Connect with us
Novosti

Baumit Viva Park – No─çno provetravanje prostorija

Da li tokom toplih letnjih dana, provetravate no─çu svoj dom kako biste ga rashladili?

VivaPark istra┼żiva─Źki tim je ┼żeleo da utvrdi ima li taj postupak efekta i od ─Źega zapravo najvi┼íe zavisi prijatna temperatura unutar doma tokom doba godine u kojem preovladavaju visoke temperature. Za te svrhe, vr┼íen je ogled, u kojem su kori┼í─çene 2 ogledne ku─çe sa konstrukcijom od opeke, s tim da je jedna imala ETICS sistem, a druga ne. U toku eksperimenta obe ku─çe su provetravane po jednom u toku dana i dva puta po no─çi.

Nakon samo 4 topla dana, rezultati istra┼żivanja su pokazali da je maksimalna unutra┼ínja temperatura u izolovanoj ku─çi bila za 2┬░C ni┼ża od temperature u neizolovanoj ku─çi, kao i da je no─çno provetravanje dovelo samo do kratkotrajnog pada unutra┼ínje temperature.

ZAKLJU─îAK ÔÇô Najbolje metode za postizanje prijatne sobne temperature na odr┼żiv i ekolo┼íki prihvatljiv na─Źin su masivna konstrukcija i kvalitetan fasadni sistem. Izolovani zidovi slu┼że kao toplotni ┼ítit i osiguravaju stabilnost temperature u prostoriji.

Kvalitetan fasadni sistem je posebno va┼żan tokom visokih temperatura, jer toplotni talasi uti─Źu na kvalitet sna i odmora i predstavljaju zdravstveni rizik za sve, posebno za one oslabljenog imuniteta i zdravlja.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs