Connect with us
Novosti

Kako sanirati pukotine na zidu posle krečenja?

Konačno ste ispratili majstore, vratili nameštaj na svoje mesto, olizali podove, nalickali prozore, skuvali kafu i sada se divite vašim savršeno doteranim zidovima. Bio je i komšija da vidi kako je urađeno, pa je zadovoljno klimao glavom i u to ime i rakiju popio. Međutim, posle nekog vremena vaši zidovi nisu savršeni, jer, ne lezi vraže, eto je pukotina! Nije to neka strašna pukotina, ali tu je, prisutna je. Dovoljno velika da vam smeta. Da lupate glavu da li bi bilo bolje da ste sami radili umesto što ste majstorima pare dali. Ili, možda, da ste dali više para, jer je skuplje uvek bolje. Čekajte! Ne morate odmah da zovete skupa građevinska preduzeća da saniraju štetu. Možda nešto i sami možete da uradite.

Vrste pukotina na zidu

pukotina na zidu

Važno definisati prirodu pukotine pa onda pristupiti njenom rešavanju

Pukotine koje se pojavljuju mogu biti samo estetske prirode, ali mogu biti i znak ozbiljnog problema u samoj strukturi građevine. Zbog toga je važno definisati prirodu pukotine pa onda pristupiti njenom rešavanju.

Pukotine koje konstruktivne prirode prepoznaju se po velikoj dužini i mogu da se protežu duž cele građevine. Obično su šire, mogu biti posledica sleganja građevine i za njih je potrebno angažovati stručnjake. Nemojte biti sam svoj majstor u ovom slučaju, da vam majstorisanje ne bi došlo glave (i džepa).

S druge strane, postoje pukotine koje nisu problem strukture građevine. Obično su debljine vlasi kose, takozvane mikro pukotine, i šire se u svim pravcima. Znate kad gledate zid pa niste sigurni da li je paučina u pitanju jer ste prethodno objasnili pauku da mora da se iseli? Ili se pitate da li je to Zoro iz „Maske Zoroa“ zaista došao i ostavio Z na sveže okrečenom zidu? E, takve pukotine mogu se javiti u većini domova i ponekad su neižbežne.

Zašto se mikropukotine javljaju na zidu nakon nanošenja boje

Postoji nekoliko razloga, a mi vam navodimo neke od njih:

  • Loše obavljen posao. Važno je ne žuriti i sve temeljno uraditi. Ako se preskoči neki sloj ili se ne sačeka da se prethodni sloj osuši, svi napori i novac mogu biti bačeni u vodu.
  • Zbog temperaturnih razlika, zid se skuplja i širi usled promene vlažnosti i temperature vazduha. To, recimo, može da se desi ako se u toj prostoriji povremeno uključuje klima ili ako je više izložena sunčevoj toploti u popodnevnim časovima. Ovaj razlog je ujedno i posledica prvog razloga – loše obavljenog posla.
  • Ako je u pitanju novogradnja, pukotine mogu biti posledica isparavanja suvišne vlage iz maltera. Zato je najbolje sačekati da se malter potpuno osuši pa onda pristupite nanošenju boje.
  • Loš kvalitet boje dovodi do toga da se boja kojom krečite zidove ne vezuje dobro za njih i zbog toga se kasnije javljaju pukotine. Zato je najbolje ne štedeti nego koristiti kvalitetne boje da ne biste plaćali i na mostu i na ćupriji.

Kako sanirati mikro pukotine

Krečenje

Možete zvati izvođače, a možete i samostalno da prionete rešavanju problema

Kad se uverite da je pauk pokupio prnje i da Zoro nije svraćao do vas, onda je definitivno pukotina. Ne paničite! Možete zvati izvođače, a možete i samostalno da prionete rešavanju problema.

Dobra stvar je što su ove pukotine plitke i što se mogu uspešno sanirati gletovanjem. Ono što je u ovom trenutku kontradiktorno je to da pukotinu treba da izdubite, tj. da skinete sloj stare farbe i gleta oko pukotine, viška betona i prljavštine pre nego što je popunite. Potom je očistite četkom ili usisivačem. Baš kao što zubar priprema zub za plombiranje, tako i vi pripremate pukotinu za saniranje.

Kada ste je očistili, popunite je glet masom i izravnajte gletaricom. Ostavite da se potpuno osuši. Pustite film, popijte pivo (2,3…), idite na spavanje, odnesite tetki lek u Kanadu, ali ne dirajte dok nije skroz suvo. Kada se osuši, išmirglajte da biste dobili potpuno glatku i ravnu površinu. Nakon toga možete naneti boju. I ne zaboravite, ako nanosite dva sloja, sačekajte da se prvi dobro osuši.

Skuvajte kafu, dignite noge na stočić (zaslužili ste), potapšite se po ramenu. Uživajte u uspešnom saniranju pukotine.

 

 

 

Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 115d, 5. sprat
11070 Novi Beograd
T. +381 11 3149 681
info@weber.rs
www.weber.rs