Connect with us
Energetska efikasnost

Da li korona virus pomera ulaganja u vetroparkove u Evropi?

Korona virus ostavio je traga u svakom aspektu ┼żivota i gradnje, pa tako i u ulaganju u obnovljive izvore energije. S tim u vezi ulaganje u nove projekte vetroelektrana u Evropi smanjeno je u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra, dok se ove godine o─Źekuje i ka┼ínjenje u finansiranju, saop┼ítilo je industrijsko udru┼żenje WindEurope.

Ukupne investicije u Evropi u toku protekle godine iznosile su 52 milijarde evra u postoje─çe vetroelektrane, ┼íto je za pet milijardi manje nego 2018. godine, navodi se u godi┼ínjem izve┼ítaju tog udru┼żenja, prenosi Tportal.

Odlaganje od tri meseca u izgradnji vetroelektrana i finansiranju projekata usled korona virusa mogla bi zna─Źiti da bi nova ulaganja u industriju u 2020. godini bila pribli┼żno na istom nivou kao i u 2019. godini, navodi to udru┼żenje.

U saop┼ítenju se dodaje da ─çe i zbog smanjene likvidnosti tr┼żi┼íta dugova zajmodavci verovatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uslovima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoro─Źno zadu┼żivanje i investiranje.

„Projekti vetroelektrana ─Źine privla─Źnu investiciju i dugoro─Źno bi trebalo biti dovoljno kapitala za njihovo finansiranje. Kratkoro─Źno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvesna, a ka┼ínjenja u finansiranju su neizbe┼żna“, ka┼że se u izve┼ítaju.