Connect with us
Gra─Ĺevina

Koji su razlozi poskupljenja gra─Ĺevinskog materijala?

Kada govorimo o razlozima poskupljenja gra─Ĺevinskog materijala, stru─Źnjaci za ovu industriju i ekonomisti smatraju da je vi┼íestruki. Me─Ĺutim, kao glavne isti─Źu korona krizu i usporene ili ─Źak prekinute lance snabdevanja, ali i rast cene brodskog transporta robe. Obzirom da Srbija uprkos velikom broju doma─çih fabrika gra─Ĺevinskog materijala uvozi dobar deo proizvoda, cene direktno zavise od stanja na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu.

O poskupljenju gra─Ĺevinskog materijala razgovarali smo i sa direktorom prodaje u kompaniji Austrotherm d.o.o., Milanom ┼áe┼íeljom. Njegov komentar vam prenosimo u celosti.┬á

Ako posmatramo gra─Ĺevinski sektor u poslednjih godinu dana, mo┼żemo zaklju─Źiti da taj sektor u Srbiji do┼żivljava ekspanziju koja se nastavlja i u 2021. godini. Napomenuo bih, da smo pro┼ílu godinu zavr┼íili sa jako niskim cenama na┼íih materijala i to najni┼żim u regionu pa i ┼íire.
Ova godina je po─Źela rastom cena sirovina za proizvodnju stiropora, ┼íto se prenelo i na sam stiropor. Imali smo promenu cena konstantno prva ─Źetiri meseca. I to nije bio samo slu─Źaj sa stiroporom nego generalno i ostali gra─Ĺevinski materijali.

Pored rasta cena sirovine, u prvom kvartalu ove godine suo─Źili smo se i sa nesta┼íicom sirovina za proizvodnju. Taj poreme─çeni odnos ponude i tra┼żnje dodatno je uticao na pove─çanu tra┼żnju stiropora na tr┼żi┼ítu, tako da, posmatrano prvi kvartal ove i pro┼íle godine, bele┼żimo rast u prodaji.

Za o─Źekivati je rast gra─Ĺevinske industrije u Srbiji, jer svedoci smo pove─çanog broja izdatih gra─Ĺevinskih dozvola i samim tim name─çe se mi┼íljenje da je i dr┼żava prepoznala gra─Ĺevinarstvo kao sektor koji za sobom povla─Źi i ostale grane.

Broj izgra─Ĺenih stanova raste u celoj Srbiji i trenutno je tra┼żnja ve─ça od ponude. Dr┼żava se subvencijama za energetsku efikasnost tako─Ĺe uklju─Źuje i na taj na─Źin podsti─Źe prodaju termoizolacionih materijala. Sve to ukazuje na dobre prilike u gra─Ĺevinskoj industriji i u narednom periodu.