Connect with us
Novosti

Zadr┼żavanje niskih iznosa ra─Źuna za potro┼ínju energije u stambenom sektoru za vreme pandemije koronavirusa

EBRD, EU, Austrija i WBIF podr┼żavaju zelene investicije na Zapadnom Balkanu

Du┼ían Stojkovi─ç jedan je od milion gra─Ĺana na Zapadnom Balkanu koji provode vi┼íe vremena kod ku─çe zbog pandemije koronavirusa.

Njegov ┼żivot se zna─Źajno promenio, kao i ┼żivoti mnogih drugih. Tokom nestabilnog proletnog perioda, umesto da isklju─Źuje grejanje kada ─Źlanovi njegove porodice odlaze na posao i u ┼íkolu, termostat je sada poja─Źan u hladnijim danima kada temperature padaju blizu nule. Uklju─Źeno grejanje omogu─çava da ─Źlanovima porodice bude toplo i ugodno dok rade od ku─çe, kuvaju, igraju dru┼ítvene igre, gledaju TV i rade zada─çu sa decom.

Pre nekoliko godina, ┼żivot u velikoj ku─çi u Srbiji nije uvek bio ugodan za gospodina Stojkovi─ça i njegovu porodicu. Kada bi temperature vani padale, njegova ku─ça bi brzo postajala hladan, a iznosi ra─Źuna za elektri─Źnu energiju bi se pove─çavali. Ku─ça je bila izlo┼żena promaji i porodica je bila zabrinuta za svoje zdravlje.

Tako je gospodin Stojkovi─ç 2017. godine odlu─Źio pobolj┼íati energetsku efikasnost svoje ku─çe. Osigurao je kredit kroz EBRD-ov Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF), kojim se putem lokalnih banka korisnicima odobravaju krediti za investicije u energetski efikasne tehnologije.

Iako ulaganje u energetski efikasne tehnologije mo┼że zna─Źajno da smanji potro┼ínju energije i dugoro─Źne prate─çe tro┼íkove, po─Źetni ulog mo┼że da bude visok. Kako bi se vlasnicima stambenih jedinica pomoglo da investiraju u zelena re┼íenja, GEFF pru┼ża tehni─Źku pomo─ç i podsticaje uz podr┼íku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (WBIF) i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Zelena re┼íenja ┼ítede energiju i smanjuju iznos ra─Źuna

Gospodin Stojkovi─ç je prozore zamenio novim PVC prozorima, kako bi koli─Źinu toplote koja se gubi sveo na minimum. Tako─Ĺe je postavio termalnu izolaciju kako bi svoju ku─çu u─Źinio toplom tokom zime i hladnim tokom leta.

Vi┼íe od 3.700 doma─çinstava ┼íirom Zapadnog Balkana donelo je sli─Źne mudre odluke da investiraju u zelene tehnologije kroz GEFF. Neka od njih su odlu─Źila zameniti klasi─Źne sijalice LED sijalicama koje traju du┼że i tro┼íe i do 80% manje energije. Druga doma─çinstva su odlu─Źila da postave toplotne pumpe i solarne sisteme, kako bi u potpunosti izbegla zaga─Ĺuju─çe oblike elektri─Źne energije.

ÔÇťTokom pandemije koronavirusa provodimo vi┼íe vremena kod ku─çe. Energetski efikasne tehnologije koje smo uveli na┼í boravak u ku─çi ─Źine lak┼íim i udobnijim. Vi┼íe ne moramo brinuti o potro┼ínji energije i ra─Źunima,ÔÇŁ rekao je je gospodin Stojkovi─ç.

Uticaj na ra─Źune za elektri─Źnu energiju mo┼że biti zna─Źajan. Jo┼í jedan klijent, Toma Janakievski iz Severne Makedonije rekao je: ÔÇťVeoma sam sretan zbog svoje nove toplotne pumpe. Temperatura u ku─çi je stalna, a ukupan iznos ra─Źuna za elektri─Źnu energiju se smanjio za 50%.ÔÇŁ

Dekarbonizacija i ekološki benefiti

Svojim aktivnostima ┼íirom Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, GEFF podr┼żava dekarbonizaciju zemalja u kojima je potro┼ínja energije oko 2,5 puta ve─ça od proseka u OECD zemljama Evrope, a postizanje energetske efikasnosti ostaje glavni izazov.

Zajedno sa EU, EBRD pru┼ża podr┼íku Zapadnom Balkanu sara─Ĺuju─çi sa vladama na usagla┼íavanju doma─çih zakona i propisa o energetskoj efikasnosti kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP). GEFF se implementira kroz REEP u saradnji sa Energetskom zajednicom.

Doma─çinstva na Zapadnom Balkanu koriste oko 60-70% energije u zgradama i zbog toga je uvo─Ĺenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama od klju─Źnog zna─Źaja za postizanje u┼ítede energije.

GEFF klijenti na Zapadnom Balkanu su investirali oko 19,6 miliona evra u zelena rešenja u stambenom sektoru, što je samo dio sredstava dostupnih putem 85 miliona evra vrednog GEFF programa za Zapadni Balkan. Ove investicije već doprinose uštedi energije za više od 16,3 miliona kWh i smanjenju emisija CO2 za preko 5.800 tona svake godine. To je jednako uklanjanju 3.600 automobila iz saobraćaja.

www.ebrdgeff.com

Vladimira Popovi─ça 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com