Connect with us
Energetska efikasnost

Da li korona virus pomera ulaganja u vetroparkove u Evropi?

Korona virus ostavio je traga u svakom aspektu života i gradnje, pa tako i u ulaganju u obnovljive izvore energije. S tim u vezi ulaganje u nove projekte vetroelektrana u Evropi smanjeno je u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra, dok se ove godine očekuje i kašnjenje u finansiranju, saopštilo je industrijsko udruženje WindEurope.

Ukupne investicije u Evropi u toku protekle godine iznosile su 52 milijarde evra u postojeće vetroelektrane, što je za pet milijardi manje nego 2018. godine, navodi se u godišnjem izveštaju tog udruženja, prenosi Tportal.

Odlaganje od tri meseca u izgradnji vetroelektrana i finansiranju projekata usled korona virusa mogla bi značiti da bi nova ulaganja u industriju u 2020. godini bila približno na istom nivou kao i u 2019. godini, navodi to udruženje.

U saopštenju se dodaje da će i zbog smanjene likvidnosti tržišta dugova zajmodavci verovatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uslovima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoročno zaduživanje i investiranje.

„Projekti vetroelektrana čine privlačnu investiciju i dugoročno bi trebalo biti dovoljno kapitala za njihovo finansiranje. Kratkoročno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvesna, a kašnjenja u finansiranju su neizbežna“, kaže se u izveštaju.