Connect with us
Budućnost

PAMETAN DOM – Stan podešen po vašoj meri

Za časopis „GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost” govori Dejan Dešić, rukovodilac segmenta infrastrukture,  zgradarstva i transporta u kompaniji „ABB Srbija”

Krilatica ove redakcije i časopisa GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost upravo jeste: Budućnost je stigla. Mi smo spremni. A vi? Zamislite nešto najbolje za vašu udobnost, sigurnost, estetiku i energetsku efikasnost za pametni dom budućnosti, danas.

Dejan Desic

Dejan Dešić, rukovodilac segmenta infrastrukture,  zgradarstva i transporta u kompaniji „ABB Srbija”

 Pametan dom može sve ovo doneti u bilo koju stambenu zgradu ili dom lakše nego ikad. Svi elementi kojima se može upravljati, poput roletni, osvetljenja, grejanja, klimatizacije ili bezbednosti itd., napravljeni su da život učine jednostavnijim i komfornijim. Upravljanje vašim domom može se izvršiti dodirom ekrana gde god da se nalazite ili iz udobnosti vaše fotelje. O prednostima i nedoumicama oko instalacije pametnih sistema kao i šta sve ovaj termin podrazumeva razgovarali smo sa stručnjakom iz kompanije ABB Srbija. Gospodin Dejan Dešić će nas uvesti u svet budućnosti koji možemo ostvariti danas.

SVI SMO ČULI ZA TERMIN SMART HOME / PAMETAN DOM ALI U SUŠTINI NISMO ZAISTA UPOZNATI SA TIM REŠENJIMA. MOŽETE LI BLIŽE DA NAM POJASNITE ŠTA ONI PODRAZUMEVAJU?

Trenutno na tržištu može da se nađe mnogo različitih sistema tzv. sistema pametnih kuća. Postoji jedan opšti, svetski priznat osnovni standard koji se naziva KNX protokol pomoću kojeg svi uređaji u okviru pametne kuće komuniciraju. On je kao softverska osnova prihvaćen od strane više stotina kompanija koje proizvode uređaje za smart home aplikacije.

To znači da onda vi, kao korisnik, možete da kupite pametne uređaje različitih proizvođača a da vam sve to funkcioniše u stanu pod KNX protokolom. ABB je lider u tom segmentu i jedan od osnivača svetske KNX organizacije koja je sad prisutna na svim kontinentima. Razvojem sektora i razmišljanjem kako bi taj smart home sistem još više približili korisnicima, ABB je razvio svoj zatvoreni sistem baziran na KNX standardu.

Danas pored opšte prihvaćenog KNX sistema i ovog koji je ABB razvio postoji puno malih ponuđača, proizvođača sitnih komponenti za „opamećivanje“ vašeg stana. Ali morate razlikovati daljinsko upravljanje od smart home sistema.

KOJA JE PREDNOST ABB SMART HOME SISTEMA U ODNOSU NA DRUGE SISTEME?

Ne postoji jednostavniji sistem na tržištu od ABB sistema. Korisnici ABB – free@home imaju sistem koji je značajno povoljniji s cenom, a opet s druge strane, jako bitna prednost je ta što vi kao vlasnik/korisnik uopšte ne morate da budete informisani, obrazovani za upotrebu i programiranje smart home sistema. Vi ćete lako, pomoću aplikacije, moći sami da „programirate“ uređaje u svom stanu i kreirate različite scene.

I što je veoma važno, svi korisnici ABB smart home sistema imaju dostupu tehničku podršku 24/7. Ako se odlučite za KNX sistem ili sistem bilo kog drugog proizvođača, vi kao korisnik ćete platiti implementaciju odabranog paketa i dobiti već podešen stan prema onom što ste dogovorili sa izvođačem. Međutim, kada budete želeli da promenite nešto u podešavanju, biće potrebno da ponovo pozovete sistem integratora i da platite određen iznos kako bi vam promenili funkcije u sistemu.

KOLIKO JE ZAISTA KUĆNA AUTOMATIKA „PAMETNA”?

Za razliku od daljinskog upravljanja, kod ABB smart home sistema možete sami da kreirate scene. Šta to znači? Možete da podesite funkcije tako da kada izlazite iz kuće na jednom tasteru isključite sve sisteme koje želite da budu isključeni kada niste više u objektu. Sa smart home sistemom više nećete razmišljati o tome da li su ringla ili pegla ostali uključeni, ili da li vam je možda svetlo negde ostalo uključeno… Podesićete sami šta želite da vam sistem isključi pritiskom na taj jedan taster.

Zatim možete da definišete scenu gledanja filma – u tom slučaju dovoljno je da na npr. mobilnom telefonu kliknete na jedan taster na kom ste prethodno definisali scenu.
Primer: Kada dodirnem ovu ikonicu spusti mi roletne, dimuj na određeni nivo osvetljenje, pojačaj/uključi surround sistem… itd.

Sa ABB smart home sistemom ste i bezbedni. Za razliku od drugih, ABB smart home sistem prati i pamti vaše ponašanje 7 dana unazad. Onog trenutka kada krenete negde na put, po izlasku iz kuće pritiskom na jedan taster vaš stan će reprodukovati vaše ponašanje u poslednjih 7 dana i od spolja će vaš dom izgledati kao da nekog ima u njemu. Isto ovo možete da uradite i pritiskom na taster dok ste na putu i na taj način osigurate vaš dom.

Ono što je omogućeno ABB sistemom jeste funkcija geo fensing – odredite razdaljinu od vašeg stana/kuće za sve korisnike sistema koje vi unapred definišete i ukoliko se vlasnici tih mobilnih telefona ili izabrani brojevi telefona udalje od stana/kuće ili približe objektu npr. 5 metara, 80 metara ili 1000 kilometara, obavesti mene ili izvrši neku drugu funkciju koju ste zadali.

KAKO KORISNIK UPRAVLJA SVOJIM PAMETNIM SISTEMOM?

Svojim ABB-free@home sistemom možete da upravljate na četiri načina.

Klasičan sistem – u svom smart home domu imate prekidače i utičnice koje obavljaju unapred definisane funkcije.
• Drugi način je daljinski – putem mobilnog telefona ili tableta. Sve funkcije imate na svom mobilnom telefonu i tabletu i možete njima da upravljate.
Senzori pokreta i senzori prisustva – recimo, sistem drži uključeno svetlo dok ima nekog prisutnog u sobi. Onog trenutka kad izađete, sistem gasi svetlo.
Tajmer funkcija – to znači da vi kao korisnik na mobilnom telefonu definišete funkcije koje želite da se pokrenu ili završe u određeno vreme ili da traju određeni vremenski period.

Primer: Na mobilnom telefonu možete da podesite da vam sistem radnim danima (od ponedeljka do petka) u 7 ujutru uključi svetlo u spavaćoj i dnevnoj sobi, a u 8 sati (kada krećete na posao) isključi sve one funkcije koje ne želite da budu aktivne dok niste kod kuće. Zatim možete da stavite da grejanje spusti temperaturu, a u 15 časova, pre nego što se vratite sa posla, podigne na 22 stepena i drži tu temperaturu do 20 časova.

pametan dom

U ABB ponudi pored uređaja koji mogu da se ožiče, imamo i WiFi uređaje koji se mogu naknadno instalirati

DA LI SE OVI SISTEMI UGRAĐUJU I U POSTOJEĆE, VEĆ SAGRAĐENE OBJEKTE ILI INSTALACIJE MORAJU DA SE PLANIRAJU UNAPRED, TJ. VEĆ U PRVOJ FAZI PROJEKTOVANJA OBJEKTA?

ABB sistem možete postavljati u nove objekte i u tom slučaju se izvodi instalacija sa ožičenim uređajima. Postavlja se kao klasična instalacija uz dodatak još jednog BUS provodnika i trošak je zaista mali, jer ukoliko radite smart home instalaciju značajno možete uštedeti na kabliranju u stanu za razliku od klasične instalacije. Provodnik kojim se povezuju svi smart home uređaji je značajno jeftiniji od nekog energetskog provodnika za iste funkcije kod klasičnih instalacija.

U našoj ponudi pored uređaja koji mogu da se ožiče, imamo i WiFi uređaje koji se mogu naknadno instalirati. Velika prednost je što WiFi uređaje možete kombinovati u jednom sistemu sa žičnim uređajima. Na primer, ako radite adaptaciju stana u kojem već imate ABB sistem i želite da dodate novo grejno telo – dovoljno je da WiFi ventil postavite na grejno telo, centralna jedinica detektuje novi uređaj i u roku od nekoliko minuta biće dostupan na vašem mobilnom telefonu te možete da definišete njegove funkcije.

KOLIKO JE KOMPLIKOVANA ILI LAKA INSTALACIJA „PAMETNOG” SISTEMA U JEDNOM PORODIČNOM OBJEKTU?

Instalacija sistema ABB-free@home je maksimalno fleksibilna. Ovaj sistem predviđen je upravo da ga postavljaju instalateri koji se bave klasičnom instalacijom, bez nekog sistem integratora koji će svoje usluge još dodatno naplatiti. Vrlo jednostavno se ugrađuje samim tim što je sistem napravljen tako da svaki novi uređaj bude prepoznat od centralne jedinice bez ikakvog vašeg delovanja i u roku od par minuta imate ga dostupnog na svom mobilnom telefonu.

ŠTA MISLITE KOLIKO SU ARHITEKTE, PROJEKTANTI I INŽENJERI U SRBIJI UPOZNATI SA PAMETNIM SISTEMIMA I NA KOJI NAČIN IH PRIMENJUJU U SVOJIM PROJEKTIMA? DA LI POSTOJI POTREBA ZA DODATNOM EDUKACIJOM?

Kad smo se pre 5 godina pojavili na tržištu sa smart home sistemom, više smo radili na prezentaciji i edukaciji tržišta da bismo sada, posle nekoliko godina, uspeli da ostvarimo rezultat. Kao i u svakoj oblasti, tržište je željno znanja. Od arhitekata, preko elektro inženjera, izvođača, projektanata… Svima je potrebna edukacija i potrebno je objasniti sve prednosti ovakvih sistema. Danas su nam stambeni objekti ciljna grupa. Želimo da „napadnemo“ to tržište kroz edukaciju projektanata, instalatera, a pogotovo arhitekata.

ŠTA JE TO ŠTO UVEK PRENESETE KAO NAJJAČI UTISAK NEKOM OD POTENCIJALNIH KORISNIKA PAMETNIH SISTEMA TOKOM INICIJALNIH RAZGOVORA?

Ono što bih izdvojio kao najjači utisak je jednostavnost upravljanja sistemom koji smo mi izbacili na tržište. Jednostavnost upravljanja je jako bitna da bi ljudi prihvatili tu tehnologiju.

ABB sistemom može da upravlja svako ko zna da upravlja pametnim telefonom. Ovaj sistem je non stop online i automatski se update-uje. Međutim, ukoliko dođe do prekida interneta stan će funkcionisati kao da je klasična instalacija u njemu – korisnik neće imati nikakvih smetnji. A sistem ima i backup unazad 7 dana što znači da ako bi se korisnik „igrao“ na svom mobilnom telefonu i isprobavao različite funkcije upravljanja svojim objektom – male su šanse da tu nešto poremeti. Jednim klikom možete da pokrenete backup od prethodnih sedam dana ili da uradite reset sistema i vratite sve funkcije u prvobitno stanje.

KOJA JE NAJVEĆA ZABLUDA KOJA U PRVI MAH ZBUNJUJE KRAJNJE KORISNIKE?

Kada je smart home sistem u pitanju, i korisnici i električari su pomalo zbunjeni jer ovde sad ulazimo u segment informacionih tehnologija. Električari koji su do sada sve vreme radili sa klasičnim energetskim instalacijama imaju problem da na „prvu loptu“ prihvate sistem. I zato se opet vraćam na važnu edukaciju instalera, arhitekata, projektanata…

Različitim pristupom se obraćamo svima njima, ali je zajedničko da treba predstaviti ljudima kako sistem funkcioniše, kako se instalira, i koje su njegove prednosti.

SLEDEĆE JE, NARAVNO, PITANJE TROŠKOVA. DA LI JE MOGUĆE IZVESTI RAČUNICU KOLIKO SE POVEĆAVAJU TROŠKOVI INSTALACIJE PAMETNIH SISTEMA JEDNOG PORODIČNOG DOMA U ODNOSU NA KLASIČNE INSTALACIJE?

Ako bi korisnik želeo u već izgrađenom objektu da ima sve funkcije pametnog sistema u svom domu to bi bili značajni troškovi. Ali u zavisnosti od vaših zahteva, da li želite da upravljate samo svetlom, grejanjem/hlađenjem, ili roletnama… i ugradnja sistema ima različitu cenu.

Ono što je bitno istaći, koju god funkciju da odaberete u ABB-free@home sistemu u okviru cene paketa dobićete i dodatne funkcije koje se tiču programiranja sistema, zadavanja određenih parametara, timer funkcije… Znači, nećete imati dodatnih izdataka za funkcije upravljanja sistemom, kao ni dodatnih izdataka za softvere.

Cena ugradnje pametnog sistema u odnosu na cenu nekretnine je zaista mala. Imamo spremne pakete za različite nivoe funkcija koje želite u stanu i kreću se oko par hiljada evra.

I danas je to jako pristupačno. To su prepoznali i investitori u poslednje dve godine. Oni su sa ovim sistemom videli mogućnost da se izdvoje na tržištu od investitora koji gradi odmah pored njega.

KOLIKO NAM PAMETAN DOM KAO POJEDINCU I KAO DRUŠTVU DOPRINOSI U SMISLU ENERGETSKE EFIKASNOSTI I UŠTEDE ENERGIJE?

Što se energetske efikasnosti tiče, najviše uštede se ostvarilo na sistemima grejanja i hlađenja, jer onog trenutka kad niste u prostoriji ili stanu, vi možete da podesite temperaturu na minimalnu a samim tim i smanjite troškove.

električni automobili

Budućnost su mini solarne elektrane i električni automobili kao izvor električne energije

ŠTA MISLITE U KOM PRAVCU ĆE SE RAZVIJATI ENERGETSKI SISTEM U BLISKOJ BUDUĆNOSTI I KAKO PAMETNI SISTEMI MOGU DA DOPRINESU TOM RAZVOJU?

Mislim da energetski sistem ide u pravcu razvoja malih proizvođača energije – ne centralizovanoj proizvodnji i onda distribuciji, nego ka većem broju proizvođača kao što su mini solarne elektrane na krovovima zgrada, kuća…

Budućnost su mini solarne elektrane i električni automobili kao izvor električne energije i svi ti mali proizvođači ili vlasnici smart home instalacija koji će moći sa ABB sistemom da optimizuju svoje troškove posedujući solarni panel na svojoj kući. Skladištenjem te proizvedene energije u baterije kada nema potrošnje, a kada je potrošnja povećana u večernjim satima i kada nema sunca, smart home sistem omogućuje da se energija koristi iz baterije a ne mreže.

Smart home sistemi u simbiozi sa solarnim elektranama učiniće objekte osim potrošača energije i izvorima energije koje će dopunjavati centralnu mrežu.

www.abb.rs