Connect with us
Gra─Ĺevina

Klimatizacija u novijim stambenim objektima

Klimatizacija i ventilacija igraju va┼żnu ulogu u na┼íoj svakodnevici jer od udobnosti prostora u kojem boravimo zavisi pre svega na┼íe zdravlje, a potom i produktivnost.

KLIMATIZACIJA

Klimatizacija podrazumeva hla─Ĺenje objekta, odnosno, u ┼íirem smislu, objedinjen sistem grejnog, rashladnog i ventilacionog delovanja odre─Ĺenog aparata ili sistema. Hla─Ĺenje prostora postaje va┼żno maltene koliko i zagrevanje stana, tj. neizostavni deo modernog na─Źina ┼żivota.

Nekada su se koristili portabl ventilatori, dok se danas naj─Źe┼í─çe koriste klima-ure─Ĺaji koji mogu imati dodatnu opciju grejanja. Postoji nekoliko vrsta klima ure─Ĺaja, a to su split sistemi ÔÇô mono i multi, kao i mobilni sistemi.

Nekada su se koristili portabl ventilatori

Nekada su se koristili portabl ventilatori

// Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije. Sastoji se od dveju odvojenih jedinica, tj. spoljne i unutra┼ínje, me─Ĺusobno spojenih, gde spolja┼ínja slu┼żi za odvo─Ĺenje toplote. Split sistemi se dele na mono i multi sisteme koji se razlikuje u tome ┼íto mono sistem mo┼że imati jednu, a multi nekoliko unutra┼ínjih jedinica, te je idealan za hla─Ĺenje vi┼íe prostorija odjednom. //

Za razliku od fiksiranih klima-ure─Ĺaja, postoje i mobilni koji ne zahtevaju monta┼żu ve─ç ih mo┼żemo seliti iz prostorije u prostoriju. Nedostatak im je ┼íto je nu┼żno osigurati odvod toplog vazduha, ┼íto zna─Źi preko creva koje ide kroz zid.

// Klimom se hladi prostor, odnosno dobija ┼żeljena temperatura, me─Ĺutim, pojedine imaju specijalne filtere koji ─Źiste vazduh od dima, pra┼íine, osve┼żavaju prostoriju itd. //

Neke pak imaju ugra─Ĺene i ionizatore koji neutralizuju elektri─Źno i magnetno zra─Źenje i pro─Źi┼í─çuju vazduh. One modernije tako─Ĺe imaju mogu─çnost brzog hla─Ĺenja ili grejanja, senzor pokreta, vremensko programiranje itd.

Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije

Split sistem je najpopularniji sistem klimatizacije

Inverter klime

U odnosu na klasi─Źne on/off klime, inverter klime imaju bolju energetsku klasu, te je bolji i u─Źinak utro┼íene i dobijene rashladne i toplotne energije. Broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora menja se elektronski i tako prilago─Ĺava zadatim uslovima, te se kontinuirano uduvava neophodna koli─Źina vazduha, temperaturna odstupanja su manja, ─Źime je i njen rad do 30% ekonomi─Źniji budu─çi da se manje optere─çuju elektri─Źne instalacije stalnim uklju─Źivanjem i isklju─Źivanjem.

Daleko bolji rad je i u zimskim uslovima jer ove klime rade i na temperaturama i do -20 stepeni. Osim smanjenja potro┼ínje elektri─Źne energije, ulaganje u ove klime vi┼íe se isplati i jer su dugotrajnije i ne zahtevaju ─Źesto odr┼żavanje i servisiranje.

Za razliku od obi─Źnih klima-ure─Ĺaja gde se temperatura smanjuje za po ceo stepen i pored kojih je potrebno i provetravanje ili nabavka odvla┼żiva─Źa vazduha, jer jedan te isti vazduh koji se nalazi u prostoriji kru┼żi kroz ure─Ĺaj, savremene klimatizaciono-ventilacione sisteme karakteri┼íe mogu─çnost finog pode┼íavanje temperature i drugih parametara ─Źistog i kvalitetnog vazduha. Stoga je njihova primena veoma raznovrsna.

Mobilno upravljanje klima ure─Ĺajima

Inverter klime imaju bolju energetsku klasu

Centralna klimatizacija

// Osnovni tip inverterski klimatizacionih sistema u ku─çama i stanovima podrazumeva ure─Ĺaj sa zidnom unutra┼ínjom jedinicom, no postoje i podno-plafonski, kasetni i kanalni modeli koji svoju primenu ─Źe┼í─çe nalaze u drugim sferama ÔÇô trgovinskom prostoru, ugostiteljskim objektima, hotelijerstvu itd. //

Za industrijsko hla─Ĺenje, hla─Ĺenje infrastrukture i ra─Źunarskih centara, poslovnih objekata i sl. koriste se i vrlo slo┼żeni sistemi ÔÇô sa i do 64 jedinice. Izborom nekog od neuobi─Źajenih modela za stambene jedinice, recimo podno-plafonskog ili kasetnog modela, osloba─Ĺamo prostor zidova koji mo┼żemo iskoristiti za police, slike itd., a sam prostor ─Źinimo modernijim. Tako─Ĺe, tehnologija automatskog ─Źi┼í─çenja kaseta skuplja pra┼íinu iz izmenjiva─Źa toplote ─Źime se za 50% pove─çava operativna efikasnost i znatno smanjuju tro┼íkovi odr┼żavanja.

Dakle, u pore─Ĺenju sa pojedina─Źnim rashladnim ure─Ĺajima, centralna kllimatizacija je na─Źelno primenljivija za ve─çe objekte i objekte visokogradnje, javne, stambene i poslovne. Ona podrazumeva efikasan sistem za u┼ítedu energije i jednostavnu i laku instalaciju, kao i povezivanje sa razli─Źitim tipovima unutra┼ínjih jedinica.

UDOBNOST XXI VEKA

Neupitno je da na na┼íe raspolo┼żenje, u─Źinkovitost, a naposletku i zdravlje uti─Źe udobnost prostora u kom ┼żivimo ili radimo, te bi on trebalo da bude svetao, provetren i optimalno zagrejan ili rashla─Ĺen ÔÇô u skladu sa temperaturnim prilikama. Kako se klimatska slika planete konstantno menja, naro─Źito poslednjih decenija gde imamo sve toplija leta, ali i dalje hladne zime, i gra─Ĺevinska re┼íenja klimatizacije i ventilacije menjaju se i unapre─Ĺuju.

Autor teksta: Sanja Daki─ç