Connect with us

Arhitektura

Budućnost u sadašnjosti pred vašim očima

Published

on

Dubai, budućnost građevinarstva

Zaboravite filmove naučne fantastike, maštu i sve ono što ste do sada viđali samo u snovima. Budućnost gradnje je uveliko tu, a njeno ime je Dubai! Najpoznatiji i najpopularniji od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji površinski predstavlja tek tačkicu na karti Persijskog zaliva, uprkos svim startnim parametrima i prognozama stekao je, a kako stvari stoje i nadalje će još dugo uspešno održavati reputaciju mesta na kom se nalaze najveća čuda savremene arhitekture.

Prema nedavnoj studiji britanske kompanije Tarner i Taunsend, Emirati su sa 1455 dolara po kvadratnom metru jedna od država sa najnižim troškovima gradnje na svetu (poređenja radi u Njujorku je cena 3900 dolara/m2), a sam Dubai, koji se na listi gradova – najskupljih gradilišta nalazi tek na 28. mestu, dobio je pozitivnu ocenu kada su u pitanju uslovi tendera, konkurentnost projekata i kvalifikovanost stručnjaka u timovima izvođača radova. Najtraženija turistička destinacija ovog dela planete iza sebe je ostavila glavne regionalne konkurente, prestonicu Katara Dohu i Muskat, glavni grad susednog Omana, u kojima, navodi se, uprkos opštem utisku, iz dana u dan ima sve manje posla.

BUDUĆNOST gradnje je uveliko tu!

Nasuprot tome, u pustinjskom megalopolisu Dubaiju grmljavina građevinskih mašina čuje se nesmanjenim intenzitetom, a svi mi sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo šta će sledeće izaći iz “kuhinje” šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma. Razlog za pominjanje njegovog imena je činjenica da, iako su sve građevinske firme u privatnom vlasništvu, vlasti emirata Dubai putem izricanja određenih mera i diktiranja uslova poslovanja itekako imaju uticaja na kretanja u oblasti građevinarstva. To je naročito izraženo u poslednjih par godina, otkada se zna da će 2020. grad biti domaćin manifestacije World Expo.

Dubai, Burj Al Arab hotel

Dubai, Burj Al Arab hotel

Pored toga što predstavlja veliku čast i privilegiju za organizatora, World Expo je po pravilu idealna prilika da se svetskoj javnosti prikažu najnovija arhitektonska dostignuća i zato je u ovom trenutku u Dubaiju veliki pritisak na investitorima koji za manje od dve godine treba da finalizuju projekte označene kao udarne po atraktivnosti i fami koja je pratila početak izgradnje.

Dobro je poznato da se u Dubaiju nalazi najviša zgrada na svetu, najveći tržni centar na svetu, najviši hotel i hotel sa najviše zvezdica na svetu… ukratko, mnoštvo objekata koji imaju predznak “naj”. I mada smo vremenom prosto spontano navikli da u njemu stalno “niče” nešto novo što će nas iz nekog razloga zapanjiti, to ne znači da se ipak ne treba zapitati u čemu leži ključ uspeha grada koji je sa 62 zgrade više od 200 metara i 16 solitera koji premašuju 300 metara po broju oblakodera sa trona “izgurao” Njujork i Hong Kong?

DUBAI – nastanak&razvoj

Dubai je prestonica istoimenog emirata, najveći i najgušće naseljen grad Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se nalazi na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva. Leži u Arabijskoj pustinji, ali za razliku od ostalih emirata njegova okolina je samo prošarana peščanim poljima, dok se prave masivne peščane dine nalaze na većoj udaljenosti sa severa, istoka i juga, a na zapadu planina Kađar. Nema nijednu prirodnu reku niti oazu, ali ima prirodni zaton nazvan “reka Dubai” koji je vremenom proširivan i produbljivan tako da sada predstavlja siguran plovni put i za velike brodove, kao i nekoliko klisura i izvora vode koji nastaju u brdima zapadnog Kađara.

Grad je lociran u seizmički stabilnoj zoni i na njega seizmička linija udaljena svega 200km od UAE gotovo da nema nikakvog uticaja, a prema procenama stručnjaka, osim što nije trusno područje, u Dubaiju nema ni opasnosti od cunamija jer voda Persijskog zaliva nije dovoljno duboka za njegov nastanak.

Kao i sve ostale države Arabijskog poluostrva široj javnosti je poznat po nafti, ali je zapravo do pronalaska “crnog zlata” 1966. godine glavni izvor prihoda bila trgovina i transport putnika i robe. Treba reći i to da je nafta svakako zaslužna za razvoj i uzdizanje emirata tokom poslednjeg kvartala 20. veka, ali zbog ograničenosti rezervi zarada od nafte u današnje vreme čini samo 5% ukupne dobiti, a “kičma” privrede su turizam, avijacija, nekretnine i pružanje finansijskih usluga.

Dubai, Burj Khalifa

Dubai

Dubai je prešao dug put od ribarskog sela, preko tranzitne tačke na trgovačkoj ruti između Iraka i Omana, pa sve do velikog poslovnog centra Srednjeg Istoka sa međunarodnim renomeom.
Njegov privredni i ekonomski istorijat deli se na dve faze – od nastanka do ujedinjenja svih sedam emirata početkom 1972. godine, i od ujedinjenja do danas, a ta podela se odrazila i na urbanistički plan u kome se kao celine jasno uočavaju stara čaršija sa kućama u karakterističnom arapskom maniru, i metropolitansko područje sa poslovnim, uslužnim i stambenim zgradama koje su neki od najsvetlijih primera futurističkog stila.

// Dubai danas zauzima površinu od 4114km2, a povećanje u odnosu na nekadašnjih 3880km2 duguje “otimanju” zemljišta od mora i nasipanju peska izvađenog sa morskog dna.

Stara čaršija je ogledalo gradnje s kraja 19. veka, koju je diktirala vrela pustinjska klima i samim tim pronalaženje arhitektonskog rešenja za problem klimatizacije životnog prostora. Čine je kuće najčešće zemljanih zidova, gusto zbijene jedne uz druge u uskim natkrivenim kaldrmisanim uličicama koje lokalci zovu “sika”.

Sike su služile kao osenčeni prelazi iz jednog imanja u drugo, istovremeno predstavljajući prirodan put za usmereno cirkulisanje vetra. U slučaju domova onih imućnijih rešenje je bilo veliko centralno dvorište sa bazenom, kod kog je otvoren prostor omogućavao oslobađanje i kretanje toplog vazduha od objekta, a voda cirkulisanje rashlađenog vazduha kroz kuću. Same građevine imale su debele zidove, male prozore i obavezno kule za provetravanje svuda po obodu.

Najstariji primer ovakve, tradicionalne arapske gradnje je tvrđava Al Fahidi, izgrađena još 1799. godine, inače najstarija očuvana zgrada u Dubaiju u kojoj se danas nalazi gradski muzej.

Privredni napredak Dubaiju je doneo i znatno povećanje broja stanovnika (od preko 3 miliona stanovnika dve trećine čine stranci na privremenom radu), a budući da i otimanje zemlje od mora ima svoje limite, potražnja za poslovnim i stambenim prostorom morala se zadovoljiti tako što će se ići u visinu – Dubai svetski trgovački centar, izgrađen još 1978. godine, sa svojih 39 spratova ostaće upamćen kao prvi soliter. Otada pa nadalje gradska arhitektura razvija se u pravcu izrazito visokih zgrada, baziranih uglavnom na kombinaciji stakla i metala, za čije projektovanje se angažuju najpoznatiji biroi na svetu (većina ih je iz SAD i Zapadne Evrope), a u izgradnju ulažu milioni dolara.

// Osim što unajmljuju najbolje od najboljih, lokalni šeici su kao investitori čuveni po zahtevnosti prilikom selekcije projekata, a sve u želji da održe reputaciju broja jedan i prefiks “naj” na koji su toliko ponosni.

Kada je reč o Dubaiju, čini se da bi nabrajanje građevina koje su po nečemu specifične prilično potrajalo, jer gotovo svaka zgrada u novom delu grada ima svoju neverovatnu priču, bilo da se radi o dimenzijama ili o maštovitosti primenjenog arhitektonskog rešenja. Ovo mesto je Meka za sve one koji svoj rad definišu kao kreativan, drugačiji, unikatan i hrabar – bastion futurizma u kom možete ostvariti svoje najluđe stvaralačke ambicije, ma koliko bile megalomanske i ispred svog vremena, jer podršku za to imate u finansijama vlasnika objekata koji iznad svega žele da ih učinite jedinstvenim, a istovremeno doprinesete reputaciji njihove postojbine.

// Najnovija vest koja nam stiže iz Dubaija ovih dana jeste da su vlasti emirata odobrile strateški plan o 3D štampanju, koji predviđa da će do 2025. čak četvrtina objekata biti napravljena primenom ovog načina gradnje.

Prema navodima nadležnih iz fondacije “Dubai Future” koja se bavi implementacijom strategije, pravilnom primenom troškovi radne snage smanjiće se za 70%, a ukupni troškovi gradnje za 90%, jer će se na ovaj način drastično skratiti i vreme potrebno za izvođenje radova. Inicijativa će se fokusirati na proizvodnju rasvete, temelja i baza, građevinskih sklopova, parkova, mobilnih kuća i sedišta humanitarnih organizacija, a kao dokaz izvodljivosti fondacija “Dubai Future” priložila je svoje prostorije. Naime, prva kompletno funkcionalna 3D štampana zgrada u Dubaiju napravljena je još 2015. godine, a reč je o Office of the Future, sedištu ove fondacije koje je kreirao studio Killa Design.

3D štampa u građevinarstvu

Štampanje zgrade čije su projektne komponente napravljene pomoću kompjuterski kontrolisanih tehnika proizvodnje trajalo je 17 dana, a sama montaža objekta svega dva dana. No, dok čekamo da vidimo prve rezultate široke primene ove mere u praksi, osvrnućemo se na nekoliko grandioznih aktuelnih projekata, čija je finalizacija izvesna u narednih godinu ili dve:

// Dubai kanal

Projekat obuhvata izgradnju kanala i velike pretežno stambene četvrti sa obe njegove strane, koja uključuje 4500 stanova, 44 kuće, 19 vila, kancelarijski prostor, sportski centar i javni park. Ukupna vrednost je dve milijarde dolara.

// Mohamed Bin Rašid siti

Kao što naziv sugeriše, to će biti bukvalno grad unutar grada u kome će postojati kompleks filmske kompanije “Universal studios”, javni park kapaciteta 35 miliona posetilaca godiš- nje koji će po veličini prevazići londonski Hajd park, preko 100 hotela, golf terene i luksuzni rezidencijalni deo.

// Dubai opera

Zgrada opere nalazi se u centru grada, a ima zadatak da poslovnoj četvrti da umetničku notu. Imaće kapacitet za dve hiljade ljudi i ustvari će predstavljati multifunkcionalni prostor za pozorišne i baletske predstave, koncerte, izložbe i filmske projekcije. Projekat Dubai opera obuhvata i muzej moderne umetnosti, dva umetnička hotela i umetničke galerije.

Dubai, Floating Seahorse

Dubai, Floating Seahorse

// Vile “Flouting sihors”

Naziv u prevodu znači “plutajući morski konjić” (eng. floating seahorse), a u pitanju su doslovno plutajuće vile, delo Klajndinst grupe iz Austrije, koje su već napravile pravi bum u svetu, a sada treba da dožive svoj debi i u Dubaiju. Osim što su konstrukcijski i dizajnerski fenomen, Flouting sihors vile su čuvene i po dužini liste čekanja onih koji priželjkuju da postanu ponosni vlasnici jedne ovakve nekretnine.

Dubai Creek Harbour

Dubai Creek Harbour

// Dubai Krik Tauer

U Dubaiju je u punom jeku izgradnja novog supervisokog tornja jednostavnog naziva “The Tower” koji će Burž Kalifu nadvisiti za gotovo sto metara i postati obeležje novog gradskog distrikta “Dubai Creek Harbour”.

Elegantni zakrivljeni toranj projektovao je jedno od najčuvenijih imena svetske arhitekture, Španac Santiago Kalatrava, koji je za inspiraciju imao minarete i cvet ljiljana, jedan od osnovnih simbola islamske umetnosti i kulture. Toranj će činiti hotel, restorani, prostor za kulturna dešavanja, tri javna balkona za panoramsko razgledanje, pokretne panoramske platforme koje će se rotirati iz fasade, a na krovu zgrade nalaziće se opservatorija koja nudi pogled na grad od 360 stepeni i nekoliko VIP platformi sa bujnom vegetacijom. Ovaj objekat će imati visokoefikasan sistem za klimatizaciju sa kolektorom vode koja će se koristiti za ćišćenje fasade, a vegetacija i integrisani sistem za zaštitu od sunčevih zraka takođe će doprineti boljem hlađenju i održivosti zgrade.

Međutim, uprkos mnogim impozantnim parametrima, ironija je da sa visinom od 928 metara The Tower u trenutku otvaranja ipak neće biti najviša zgrada na svetu: njegov završetak tempiran je pred World Expo 2020. godine, a godinu dana pre toga, ako sve bude išlo po planu, u Saudijskoj Arabiji će već biti završen “Kingdom Tower” (Kraljevski toranj), visok jedan kilometar.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Arhitektura

Šta će biti sa stepeništem na Kalemegdanu?

Published

on

By

Počeli su radovi na rekonstrukciji Velikih stepenica na Kalemegdanu. Projekat je vredan 14,5 miliona dinara, a kako kažu gradski čelnici, rok za izvođenje radova je 120 dana. Mnogi Beograđani na društveni mrežama su burno reagovali na fotografije na kojima se vidi izlomljeno gazište, prenosi portal b92.info.

Iz JP „Beogradska tvrđava“ za Prva TV kažu da je rekonstrukcija Velikog stepeništa važan projekat da bi se zaštitio kulturno-istorijski spomenik i osigurala bezbednost posetilaca. Sve se obavlja uz stručni, konzervatorski i arheološki nadzor koji je obavezan u toku radova.

Izvor:b92.info / Prva TV

Continue Reading

Arhitektura

TOP 8: METROI kao impresivne podzemne građevine

Published

on

By

Podzemni metro u Moskvi, Rusija

Metro je vrsta masovnog javnog železničkog transporta. U većini slučajeva ovaj vid transporta se odvija pod zemljom i zato je sinonim za metro podzemna železnica. Ipak, bez obzira na različitosti u sistemima podzemne železnice, klasični metro uvek ima ove tri osobenosti: On je urbano-električni masovni transportni sistem, apsolutno nezavisan od ostalih vrsta saobraćaja i sistem je koji može opslužuje veliki broj ljudi. U svetu postoji veliki broj metroa, ipak mi smo za vas izdvojili 8 najlepših, odnosno najspecifičnijih, po izboru naše redakcije.

Stokholm, Švedska

U našoj rubrici TOP 8 najinteresantnijih metroa sveta, morao se naći metro u Stokholmu. Zašto? Stanovnici Stokholma koji dnevno koriste javni prevoz da bi stigli do svojih radnih mesta, po ceni samo jedne dnevne karte za metro mogu istovremeno biti posetioci najveće izložbe – galerije na svetu. Unutar podzemnih železničkih tunela glavnog grada Švedske, 90 od 100 stanica popunjeno je spektakularnom postavom umetnina: skulpturama, mozaicima, slikama, gravurama i drugim različitim delima čije autorstvo potpisuje više od 150 umetnika. Metro u Stockholmu otvoren je davne 1950.g., a umetnost je vrlo brzo postala deo cele priče. Vodeći se pretpostavkom da je većina putnika premorena samim transportom koji je bio daleko od udobnog, postavljene dekoracije trebale su pružiti odmor prijatan oku.

Moskva, Rusija

Jako bismo teško napravili TOP 8 metroa, a da ne pomenemo Moskvu. Metro u Moskvi važi za jedan od najopterećenijih na svetu – svakog dana njime se preveze više od 7,5 miliona putnika. Oni čak drže i rekord u broju ljudi koji su koristili ovaj vid transporta, a dnevni rekord zabeležen u 25. decembra 2014, kada je nakon obilnih snežnih padavina podzemnu železnicu koristilo skoro 10 miliona ljudi – tačnije 9.632.010. Prva linija metroa u rad je puštena 1935. godine. Bila je dugačka 11 kilometara i imala je 13 stanica. Danas je moskovska podzemna železnica znatno razgranatija, ukupne dužine 327,5 kilometara i po veličini zauzima šesto mesto na svetu. Osim po preopterećenosti, poznata je i po ukrašenim stanicama u socrealističkom stilu, ali i po visokom stepenu higijene.

Podzemni metro u Moskvi, Rusija

Podzemni metro u Moskvi, Rusija

Budimpešta, Mađarska

I metro u Budimpešti jednako je specifičan. Naime, on je prvi podzemni transportni sistem sa električnim napajanjem u Evropi. Njegova izgradnja poverena je nemačkoj firmi „Simens“, a započeta je 1894. godine. Prva linija mađarske podzemne železnice u rad je puštena dve godine kasnije, na godišnjicu milenijuma dolaska Mađara na ovo tlo. Podzemnu mrežu metroa u stvari čine četiri linije. Sve linije osim M4 se ukrštaju na Deák Ferencstanici u centralnom delu Pešte. Ono što je još zanimljivo u vezi sa ovim metroom je činjenica da je linija M1 od 2002. godine na listi UNESCO baštine.

Lisabon, Portugal

I odgovorni za izgled metroa u Lisabonu su na ovoj listi ne toliko zbog metroa kao takvog, već zbog onoga što je na raspolaganju putnicima u toku vožnje. Naime, zidovi skoro svih podzemnih stanica prekriveni su pločicama. Poslednjih godina, stare stanice su renovirane, i to ne samo zbog estetskog ugođaja, već kako bi svim putnicima bile dostupnije. Najlepša i najzanimljivija stanica je „Parque station“. Poput ostalih, i ona je prekrivena pločicama koje oslikavaju književno nasleđe pesnika Fernanda Pesoa. Inače, metro u Lisabonu otvoren je 1959. godine, nakon dva neuspešna pokušaja sa početka XX veka. Danas ima četiri linije ukupne dužine 43,2 kilometara i 55 stanica.

Železnička stanica Grand central u Njujorku

Železnička stanica Grand central u Njujorku

Njujork, SAD

Železnička stanica Grand central u Njujorku, jedno od središta „velike jabuke“ i jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija u svetu. Razlog za ovu veliku popularnost kod turista jeste činjenica da se nigde na svetu ne može videti toliko raznolikosti u toku vožnje podzemnom železnicom kao u Njujorku. To je, kako njegovi stanovnici kažu, svet za sebe ili jednostavno – Njujork pod zemljom. Prvi podzemni transportni sistem u Njujorku izgrađen je 1869. Američki pronalazač Alfred Eli Bič iskopao je tada tunel dugačak samo 95 metara, ispod Brodveja. Iako kasnije nije bio dograđen, uglavnom iz političkih razloga, bio je to vizionarski projekat. Danas je njujorški metro jedan od najvećih, najdužih i najprometnijih na svetu. Njime se u proseku godišnje preveze oko 1,75 milijardi ljudi. Zvanično ima 468 stanica sa ukupnom dužinom pruge od 1.355 kilometara.

Železnička stanica Grand central u Njujorku

Železnička stanica Grand central u Njujorku

London, Engleska

Kada pominjemo najbolje, najveće, najkreativnije, moramo pomenuti i najstarije, odnosno one koji su svim ostalim ekonomijama sveta dali „domaći zadatak“. Takav jedan poduhvat je Londonski metro. Prva linija otvorena je 10. januara davne 1863. godine. Postoji 275 stanica i 408 km aktivnih linija, pa londonski metro u proseku preveze preko 3 miliona ljudi, odnosno oko 3,4 miliona radnim danima. Prva kompanija koja je počela sa izgradnjom bila je Metropolitan Railways. Metod koji je u početku korišćen bio je, sa današnje tačke gledišta, krajnje neefikasan iako naizgled jednostavan. Nakon trasiranja linije pristupalo se izgradnji. Odgovarajuća ulica, ispod koje je podzemna trebalo da prolazi, bila bi iskopana do određene dubine. Nakona toga postavljane su šine i građen tunel od cigala. Po završetku izgradnje tunel se ponovo zakopavao. Metod je poznat kao “cut-and-cover” (“iseci i pokri”). Ova železnica danas možda nije najbolja, Japanci ipak tu imaju primat, ali je sigurno prva koja je postavila temelje svakoj drugoj koja je posle nje nastala.

London tube metro

London tube metro

Japan, Tokio

Kada kažemo najbrži, najtačniji i najsavremeniji prevoz jasno je da mislimo na Japan. Ljudi koji žure, ali stižu na vreme i vozovi koji svaka zemlja želi da poseduje nešto su što stavljamo u opis ove zemlje marljivih ljudi. Jasno je da je u ovoj zemlji železnica osnovno prevozno sredstvo još od početka 20. veka.

Zahvaljujući brižljivo planiranom javnom prevozu, ovaj grad uspešno izdržava 35 miliona svojih stanovnika koji neprekidno žure sa jednog na drugi kraj grada. Istini za volju, tokom špica su pretrpani do te mere da na prometnijim stanicama postoje ljudi kojima je posao da poguraju one koji vise sa vrata i pomognu im da stanu u već krcat vagon. Grad obuhvata preko 17 linija i više od 1000 stanica. Na samu stanicu se ulazi kroz jedan od 200 ulaza.

Metro u Dubaiju

Metro u Dubaiju

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai se nekako nalazi na svakoj listi najimpresivnijih građevina, pa ga tako pominjemo i u ovom domenu. Na našoj listi metro u Dubaiju ne nalazi se toliko zbog izgleda, već zbog činjenice da se ovaj mestro, sa svojih 75 km, na obe linije – nalazi na listi Ginisove knjige rekorda kao najduža potpuno automatizovana metro linija na svetu. I izgled je zaista impresivan. Naime, okolina izgleda kao da ste zavirili u morske dubine. Plavetnilo i lusteri nalik meduzama „odvešće“ vas u podvodni svet. Dubaijski metro zasada ima dve linije Crvenu i Zelenu, a planira se izgradnja još tri. Ove prve dve linije svojim većim delom idu kao nadzemne železnice po sopstvenim vijaduktima, osim u najužem centu grada gde su ukopane. Svi vozovi i stanice Dubaijskog metroa su klimatizovani, tako da je u njemu puno ugodnije nego izvan njega.

Continue Reading
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno