Connect with us
Građevina

Koji su razlozi poskupljenja građevinskog materijala?

Austrotherm d.o.o. Valjevo

Kada govorimo o razlozima poskupljenja građevinskog materijala, stručnjaci za ovu industriju i ekonomisti smatraju da je višestruki. Međutim, kao glavne ističu korona krizu i usporene ili čak prekinute lance snabdevanja, ali i rast cene brodskog transporta robe. Obzirom da Srbija uprkos velikom broju domaćih fabrika građevinskog materijala uvozi dobar deo proizvoda, cene direktno zavise od stanja na međunarodnom tržištu.

O poskupljenju građevinskog materijala razgovarali smo i sa direktorom prodaje u kompaniji Austrotherm d.o.o., Milanom Šešeljom. Njegov komentar vam prenosimo u celosti. 

Ako posmatramo građevinski sektor u poslednjih godinu dana, možemo zaključiti da taj sektor u Srbiji doživljava ekspanziju koja se nastavlja i u 2021. godini. Napomenuo bih, da smo prošlu godinu završili sa jako niskim cenama naših materijala i to najnižim u regionu pa i šire.
Ova godina je počela rastom cena sirovina za proizvodnju stiropora, što se prenelo i na sam stiropor. Imali smo promenu cena konstantno prva četiri meseca. I to nije bio samo slučaj sa stiroporom nego generalno i ostali građevinski materijali.

Pored rasta cena sirovine, u prvom kvartalu ove godine suočili smo se i sa nestašicom sirovina za proizvodnju. Taj poremećeni odnos ponude i tražnje dodatno je uticao na povećanu tražnju stiropora na tržištu, tako da, posmatrano prvi kvartal ove i prošle godine, beležimo rast u prodaji.

Za očekivati je rast građevinske industrije u Srbiji, jer svedoci smo povećanog broja izdatih građevinskih dozvola i samim tim nameće se mišljenje da je i država prepoznala građevinarstvo kao sektor koji za sobom povlači i ostale grane.

Broj izgrađenih stanova raste u celoj Srbiji i trenutno je tražnja veća od ponude. Država se subvencijama za energetsku efikasnost takođe uključuje i na taj način podstiče prodaju termoizolacionih materijala. Sve to ukazuje na dobre prilike u građevinskoj industriji i u narednom periodu.