Connect with us

Građevina

Klimatizacija u novijim stambenim objektima

Objavljeno

:

Klima uređaj na zidu

Klimatizacija i ventilacija igraju važnu ulogu u našoj svakodnevici jer od udobnosti prostora u kojem boravimo zavisi pre svega naše zdravlje, a potom i produktivnost.

KLIMATIZACIJA

Klimatizacija podrazumeva hlađenje objekta, odnosno, u širem smislu, objedinjen sistem grejnog, rashladnog i ventilacionog delovanja određenog aparata ili sistema. Hlađenje prostora postaje važno maltene koliko i zagrevanje stana, tj. neizostavni deo modernog načina života.

Nekada su se koristili portabl ventilatori, dok se danas najčešće koriste klima-uređaji koji mogu imati dodatnu opciju grejanja. Postoji nekoliko vrsta klima uređaja, a to su split sistemi – mono i multi, kao i mobilni sistemi.

Nekada su se koristili portabl ventilatori

Nekada su se koristili portabl ventilatori

// Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije. Sastoji se od dveju odvojenih jedinica, tj. spoljne i unutrašnje, međusobno spojenih, gde spoljašnja služi za odvođenje toplote. Split sistemi se dele na mono i multi sisteme koji se razlikuje u tome što mono sistem može imati jednu, a multi nekoliko unutrašnjih jedinica, te je idealan za hlađenje više prostorija odjednom. //

Za razliku od fiksiranih klima-uređaja, postoje i mobilni koji ne zahtevaju montažu već ih možemo seliti iz prostorije u prostoriju. Nedostatak im je što je nužno osigurati odvod toplog vazduha, što znači preko creva koje ide kroz zid.

// Klimom se hladi prostor, odnosno dobija željena temperatura, međutim, pojedine imaju specijalne filtere koji čiste vazduh od dima, prašine, osvežavaju prostoriju itd. //

Neke pak imaju ugrađene i ionizatore koji neutralizuju električno i magnetno zračenje i pročišćuju vazduh. One modernije takođe imaju mogućnost brzog hlađenja ili grejanja, senzor pokreta, vremensko programiranje itd.

Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije

Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije

Inverter klime

U odnosu na klasične on/off klime, inverter klime imaju bolju energetsku klasu, te je bolji i učinak utrošene i dobijene rashladne i toplotne energije. Broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora menja se elektronski i tako prilagođava zadatim uslovima, te se kontinuirano uduvava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja, čime je i njen rad do 30% ekonomičniji budući da se manje opterećuju električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem.

Daleko bolji rad je i u zimskim uslovima jer ove klime rade i na temperaturama i do -20 stepeni. Osim smanjenja potrošnje električne energije, ulaganje u ove klime više se isplati i jer su dugotrajnije i ne zahtevaju često održavanje i servisiranje.

Za razliku od običnih klima-uređaja gde se temperatura smanjuje za po ceo stepen i pored kojih je potrebno i provetravanje ili nabavka odvlaživača vazduha, jer jedan te isti vazduh koji se nalazi u prostoriji kruži kroz uređaj, savremene klimatizaciono-ventilacione sisteme karakteriše mogućnost finog podešavanje temperature i drugih parametara čistog i kvalitetnog vazduha. Stoga je njihova primena veoma raznovrsna.

Mobilno upravljanje klima uređajima

Inverter klime imaju bolju energetsku klasu

Centralna klimatizacija

// Osnovni tip inverterski klimatizacionih sistema u kućama i stanovima podrazumeva uređaj sa zidnom unutrašnjom jedinicom, no postoje i podno-plafonski, kasetni i kanalni modeli koji svoju primenu češće nalaze u drugim sferama – trgovinskom prostoru, ugostiteljskim objektima, hotelijerstvu itd. //

Za industrijsko hlađenje, hlađenje infrastrukture i računarskih centara, poslovnih objekata i sl. koriste se i vrlo složeni sistemi – sa i do 64 jedinice. Izborom nekog od neuobičajenih modela za stambene jedinice, recimo podno-plafonskog ili kasetnog modela, oslobađamo prostor zidova koji možemo iskoristiti za police, slike itd., a sam prostor činimo modernijim. Takođe, tehnologija automatskog čišćenja kaseta skuplja prašinu iz izmenjivača toplote čime se za 50% povećava operativna efikasnost i znatno smanjuju troškovi održavanja.

Dakle, u poređenju sa pojedinačnim rashladnim uređajima, centralna kllimatizacija je načelno primenljivija za veće objekte i objekte visokogradnje, javne, stambene i poslovne. Ona podrazumeva efikasan sistem za uštedu energije i jednostavnu i laku instalaciju, kao i povezivanje sa različitim tipovima unutrašnjih jedinica.

UDOBNOST XXI VEKA

Neupitno je da na naše raspoloženje, učinkovitost, a naposletku i zdravlje utiče udobnost prostora u kom živimo ili radimo, te bi on trebalo da bude svetao, provetren i optimalno zagrejan ili rashlađen – u skladu sa temperaturnim prilikama. Kako se klimatska slika planete konstantno menja, naročito poslednjih decenija gde imamo sve toplija leta, ali i dalje hladne zime, i građevinska rešenja klimatizacije i ventilacije menjaju se i unapređuju.

Autor teksta: Sanja Dakić

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno