Connect with us
Promo

Festival BIG Arhitektura Ljubljana je završen

Festival BIG Arhitektura Ljubljana završen je dodelom nagrada BIG SEE Grand Prix u prostoru L56. Događaj je privukao više od 2.000 posetilaca i okupio vodeće stručnjake iz arhitekture i enterijera, inženjere, urbaniste, kao i donosioce odluka, investitore i studente arhitekture iz jugoistočne Evrope (SEE) i šire na jednom mestu. Na završnoj gala večeri proglašeni su dobitnici 13 nagrada BIG SEE Grand Prix u dve kategorije.

Živahan festivalski program i ceremonija dodele nagrada BIG SEE Grand Prix

U sredu i četvrtak, prostor L56 u Šiški bio je ispunjen ljubiteljima arhitekture i dizajna, koji su mogli slušati domaće i strane stručnjake na predavanjima, konferencijama i okruglim stolovima. Posetioci su mogli prošetati Sajmom inovacija, gde se predstavilo više od 70 kreatora. Festival BIG Arhitektura Ljubljana takođe je pružio odličnu priliku za uspostavljanje kontakata i razvijanje ideja u opuštenoj atmosferi. Vrhunac događaja bila je jučerašnja ceremonija dodele nagrada BIG SEE Grand Prix u kategorijama arhitekture i enterijera, koje su dodeljene 13 kreatora.

SEE GRAND PRIX AWARDS – Lista pobednika sa obrazloženjima

ŽIRI

 1. Adrianus Kil, RO&AD Architecten; Holandija
 2. Arnaud Lacoste, Lode architecture; Francuska
 3. Carlos Arnaiz, Caza, Surba; USA
 4. Dominic Kacinskas i Amin Taha, Workgroup; UK
 5. Einar Jarmund, Einar Jarmund & Co AS Arkitekter MNAL; Norveška
 6. Emmi Keskisarja, EETJ; Finska
 7. Fernando Rodriguez, FRPO; Španija
 8. Hervé Potin, Guinée*Potin Architectes; Francuska
 9. Joakim Dørum, Green Advisers; Norveška
 10. Juergen Mayer H, J. MAYER H. und Partner, Architekten MBB; Nemačka Kentaro Takeguchi, Alphaville Architects, Japan
 11. Klaudia Cacic, WOCAA; Nemačka
 12. Nicolas Ziesel, KOZ architectes; Francuska
 13. Paul Robbrecht, Robbrecht en Daem architecten, Belgija
 14. Teemu Pirinen, Pirinen & Salo; Finska
 15. Ulla Alberts, Murman Arkitekter; Švedska

LISTA POBEDNIKA

 1. Arhitektura: Obrazovna ustanova – Vrtić u Vilniusu
 2. Arhitektura: Višeporodični objekat – EKKO – Bordeaux
 3. Arhitektura: Porodični objekat – Stadel conversion WET
 4. Arhitektura: Industrijski objekat i poslovni prostor – Fabrika „Lisbon“
 5. Arhitektura: Javni, poslovni, kulturni i infrastrukturni objekti – Piramida u Tirani
 6. Arhitektura: Rekreativni & sportski objekti – Sportski i rekreacioni centar za porodicu “Lungau Arena” 
 7. Arhitektura: Javni / otvoreni prostor i pejzaž – „Benjakitti“ park
 8. Arhitektura: Objekat u turizmu – Planinsko sklonište „Santnerpass 2.734 m“
 9. Enterijer: Maloprodaja – „Tase“ maloprodajni objekat
 10. Enterijer: Ugostiteljstvo – „AFTR“ bistro
 11. Enterijer: Poslovni prostor – RIVA DIVA
 12. Enterijer: Javni prostor – Dečija poliklinika „Salvea“
 13. Enterijer: Stambena jedinica – The 45° Apartment Renovation
BIG SEE Festival arhitekture u Ljubljani

BIG SEE Festival arhitekture u Ljubljani

OBRAZLOŽENJE NAGRAĐENIH PROJEKATA

Arhitektura Obrazovne ustanove

Vrtić u Vilniusu, Litvanija

 • Arhitekte
  NG architects
 • Lokacija
  Vilnius, Litvanija
 • Fotografija
  Norbert Tukaj

Privatni vrtić je suštinska komponenta „Uogu slenis“ razvoja, smešten u baltičkoj šumi. Dizajniran da neguje radoznalost dece i uvažavanje prirode, njegova dinamična struktura se nalazi usred obrazovnih i javnih zgrada. Tamna spoljašnjost je u kontrastu sa bujnom okolinom, dok visoki prozori pružaju impresivan pogled. Unutrašnjost, bezbedno unutrašnje dvorište, obloženo drvetom lokalnog porekla, nudi udoban prostor za igru. Sa sedam učionica, uključujući dve za veoma malu decu, privatnost i spokojni prostori za učenje su prioritet. Dok ga odrasli vide kao jednostavan šestougao, za decu je to magično mesto za rast i radost. Sve u svemu, vrtić pruža prijatno i podsticajno okruženje za decu da uče, rastu i istražuju.

Arhitektura Višeporodični objekat

EKKO – Bordeaux

 • Arhitekte
  Duncan Lewis – Scape Architecture; Duncan Lewis, Brigitte Cany Lewis
 • Lokacija
  Bordeaux, Francuska
 • Fotografija
  Duncan Lewis, Drone 33

Smešten na desnoj obali reke Garone, Ekko rezidencija se sastoji od zgrade sa četrdeset devet stanova u rasponu od T1 do T5, koji pokrivaju stambenu površinu od 3.260 m2. Materijali koji se koriste uključuju različite prirodne materijale kao što su drvo, beton od konoplje i terakota. Ovi ekološki elementi doprinose smanjenju letnjih temperatura u gradu. Savremena reinterpretacija urbanog pejzaža Bordoa je očigledna u izboru svetlih tonova i mineralnog izgleda.

Krov, obložen belim zastakljenim ravnim pločicama, reflektuje dnevnu svetlost, čime se smanjuje nagomilavanje toplote u zgradi tokom leta. Ventilisana obloga na fasadama, dizajnirana da se slaže sa crepom, ispunjava najviše tehničke standarde i neprimetno se integriše sa zelenilom trodimenzionalne bašte. Ova kombinacija minerala i vegetacije definiše prepoznatljiv karakter ovog impresivnog projekta. Prostirući se na parceli od 1.800 m2, rezidencija nudi pedeset stambenih jedinica u izgrađenoj zapremini od 15.000 m3, zajedno sa kolektivnim spoljnim prostorom u tri dimenzije ukupne površine 6.635 m3. Ovaj prostrani prostor služi kao velika zajednička prostorija, sa plutajućim drvećem na svakom od svojih pet nivoa. Pripada svim korisnicima prostora, pri čemu svaki stanovnik upravlja svojim delom za posao, ručavanje ili opuštanje.

Ovaj inovativni dizajn se bavi pitanjem urbane gustine i ublažava klimu, optimizujući svetlost, vetar, sunce i svežinu vazduha kako bi se obezbedilo udobno životno okruženje. Postoje sličnosti sa hladnim staklenikom Estufa Fia u Lisabonu, Portugal. Više od zimske bašte, ona služi kao životni prostor koji se prilagođava promenama godišnjih doba, poboljšavajući unutrašnje prostore stanova i podstičući dublju vezu sa prirodom. On otelotvoruje senzualnu ideju koja prevazilazi puku estetiku ili ideologiju nasleđa, uključujući taktilna iskustva i aromatična zadovoljstva. Gradeći sa prirodom, projekat ima za cilj da ponovo poveže čovečanstvo sa njegovom okolinom, promovišući harmoniju između ljudi i njihovog okruženja.

Arhitektura Porodični objekat

Prenamena štale „WET“

 • Arhitekta
  spado architects
 • Lokacija
  Austrija
 • Fotografija
  Kurt Kuball

Pomoćni objekat nalik štali nastao u 19. veku razvijao se i širio po celoj Gornjoj i Donjoj Koruškoj. Tip zgrade je evoluirao od konstrukcije od balvana postavljenih na zidove od prirodnog kamena, preko konstrukcije od stubova i greda i raznih iteracija, do danas uobičajene štale sa stubovima. Zbog promenljivih potreba, Koruška tradicionalna štala više nije funkcionalni tip građevine. Međutim, kako su ove štale građene tokom mnogo decenija, one su rasprostranjene u selima, zajednicama i pejzažima. Često više ne služe svrsi, stoje prazne i vremenom propadaju. Ova štala na stubovima je očuvana, sa novim stambenim prostorom umetnutim u postojeći volumen kao „kuća u kući“. Značajna prednost za novi životni prostor je što su pod, strukturno efikasan krov i zaštita od sunca već postavljeni. Unutrašnji i spoljašnji prostori se stvaraju bez oštre granične linije. Umetanjem nove drvene zgrade u oblik stare štale stvaraju se višedimenzionalni prostori.

Arhitektura Industrijski objekat i poslovni prostor

Fabrika „Lisbon“

 • Arhitekta
  Julian Breinersdorfer Architekten, José Baganha Arquitectos, Angela Maurice Arquitectos
 • Lokacija
  Lisabon, Portugal
 • Fotografija
  Francisco Nogueira

Fabrika „Lisbon“, vojna fabrika iz 1973. godine, pretvorena je u inovacijski kvart na frontu lisabonske luke. Prvobitno dizajnirana za mašine za izradu rezanaca, zgrada dugačka 200 metara i široka 11 metara kreativno se bavi cirkulacijom u hitnim slučajevima bez betonskih jezgara. Spoljašnje lagane staze i stepenice se tkaju oko istorijskih silosa i okna lifta u ogledalu, minimizirajući strukturalni uticaj. Cirkulacija u obliku trake povezuje program fabrike: kancelarijske prostore, prostore za događaje, restorane i javnu krovnu terasu od 2.000 m2. Odvažna arhitektura se s poštovanjem usklađuje sa svojim kontekstom; stari materijali su u suprotnosti sa savremenim elementima kao što su beton, čelik, staklo i drvo. Glavne intervencije su ocrtane kao bele čelične linije, ostavljajući istorijsku zgradu netaknutom i dodajući karakter adaptivnoj ponovnoj upotrebi. Tehničke instalacije prilagođavaju objekat savremenim potrebama, sa biljkama i drvenim elementima koji ublažavaju industrijski osećaj.

Arhitektura Javni, poslovni, kulturni i infrastrukturni objekti

Piramida u Tirani

 • Arhitekta
  MVRDV, Co-architect: iRI Architects
 • Lokacija
  Tirana, Albanija
 • Fotografija
  Ossip van Duivenbode

U srcu glavnog grada Albanije, nova vrsta kulturnog centra otvorila je svoja vrata za javnost. Piramida u Tirani, prvobitno izgrađena kao muzej za komunističkog diktatora Envera Hodže, doživela je dramatičnu transformaciju od strane MVRDV. Betonska konstrukcija je preuređena, sa stepenicama koje se uzdižu uz njene nagnute strane, omogućavajući ljudima svih uzrasta da se popnu na vrh zgrade. Atrijum i njegova okolina su ozelenjeni i otvoreni, stvarajući prostor dobrodošlice. Malo selo sa kafićima, studijima, radionicama i učionicama, koje koristi neprofitna obrazovna institucija TUMO Tirana, gde albanska omladina može besplatno da nauči različite tehnološke predmete, prožima se čitavom lokacijom, kako unutar tako i izvan same piramide.
Očekuje se da će piramida postati novo središte kulturnog života Tirane i platforma za napredovanje nove generacije.

Arhitektura Rekreativni & sportski objekti

Sportski i rekreacioni centar za porodicu “Lungau Arena”

 • Arhitekta
  LP architektur; Tom Lechner, Ulrich Bayr, Jakob Pöttler
 • Lokacija
  St. Michael im Lungau, Austrija
 • Fotografija
  Markus Rohrbacher

U novoizgrađenom sportskom, porodičnom i rekreativnom centru uvedena je i dodatna sportska ponuda uz fudbalske terene sa prirodnom i veštačkom travom, uključujući objekte za sportove kao što su tenis, odbojka na pesku i klizanje. Dve strateški pozicionirane zgrade naglašavaju važnost javne upotrebe centra, pri čemu zgrada sa tribinama služi kao centralna tačka po dolasku, a iza nje se nalazi višenamenska sala. Orijentisane u pravcu sever-jug, ove zgrade maksimiziraju prostor za igru i trening oko sebe. Prostrano stepenište vodi do povišene tribine, sa susednim objektima kao što su multifunkcionalna soba i kantina dizajnirana da bude otvorena i transparentna. Svlačionice i pomoćni prostori nalaze se ispod, sa međusobno povezanim zapreminama zgrada koje olakšavaju lak pristup okolnim sportskim prostorima. Višenamenska sala, dizajnirana za svestranost, uključuje materijale i konstrukcije inspirisane tradicionalnom lokalnom arhitekturom, sa fokusom na drvenu konstrukciju prilagođenu savremenim potrebama.

Arhitektura Javni / otvoreni prostor i pejzaž

„Benjakitti“ park

 • Arhitekta
  Arsomsilp Community and Environmental Architect, Turenscape (Design consultant)
 • Lokacija
  Bangkok, Tajland
 • Fotografija
  Srirath Somsawat

Park Benjakitti, urbana oaza u Bangkoku, nastao je iz nekadašnje fabrike duvana. Prostire se na 720.000 kvadratnih metara i služi kao obrazovno središte o ekologiji, hidrologiji i životnoj sredini. Ova inicijativa zadržava 128.000 m3 kišnice, stvarajući 1.600 m3 čiste vode na dan. Rešavanje poplava i suša pomoću rešenja zasnovanih na prirodi deluju kao „sunđer“, koristeći bioremedijaciju za prečišćavanje. Park neguje stanište divljih životinja, u kojem raste 360 vrsta drveća i pretvara močvarno područje u bogat ekosistem. Uključuje održive tehnike, ponovnu upotrebu materijala i prenamenu fabričkih zgrada za muzeje i sportske centre. Dostupno svima, to je utočište u Bangkoku, koje neguje raznoliko iskustvo usredsređeno na prirodu – učionicu za biodiverzitet za stanovnike grada.

Arhitektura Ugostiteljski objekat

Planinsko sklonište „Santnerpass 2.734 m“

 • Arhitekta
  Senoner Tammerle Architects
 • Lokacija
  Italija
 • Fotografija
  Lukas Schaller, Faban Dalpiaz

Novo planinsko sklonište „Santnerpass“ nalazi se ispod vrha „Rozengarten” (2.981 metar) na planinskom masivu „Rozengarten” u zapadnim Dolomitima Južnog Tirola na nadmorskoj visini od 2.734 metra. Pozicionirano direktno na „Laurinsvandu“, koji se strmo spušta ka „Tiersertalu“ na zapadu, sklonište se nalazi na takozvanom „Santnerpassu“. Prvobitno izgrađeno 1950-ih, sada je rekonstruisano od 2021. do 2023. godine. Podseća na kuću od karata, sa statički potpornim i zaštitnim strmim krovnim površinama, zgrada stoji istaknuto na ovoj lokaciji. Arhaični trouglasti oblik, usred visokog alpskog okruženja, proizašao je iz pragmatičnih razmatranja stabilnosti konstrukcije i zaštite od vremenskih prilika, izdvajajući se od proizvoljnih arhitektonskih dizajna. Kompaktan raspored spavaćih soba na spratovima rezultirao je uskom osom trouglaste drvene okvirne konstrukcije koja se proteže kroz prizemni gostinjski salon. Pocinkovani lim školjke menja boju iz narandžaste u žutu na zalasku sunca, odražavajući nijanse stene. Sledećeg jutra, sklonište odražava boje plavog neba. Sklonište nastoji da se stopi sa pejzažom, odražavajući njegovo raspoloženje. Nadamo se da će kuću zagrliti planine.

Enterijer Maloprodaja

„Tase“ maloprodajni objekat

 • Autor projekta enterijera
  BYRID Architecture; Ridi Milo
 • Lokacija
  Tirana, Albanija
 • Fotografija
  Leonit Ibrahimi

Projekat „Industrial Fusion“ ima za cilj da transformiše tradicionalni maloprodajni prostor za automobilske delove u impresivno i privlačno iskustvo. Odlazeći od konvencionalnog modela distribucije, fokus je pomeren ka stvaranju okruženja koje ne samo da prikazuje automobilske delove već i slavi suštinu industrije ležajeva kroz ugradnju kružnih elemenata i industrijske estetike. Uvodimo vas u budućnost maloprodajnog dizajna, gde prodavnice auto delova prevazilaze puku distribuciju proizvoda i evoluiraju u impresivna iskustva. Projekat „Industrial Fusion“ je inovativan pristup dizajnu maloprodajnog prostora, posebno skrojen za industriju automobilskih delova. Centralna tema ovog projekta je integracija industrijskog stila sa karakterističnim elementima kruga inspirisanim industrijom ležajeva. Koncept dizajna se vrti oko stvaranja industrijske atmosfere koja se neprimetno spaja sa temom automobila. Razmislite o sirovinama, izloženim strukturama i utilitarnoj estetici koja odražava robusnu prirodu automobilskih komponenti. Ugradnja kružnih elemenata inspirisanih ležajevima ne samo da odaje počast industriji, već i dodaje dinamičnu i vizuelno privlačnu dimenziju prostoru. Raspored maloprodajnog prostora je pažljivo planiran da podstakne istraživanje i otkrivanje. Sirovi i autentični materijali dominiraju paletom enterijera, sa mikro cementnim zidovima, starim rustičnim čelikom i obnovljenim drvom koji čine pozadinu. Upotreba kružnih šara na plafonu, rasvetnim elementima i oznakama pojačava temu. Kombinacija industrijskih tekstura i završnih obrada inspirisanih automobilima stvara kohezivno i vizuelno stimulativno okruženje. Dizajn takođe stavlja snažan akcenat na održivost. Reciklirani materijali, energetski efikasno osvetljenje i ekološki prihvatljivi displeji proizvoda doprinose maloprodajnom prostoru koji je u skladu sa savremenim vrednostima i privlači potrošače koji su svesni životne sredine.

U zaključku, ovaj projekat predviđa novu eru za maloprodaju automobilskih delova, gde prodavnice prevazilaze svoju tradicionalnu ulogu i postaju impresivna središta iskustva. Kombinacijom industrijske estetike, kružnih elemenata inspirisanih ležajevima i fokusa na angažovanje kupaca, ovi prostori redefinišu maloprodajni pejzaž i postavljaju pozornicu za dinamičnu i zadivljujuću budućnost.

Enterijer Ugostiteljstvo

AFTR bistro

 • Autor projekta enterijera
  Plusminus30
 • Lokacija
  Ljubljana, Slovenija
 • Fotografija
  Miran Kambič

Bistro Aftr se nalazi u Nazorjevoj ulici u Ljubljani. Naš zadatak je bio da unutrašnjost postojećeg restorana sa Michelin zvezdicama pretvorimo u bistro. Osnovna ideja je bila da se unutrašnjost ozbiljnog restorana pretvori u opušteniji i mladalački ambijent. Posebnost renoviranja je ponovna upotreba gotovo sve opreme uz zadržavanje glavnog fokusa na hrani. Tako je nastao koncept „friz dizajna“ gde smo monohromatskim slikanjem svega postigli željenu promenu. Mesto se pretvara iz bistroa tokom dana u opuštenije večernje okruženje sa DJ-em. Prostor je podeljen na tri dela, a za glavnu promenu ambijenta izabrane su tri boje: glavni deo u plavoj, dva manja separea u roze i zadnji deo u zelenoj. Jedinstvena karakteristika u prostoru je originalni grafit i neonski natpis na krajnjem poprečnom zidu (kreirao umetnik Leon Zuodar).

Interier Workplace

RIVA DIVA

 • Autor projekta enterijera
  LOVE architecture and urbanism
 • Lokacija
  Beč, Austrija
 • Fotografija
  Sara Sera

Časni, konzervativni, sjajni, staromodni, ali veoma dobro održavani: ovo opisuje prostorije za sastanke poznate austrijske banke. Drugim rečima, tipičan izvršni sprat. Tada je CMTA preuzeo prostor. Dinamičan tim trgovaca obveznicama sa osvežavajućim pristupima korporativnoj kulturi, zajedništvu, komunikaciji, digitalnom radu, spajanju posla i života i prenosu znanja. I upravo takav treba da bude novi radni prostor: svetlo, prijateljsko, dinamično mesto puno energije i stavova koji potvrđuju život. Otvoreni, interaktivni patchvork nadređenih sobnih modula koji se mogu fleksibilno, slobodno i razigrano međusobno povezivati i menjati. Drugim rečima, umesto tradicionalnog kancelarijskog rešenja, ovo je više igralište za meku upotrebu promenljivih objekata i prostornih zona. Postojeći elementi od mahagonija u centru kancelarije bili su inspirativni. Jedna stvar je bila jasna od početka: oni su bili previše vredni da bismo ih se otarasili! Tako su divne površine od mahagonija kompanije Riva bile inspiracija za novi dizajn. Kombinaciju prilično konzervativnog, ali super elegantnog mahagonija sa modernim oblicima, bojama i materijalima koji definišu stil, smatrali smo seksi! Zatim smo dodali dašak jadranskog osećaja. Tako danas, prilično neutralna, svetla soba formira scenu za funkcionalne, kao i razigrane objekte pune karaktera.

Enterijer Javni prostor

Dečija poliklinika „Salvea“

 • Autor projekta enterijera
  ARHITEKTONSKI ATELIER HRŽIĆ
  Andrea Hržić Šesnić
  Ana-Marija Rem Šebek
 • Lokacija
  Zagreb, Hrvatska
 • Fotografija
  Marko Mihaljević

Dečja poliklinika, koja se nalazi u prizemlju kompleksa mešovite namene, ima centralno dizajniran glavni ulaz i unutrašnji raspored usredsređen na osnovnu uslužnu oblast. Recepcija je direktno dostupna sa ulaza, okružena čekaonicama koje vode do prirodno osvetljenih klinika i glavnih prostorija kroz kružni tok. Dizajn naglašava osvetljenje svih unutrašnjih prostora koji se koriste za čekanje, sedenje i igru. Drvo breze dominira hodnikom, korišćeno za sve stolarije i staklene pregrade, sa tkanim vinilnim podovima u neutralnoj boji i razigranim akcentima boja u prostorima namenjenim za boravak i igru. Zid čekaonice služi kao slagalica za decu. Prostorije za pregled imaju ugrađene ormare u različitim bojama napravljene od perforiranog metala, koji služe kao nova platforma za interakciju dece, gde se mogu prikazati dečiji crteži i poruke pacijenata. Svi ugrađeni elementi su edukativni, interaktivni i prilagodljivi. Recepcija je dizajnirana kao portal dobrodošlice. Poliklinika se može pohvaliti organskim oblicima, razigranim i interaktivnim okruženjem i promenljivim, šarenim dizajnom.

Enterijer Stambena jedinica

The 45° Apartment Renovation

 • Autor projekta enterijera
  Ona i Ona Architecture and Design
 • Lokacija
  Nicosia, Kipar
 • Fotografija
  Charis Solomou

Sa projektom renoviranja 45°, cilj je bio da se stvori udoban, jedinstven stan maksimiziranjem njegove površine, što rezultira funkcionalnim prostorom prilagođenim svakodnevnim potrebama klijenta. Da bi se optimizovao unutrašnji prostor i uveo otvoreni ugaoni balkon, društvene oblasti su ponovo poravnate za 45° u odnosu na prvobitnu poziciju, stvarajući fluidnost između dnevnog boravka, kuhinje i spoljašnjeg prostora. Ostava-praonica je dodata odvojenim privatnim i društvenim prostorima. Privatni prostori su preuređeni u prostranu, funkcionalnu spavaću sobu sa sopstvenim kupatilom, dok su dve manje spavaće sobe i mali balkon ostali na svojim prvobitnim pozicijama. Očuvanje originalnih betonskih elemenata i dodavanje drvenih panela obogatili su materijalnost stana i skrivene skladišne prostore. Boja kuhinje se proteže na zidne obloge, zamagljujući funkcionalne podele, dok dijagonalna geometrija police za knjige spaja dva pravca tlocrta, stari i novi, pod uglom od 45°. Rezultat je savremen, ali privlačan prostor koji ispunjava želje klijenta.