beogradska internacionalna nedelja arhitekture je pre svega okrenuta širokoj publici

BINA

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. Jedna od najdugovečnijih domaćih manifestacija posvećenih arhitekturi, od svojih samih početaka do danas pažljivo je negovala svoju publiku kroz programe koji se na veoma pristupačan način bave arhitekturom u užem smislu, ali i kulturom urbanog življena i stanovanja. Tradicionalno će i ove godine BINA ponuditi brojne šetnje, izložbe, radionice, tribinske prostore i druge sadržaje, o čemu smo razgovarali sa jednom od organizatorki i osnivačica BINE, Danicom Prodanović.

Na izložbi “Ponesi svoj projekat” biće predstavljeni mladi autori Modelart – kako ste se odlučili za njih i kako vidite domet ove programske linije BINE?

Ponesi svoj projekat je tradicionalna BINA izložba koju smo pokrenuli sa namerom da predstavljamo arhitekte i timove koji su na početku karijere, ali za sobom ipak imaju već realizovane projekte, učešća na konkursima, a često su uključeni i u nastavu na fakultetima. Projekti ovih mladih timova govore jezikom savremene arhitekture, povezuju različite discipline i ono što nam je posebno drago – prisutni su i na međunarodnoj sceni.

Ove godine, kustos ove izložbe Natalija Đukić se opredelila za Modelart arhitekte iz Novog Sada, koji svoj rad baziraju na neprekidnom istraživanju. U stalnom traženju inovativnih rešenja oni često sarađuju sa Centrom za digitalni dizajn, pri tehničkom univerzitetu iz Novog Sada. Ovaj vid saradnje predstavlja primer pozitivne prakse u projektovanju, koja spaja privatnu praksu i istraživačku instituciju. Na izložbi će kroz projekte biti prikazane faze njihovog nastanka, tako da će biti jasno pokazano kako i na koji način se u savremenoj arhitekturi ostvaruje neophodna kreativna saradnja različitih struka. 

Posebnost ove izložbe čini i mesto na kome se ona održava, a to je BINA KABINA, paviljon koji je nastao kao rezultat studentske radionice koja je relizovana tokom BINE 2012. godine. Studenti su u saradnji sa norveškim, engleskim i našim profesorima i mentorima projektovali paviljon koji je uz pomoć brojnih donatora i sagrađen u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti na Senjaku. U tom paviljonu se održavaju godišnje izložbe i radionice. Ponosni smo da smo uspeli da izgradimo BINA objekat. Studenti koji su učestvovali u njegovom stvaranju sada su naši saradnici na međunarodnim projektima. Kroz ovakve izložbe i projekte gradimo BINA Alumni klub.

Izložba „Ponesi svoj projekat“ /_Modelart arhitekti Zepter

Koji je značaj nagrade Piranesi i šta će nam zanimljivo doneti ovogodišnje predstavljanje te nagrade u okviru izložbenog programa BINE?

Izložba “Nagrada Piranesi” predstavlja presek savremene arhitektonske produkcije iz jedanaest zemalja Srednje Evrope. Iz svake zemlje, u izboru nacionalnih selektora, učestvuje po pet realizovanih projekata. Predstavljaju se objekti različitih programa i veličina, ali se uvek posebna pažnja obraća na inovativnost prostornih rešenja, primenu savremenih materijala i detalja, a posebno na odnos prema prirodnom i kulturnom kontekstu u kome se objekti nalaze. Selektor srpske selekcije je bio Andrej Strehovec, a predstavnici naše zemlje su bili Dejan Todorović, 1X2 Studio na čelu sa Zoranom Abadićem, Studio TEN, Teking Arhitektura i Remorker arhitekti.

Posebnu selekciju čine studentski radovi. Ove godine učestvovali su i studenti sa beogradskog, novosadskog i kragujevačkog fakulteta. Dobitnik nagrade za 2021. godinu je  Építész Stúdió iz Mađarske za projekat Sportskog centra u Budimpešti.

Foto: Andrej Strehovec / 38. Piranesi PDA izložba 2021 – Selektor za Srbiju Andrej Strehovec, Monforte, Portorož 2021

Kako ocenjujete značaj ovogodišnje programa Seminara – Projektanti / Arhitekti/ Praktičari i uopšte uzev edukativnog aspekta BINE?

Seminar je prilika da se kroz niz predavanja i prezentacija razmene ideje iz oblasti projektovanja, upotrebe inovativnih materijala i građevinskih proizvoda. Projektanti nagrađenih objekata sa lokalnim i internacionalnim iskustvom predstavljaju svoje aktuelne projekte, sa posebnim osvrtom na savremena tehnološka rešenja. S druge strane, predstavnici građevinske industrije kroz kratka predavanja upoznaju kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primene proizvoda. Mesto održavanja Seminara biramo sa velikom pažnjom, jer i sam prostor i njegov obilazak predstavlja ekskluzivan deo programa. To je izuzetna prilika da projektanti i izvođači predstave kolegama prostorni koncept objekta, ali i tehnička rešenja, primenjene materijale i proizvode. Ove godine Seminar će biti organizovan u prostoru Kalemegdan Business Centra, koji je odličan primer rekonstrukcije industrijskog objekta, a delo je sada već jednog od najaktivnijih beogradskih arhitektonskih timova, Remorker arhitekti.

Seminar Projektanti / Arhitekti/ Praktičari je okrenut pre svega profesionalcima i smatramo ga veoma značajnim, jer kroz neposredno druženje učvršćuje vezu između različitih učesnika procesa graditeljstva. Poseban značaj za nas ima i činjenica da ga podržava Inženjerska komora Srbije, naš pokrovitelj, što pokazuje da je prepoznat značaj ovakve vrste programa za razvoj struke.

S druge strane BINA je pre svega okrenuta širokoj publici i kroz sve svoje programe pokušavamo da na suptilan i prijemčiv način edukujemo publiku i stalno skrećemo pažnju na značaj i vrednosti arhitekture, kao okvira u kome svi živimo, a koji često nedovoljno dobro vidimo i razumemo, a samim tim nedovoljno cenimo i čuvamo. Sa tom idejom organizujemo predavanja, radionice, vođenja kroz izložbe, a pre svega tematske šetnje i izlete, tokom kojih u neposrednom kontaktu nastojimo da skrenemo pažnju na vrednosti koje nas okružuju i koje zaslužuju našu pažnju i brigu.

Seminar Projektanti, Arhitekti, Praktičari – Marina Dorćol

Koju šetnju biste naročito preporučili posetiocima BINE?

Moj odgovor će se u izvesnom smislu nastaviti na prethodni. Pomenula sam objekat Kalemegdan Business Centra kao dobar primer rekonstrukcije industrijskog objekta. On se nalazi u delu grada koji označavamo kao Donji Dorćol, koji predstavlja jedan od najstarijih delova Beograda i u kome se nalazi jedna od najstarijih kuća u našem gradu, a u kome je takođe upravo sada vrlo živa graditeljska aktivnost.

Između tog 18. veka u Dušanovoj ulici i Dunava nalaze se građevine koje govore o nasleđu jevrejske zajednice, o industrijskoj ekspanziji sa početka 20. veka, ali i o izgradnji iz vremena zlatnog i stabilnog socijalizma, čija je kruna sigurno Sportski centar 25. Maj, pa do objekata iz 80-tih godina i ovih poslednjih koje trenutno svedočimo. Upravo o preseku stanja i o tome koje sve istorijske i kulturološke slojeve možemo isčitati na Donjem Dorćolu govoriće nam Vladana Putnik Prica, Bojana Ibrajter Gazibara i Dragana Mecanov, vrsni poznavaoci arhitekture i duha ovog dela grada. Dakle, preporučujem šetnju po Donjem Dorćolu, 5. juna. Pozivamo publiku da krene i oseti kako dišu stari i novi grad.

Bina šetnja – Urbane memorije Donjeg Dorćola

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs